Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ennyit jelent a kamatstop a jelzáloghiteleseknek

2022.08.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 22. 10:48

Mit jelent a kamatstop a jelzáloghiteleseknek? A kamatstopot a hitelmoratóriummal együtt ez év december 31-ig hosszabbította meg a magyar kormány. Az intézkedés többeknek is kedvező lehetőség lehet, kivezetése viszont komoly veszélyekkel járhat.

Ennyit jelent a kamatstop a jelzáloghiteleseknek

Kik járnak a legjobban?

A kamatstop – amelyet tavaly decemberben hirdettek ki – 2021. október 27-i szinten rögzítette a referenciakamat mértékét, amelyet a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek kamatának kiszámításához használnak. Ez az intézkedés, illetve annak mostani meghosszabbítása elsősorban azoknak jött jól, akik piaci kamatozású maximum egyéves kamatperiódusú jelzálogkölcsönnel rendelkeznek.

Nem mellékes, mikor van a kamatforduló

A kamatstop a jelzáloghiteleseknek sokféle módon csapódik le. Sok minden függ attól, hogy mekkora összegű a kölcsönünk és a futamidőből mennyi van még hátra. Az sem mellékes, hogy mikor van a kamatforduló. Az intézkedés sokaknak könnyítette meg a hitelek törlesztését, ugyanakkor számítások szerint a kamatstop kivezetése esetén a törlesztőrészletek 20-30 százalékos emelkedésére lehet számítani és nem ritka a 35 százalékos emelkedés sem.

Hogy zajlik majd a kivezetése?

Utóbbiból következik, hogy a kamatstop kivezetése komoly eladósodási veszélyeket rejt magában. Egyelőre a meghosszabbítás volt napirenden, hamarosan viszont a megszüntetés lesz. Az még kérdés, hogy a kivezetés milyen módon zajlik majd, jelenleg valószínű, hogy lépcsősen történik, aszerint, ki a leginkább rászoruló a kamatstopra.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Drágultak a szabad felhasználású jelzáloghitelek!

Drágultak a szabad felhasználású jelzáloghitelek!

2020.09.22.

Drágultak a szabad felhasználású jelzáloghitelek az év eleje óta, ám ezt főleg azok az igénylők fogják tapasztalni, akiknek viszonylag magas a jövedelmük. Jelenleg a személyi kölcsönök kedvező kamatai miatt ez a szegmens amúgy sem túlságosan népszerű, ám persze vannak kivételek.

Tovább olvasom
NAV jövedelemigazolás – miért kell a hitelhez?

NAV jövedelemigazolás – miért kell a hitelhez?

2019.02.27.

Szögezzük le rögtön az elején, hogy nem minden esetben, sőt, az esetek nagy többségében a NAV jövedelemigazolás egyáltalán nem szükséges ahhoz, hogy valaki hitelt tudjon felvenni. Vannak bizonyos helyzetek, amikor viszont igen, ezeket mutatjuk be ebben a cikkben.

Tovább olvasom
Tippek a lakáshitel felvételéhez

Tippek a lakáshitel felvételéhez

2020.07.31.

Az ingatlanpiac annak ellenére is virágzik, hogy a lakásárak rekord magasak, és a várakozásokkal ellentétben ezt még a koronavírus, illetve a hozzá kapcsolódó válság sem tudta megtépázni. Ha Te is lakásvásárláson gondolkodsz, és elegendő tőke híján hitelből szeretnéd megoldani, adunk néhány tippet a lakáshitel felvételéhez, amik jól jöhetnek az ügylet lebonyolítása során.

Tovább olvasom
Mi vár ránk a kamatstop után?

Mi vár ránk a kamatstop után?

2022.04.29.

A kamatstop után semmi jó nem várható, épp ellenkezőleg, de szerencsére létezik megoldás is ez ellen.

Tovább olvasom