Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Ennyit jelent a kamatstop a jelzáloghiteleseknek

2022.08.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 22. 10:48

Mit jelent a kamatstop a jelzáloghiteleseknek? A kamatstopot a hitelmoratóriummal együtt ez év december 31-ig hosszabbította meg a magyar kormány. Az intézkedés többeknek is kedvező lehetőség lehet, kivezetése viszont komoly veszélyekkel járhat.

Ennyit jelent a kamatstop a jelzáloghiteleseknek

Kik járnak a legjobban?

A kamatstop – amelyet tavaly decemberben hirdettek ki – 2021. október 27-i szinten rögzítette a referenciakamat mértékét, amelyet a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek kamatának kiszámításához használnak. Ez az intézkedés, illetve annak mostani meghosszabbítása elsősorban azoknak jött jól, akik piaci kamatozású maximum egyéves kamatperiódusú jelzálogkölcsönnel rendelkeznek.

Nem mellékes, mikor van a kamatforduló

A kamatstop a jelzáloghiteleseknek sokféle módon csapódik le. Sok minden függ attól, hogy mekkora összegű a kölcsönünk és a futamidőből mennyi van még hátra. Az sem mellékes, hogy mikor van a kamatforduló. Az intézkedés sokaknak könnyítette meg a hitelek törlesztését, ugyanakkor számítások szerint a kamatstop kivezetése esetén a törlesztőrészletek 20-30 százalékos emelkedésére lehet számítani és nem ritka a 35 százalékos emelkedés sem.

Hogy zajlik majd a kivezetése?

Utóbbiból következik, hogy a kamatstop kivezetése komoly eladósodási veszélyeket rejt magában. Egyelőre a meghosszabbítás volt napirenden, hamarosan viszont a megszüntetés lesz. Az még kérdés, hogy a kivezetés milyen módon zajlik majd, jelenleg valószínű, hogy lépcsősen történik, aszerint, ki a leginkább rászoruló a kamatstopra.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Jelzáloghitel és a fedezet nélküli kölcsön között, mi a különbség?

Jelzáloghitel és a fedezet nélküli kölcsön között, mi a különbség?

2017.12.28.

Ha szabadon felhasználható pénzhez szeretnél jutni, akkor nem mindegy, hogy személyi kölcsönt, vagy szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelsz. Ugyan mindkettőnél szabadon elkölthető a felvett összeg, azonban van pár lényeges különbség.

Tovább olvasom
NAV jövedelemigazolás – miért kell a hitelhez?

NAV jövedelemigazolás – miért kell a hitelhez?

2019.02.27.

Szögezzük le rögtön az elején, hogy nem minden esetben, sőt, az esetek nagy többségében a NAV jövedelemigazolás egyáltalán nem szükséges ahhoz, hogy valaki hitelt tudjon felvenni. Vannak bizonyos helyzetek, amikor viszont igen, ezeket mutatjuk be ebben a cikkben.

Tovább olvasom
Falusi CSOK – mit kell tudni róla?

Falusi CSOK – mit kell tudni róla?

2019.05.16.

Mindig is vidéki életről álmodoztál? Belefáradtál a nagyvárosi zűrzavarba, és nyugodtabb életre vágysz? A következő projekt a családalapítás, és a gyermekeidnek a legjobbat szeretnéd adni? Akkor ideje megismerkedned a falusi CSOK-kal!

Tovább olvasom
A megfelelő ingatlan kiválasztása – tippek Neked!

A megfelelő ingatlan kiválasztása – tippek Neked!

2019.10.03.

Mivel a lakásvásárlás komoly döntés, ráadásul nem is egyszerű, adunk pár tippet ahhoz, hogy a megfelelő ingatlan kiválasztásra kerüljön, ha arra kerül sor, hogy új otthont kell keresned.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával