Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Ennyit jelent a kamatstop a jelzáloghiteleseknek

2022.08.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 22. 10:48

Mit jelent a kamatstop a jelzáloghiteleseknek? A kamatstopot a hitelmoratóriummal együtt ez év december 31-ig hosszabbította meg a magyar kormány. Az intézkedés többeknek is kedvező lehetőség lehet, kivezetése viszont komoly veszélyekkel járhat.

Ennyit jelent a kamatstop a jelzáloghiteleseknek

Kik járnak a legjobban?

A kamatstop – amelyet tavaly decemberben hirdettek ki – 2021. október 27-i szinten rögzítette a referenciakamat mértékét, amelyet a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek kamatának kiszámításához használnak. Ez az intézkedés, illetve annak mostani meghosszabbítása elsősorban azoknak jött jól, akik piaci kamatozású maximum egyéves kamatperiódusú jelzálogkölcsönnel rendelkeznek.

Nem mellékes, mikor van a kamatforduló

A kamatstop a jelzáloghiteleseknek sokféle módon csapódik le. Sok minden függ attól, hogy mekkora összegű a kölcsönünk és a futamidőből mennyi van még hátra. Az sem mellékes, hogy mikor van a kamatforduló. Az intézkedés sokaknak könnyítette meg a hitelek törlesztését, ugyanakkor számítások szerint a kamatstop kivezetése esetén a törlesztőrészletek 20-30 százalékos emelkedésére lehet számítani és nem ritka a 35 százalékos emelkedés sem.

Hogy zajlik majd a kivezetése?

Utóbbiból következik, hogy a kamatstop kivezetése komoly eladósodási veszélyeket rejt magában. Egyelőre a meghosszabbítás volt napirenden, hamarosan viszont a megszüntetés lesz. Az még kérdés, hogy a kivezetés milyen módon zajlik majd, jelenleg valószínű, hogy lépcsősen történik, aszerint, ki a leginkább rászoruló a kamatstopra.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Vehetünk fel jelzáloghitelt elidegenítési és terhelési tilalom esetén?

Vehetünk fel jelzáloghitelt elidegenítési és terhelési tilalom esetén?

2022.12.30.

Az elidegenítési és terhelési tilalom – röviden ETT – sokszor jelenik meg egy hitelfelvétel során, ám a pontos jelentése nem közismert.

Tovább olvasom
Mikor érdemes ingatlant vásárolni hitelből?

Mikor érdemes ingatlant vásárolni hitelből?

2019.05.01.

Szögezzük le még a legelején. A címben feltett kérdésre nincs jó, vagy rossz válasz. Egy gyors, internetes keresés, és órákig lehet olvasni a különböző cikkeket arról, hogy most érdemes ingatlant vásárolni, illetve ennek az ellenkezőjét is.

Tovább olvasom
Lakáshitelnél elfogadható a zártkerti ingatlan?

Lakáshitelnél elfogadható a zártkerti ingatlan?

2019.08.27.

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, így mi is mondhatjuk azt, hogy ahány jelzáloghitel, annyi ingatlan. Fontos viszont, hogy milyen típusú ingatlanról beszélünk, hiszen például a vályogházakat manapság már csak kevés bank fogadja el fedezetként, mivel igen korszerűtlennek minősül, bár tény, hogy számos előnye van a modern házakkal szemben. De vajon lakáshitelnél elfogadható a zártkerti ingatlan is?

Tovább olvasom
Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

2022.12.01.

Szükséged lesz a hitelfelvételhez különféle dokumentumokra, nem elég csupán a szándék – az alábbiakból megtudhatod, melyekre.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával