Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen szabad felhasználású hitelek közül választhatunk?

2022.07.29.
Szerző: Mogyorós Kinga
Utoljára módosítva: 2022. július 29. 10:19

Milyen szabad felhasználású hitelek érhetőek el a hitelpiacon, és melyik miért jobb a másiknál? Az alábbiakból megtudhatod!

Milyen szabad felhasználású hitelek közül választhatunk?

A szabad felhasználású hitelek nem véletlenül népszerűek, hiszen komoly segítséget jelenthetnek a céljaid megvalósításához, vagy éppen a nem várt kiadások fedezésére, de ezeken túl is számos esetben lehet szükséged banki kölcsönre, ha nincs elegendő saját megtakarításod.

Mivel többféle konstrukció is elérhető, érdemes tisztában lenni azok tulajdonságaival, kritériumaival és az elérhető lehetőségekkel; az alábbi cikket ennek szenteltük.

Személyi kölcsön

A személyi kölcsön a legnépszerűbb szabad felhasználású hitel, ami nem csak a könnyű hozzáférhetőségének, de kedvező kamatozásának is köszönhető. E csoporton belül is léteznek bizonyos célhoz kötött konstrukciók, így például felújításra, autóvásárlásra, hitelkiváltásra folyósított személyi kölcsönök is, de a szabadon felhasználható változat lényegesen nagyobb számban kerül igénylésre.

A személyi kölcsön igénylése gyors és egyszerű, maximum pár napot vesz igénybe, sok esetben online is megoldható, és jóval kevesebb dokumentumra van szükség hozzá, mint egy jelzáloghitelhez, emellett a bank által szabott igénylési feltételek is egyszerűbben teljesíthetőek. A személyi kölcsön hitelösszege maximum 10 millió forint lehet, és rugalmasan változtatható, így akár néhány százezer forint is lehet.

További előny, hogy a személyi kölcsön nem igényel fedezetet; az igényléshez elegendő, ha rendelkezel elegendő mértékű, rendszeres jövedelemmel. Érdemes még tudni, hogy a kamatozás a futamidő végéig fix, tehát a szerződésben meghatározott törlesztőrészlet az, amit végig fizetned kell, ráadásul nincsenek induló költségek sem.

Hátrány lehet viszont, hogy egy jelzáloghitel esetében magasabb az igényelhető összeg, illetve hosszabb a futamidő is, ami bizonyos helyzetekben fontos is lehet.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

Szabad felhasználású hitel természetesen fedezetes formában is elérhető, és szintén rengeteg előnnyel rendelkezik; ezek közül kiemelkedik a fentebb már említett, hosszabb futamidő és a magasabb hitelösszeg, ám a legnagyobb előnyének az alacsonyabb kamatozása nevezhető. Lényeges még, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelhez nincs szükség önerőre, csupán az igényléskor felmerülő díjakat kell kifizetni.

Hátránynak mondható, hogy a jelzálogalapú, szabad felhasználású hitelek kizárólag ingatlanfedezet mellett érhetők el; ez teszi lehetővé, hogy jóval több, mint 10 millió forintot is igényelhess hosszabb futamidőre és kedvezőbb költségekkel, mint egy személyi kölcsön esetében.

További hátrányként kell megemlíteni, hogy a kamatkockázat nem minden esetben kerülhető el, de egy végig fix kamatozású konstrukcióval ez a probléma megoldható. Emellett egy jelzálogalapú, szabad felhasználású hitel igénylési folyamata jóval összetettebb, mint egy személyi kölcsöné: több dokumentumra van szükség hozzá, maga a procedúra pedig akár egy-másfél hónapig is eltarthat.

Hogyan válassz szabad felhasználású hitelt?

Egy szabad felhasználású hitel kiválasztása során érdemes alaposnak lenni, mivel hosszú távra köteleződsz el, és az egyes ajánlatok között óriási eltérések lehetnek, amelyek miatt összességében jelentős időt és pénzt veszíthetsz, vagy épp spórolhatsz meg.

A fentiek alapján már hozhatsz egy döntést, azaz, hogy fedezet nélküli, vagy fedezetes szabad felhasználású kölcsönt igényelsz, ám egyrészt vannak további lehetőségek is, másrészt az ajánlatokat is össze kell hasonlítanod; a további lehetőségeket az államilag támogatott hitelek jelentik, így például a 2022 végéig elérhető, szintén szabad felhasználású hitel, a Babaváró kölcsön is megfelelhet a céljaidnak.

Ami a bankok ajánlatainak összehasonlítását illeti, azt semmiképp sem szabad kihagyni, hiszen apró különbségeken túl a költségek is eltérőek az egyes konstrukcióknál, ami azt is eredményezheti, hogy akár több millió forinttal is többet fizethetsz a legrosszabb ajánlat választása esetében, mintha a lehető legjobbat igényelnéd.

Oldalunkon egyszerűen összehasonlíthatod a bankok legjobb ajánlatait, majd az igénylési folyamatot is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank?

Milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank?

2023.06.09.

Az MBH Bank személyi kölcsöneit bármilyen célra, gyorsan és egyszerűen használhatjuk fel. Biztosan van olyan, ami megfelel az igényeinknek. Amit ránk szabtak. Ami nekünk a legjobb. Utánajártunk, hogy milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank.

Tovább olvasom
Munkahelyváltás előtt állsz? Így befolyásolhatja a hitelfelvételt

Munkahelyváltás előtt állsz? Így befolyásolhatja a hitelfelvételt

2023.07.27.

Az elégedetlenség a munkahellyel általánosnak nevezhető Magyarországon. Honfitársaink jelentős része munkahelyet váltana. De hogy befolyásolja ez a hitelfelvételt? Milyen állami támogatástól eshetünk el egy munkahelyváltás miatt? Mi a helyzet a Babaváró hitellel és a CSOK támogatással? Hogyan kell úgy munkahelyet váltani, hogy a hitelképességünk megmaradjon, és még támogatást is igényelhessünk, ha szeretnénk? Válaszok a cikkben.

Tovább olvasom
Milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléséhez?

Milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléséhez?

2021.10.18.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény nyújtását feltételekhez kötik. Ezeknek a feltételeknek a meglétét az igénylőnek igazolnia kell. Megnéztük, hogy milyen dokumentumokra van szükség CSOK igényléshez. Íme, a részletek.

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel kaphatnak kölcsönt a nyugdíjasok?

Milyen feltételekkel kaphatnak kölcsönt a nyugdíjasok?

2023.04.28.

Kaphatnak kölcsönt a nyugdíjasok, és, ha igen, milyen feltételeket kell teljesíteniük? Az alábbiakból mindent megtudhatsz!

Tovább olvasom