Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

2022.06.07.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. június 7. 14:08

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt lakásépítésre is fordíthatjuk. Támogatással építhetünk egy szép otthont a családunknak. A támogatással és a kamattámogatott hitellel 25 millió forinthoz is juthatunk. Megnéztük, hogy ha CSOK támogatással akarunk építkezni, mire érdemes odafigyelni.

CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

Mekkora támogatást kaphatunk?

Megkaphatjuk a CSOK támogatást, ha gyermeket vállalunk. A támogatás mértéke függ a vállalt gyermekek számától. Egy gyerek után 600 ezer forint állami támogatást kaphatunk, de ilyenkor nem kérhetünk kamattámogatott CSOK hitelt. Két gyerek után 2,6 millió forint az állami támogatás, és igényelhetünk hozzá 10 millió kölcsönt is. Három gyerek esetén pedig 10 millió forint állami támogatást kaphatunk, 15 millió forint CSOK hitellel.

A felépíteni kívánt ingatlanok alapterületére is szabályozott. Az elvárt hasznos alapterület a vállalt gyermekek számával arányosan egyre nagyobb. Lakásépítés esetén az alapterületnek egy gyerek vállalásakor nagyobbnak kell lennie 40 négyzetméternél, két gyerek esetén 50 négyzetméternél, három vagy több gyerek esetén pedig már 60 négyzetméternél. Ha családi házat építünk, akkor egy gyerek esetén minimum 70 négyzetmétereset kell építenünk, két gyerek esetén 80 négyzetmétereset, három vagy több gyermek vállalásakor pedig 90 négyzetméter felett kell lennie az felépült házunknak.

Abban az esetben, ha a CSOK-ot házaspárok igénylik, akkor mindkettőjüknek tulajdonjogot kell szerezniük az ingatlanban. Lényeges információ, hogy a támogatási összeg utolsó részfolyósítását követően 10 évig életvitelszerűen az új ingatlanban kell élnünk, bár a gyermekünk a nagykorúság elérése után már elköltözhet.

Milyen feltételekkel igényelhetünk CSOK-ot építkezésre?

Egy ingatlan megvásárlásakor vagy építésekor lényeges lesz, hogy mennyi idő alatt jutunk hozzá az igényelt kölcsönösszeghez. Az építkezésre felvett CSOK esetében hosszabb bírálati idővel kell számolnunk, mint a jelzáloghiteleknél. Míg egy jelzáloghitelt három hét alatt is megkaphatunk addig az építkezéshez igényelt CSOK-ra két hónapot is kell várnunk. Ezt mindenképpen figyelembe kell vennünk a munkálatok tervezésénél.

A szabályok szerint az építkezést lebonyolító vállalkozó nem lehet az igénylők közeli hozzátartozója, és igénylőként tulajdonjoggal sem rendelkezhetünk az ingatlant építő vállalkozásban. A cég tulajdonosa pedig nem lehet közeli hozzátartozónk vagy élettársunk.

Számlákkal kell igazolni a felhasználást

Az építkezéshez nyújtott jelzáloghitelekhez saját erőre van szükség. A CSOK folyósítása is csak akkor kezdődik, ha az igénylő már felhasználta az általa biztosított sajáterőt. A folyósítás mindig szakaszosan történik, és az adott készültségi foknak megfelelő ütemben kerül kiutalásra. Ahhoz, hogy a soron következő folyósítás megtörténhessen, a bank által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség minimum hetven százalékát számlával kell igazolnunk. Bontott építőanyagot is használhatunk, és ezzel húsz százalékkal csökkenthetjük a benyújtandó számlák összegét. A számláknál arra kell még figyelni, hogy az építési engedély kiadását megelőző fél évben legyenek kiállítva, különben a bank nem fogadja el őket.

Mennyi idő alatt kell elkészülnie az ingatlannak?

Az ingatlannak a megadott határidőig fel kell épülnie. Az építkezés megkezdésétől számítva maximum öt évünk van arra, hogy befejezzük az építkezést, és a használatbavételi engedélyt is be kell mutatnunk majd a finanszírozó pénzintézetnek. A szerződésben szerepelni fog egy pontos dátum, ezt kell betartanunk. Ha valami miatt nem készül el az ingatlan, akkor a bank felmondhatja a szerződést. Ebben az esetben sajnos az igénybe vett támogatást vissza kell fizetnünk. Az építkezés befejezésekor, és amikor az utolsó részfolyósítást is megkaptuk már, be kell mutatnunk a lakcímkártyánkat. Ez is fontos, mert ha ezt elmulasztjuk, akkor is vissza kell fizetnünk a támogatást.

Más lesz a gyermekvállalási határidő építkezés esetén

Amikor vállat gyermekre igényeljük a CSOK-ot, a szerződésben meghatározott ideig a gyermekeknek meg kell születniük. Lakásvásárláskor és lakás építésekor eltérő módon határozzak meg a gyermekvállalás határidejét. Ingatlan építése esetén az előre vállalt gyerek megszületésére vonatkozó határidőt ugyanis a használatbavételi engedély kiadásának időpontjához kötik. Vásárlásnál a támogatási szerződés megkötésének napjától indul a számolás. Az, hogy mennyi időnk van a gyermekek megszületésére, az a vállalt gyermekek számától függ.

Ha csak a tetőtérben építkeznénk

Tetőtérben is tudunk új lakást építeni. Ez nem befolyásolja a támogatást, de egy teljesen különálló lakrészt kell kialakítanunk a tetőtér beépítésével. Ezáltal egy új, a jogszabályban meghatározott, kizárólagos használati joggal érintett, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező lakásnak kell létrejönnie. Ennek az új lakásnak a tulajdonosa csak a CSOK igénylő lehet. Ha a tetőtér beépítésének más a célja, és nem akarunk egy teljesen új lakást építeni, az a szabályok szerint csak bővítésnek számít. Ebben az esetben viszont csak a használt lakásra kérhető, alacsonyabb összegű CSOK-ra leszünk jogosultak.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Lakásbiztosítás CSOK-hoz – mit kell tudni róla?

Lakásbiztosítás CSOK-hoz – mit kell tudni róla?

2022.02.04.

A lakásbiztosítást CSOK-os ingatlanra nem csak érdemes megkötni, de egyenesen kötelező is.

Tovább olvasom
Hogyan adhatsz el egy CSOK-os ingatlant?

Hogyan adhatsz el egy CSOK-os ingatlant?

2021.06.30.

Ugye azt már tudjuk, hogy a CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény kiváló opció a gyermekes és a gyermekvállalást még csupán tervező pároknak is, hiszen ha megfelelnek a támasztott követelményrendszernek, az állam vissza nem térítendő támogatás formájában segíti őket.

Tovább olvasom
CSOK igénylése 2021-ben – összegyűjtöttük a változásokat!

CSOK igénylése 2021-ben – összegyűjtöttük a változásokat!

2021.02.16.

Idén már ötödik éve dübörög az ingatlanpiac, amit a 2016-ban két kormányrendelettel életre hívott Családi Otthonteremtési Kedvezmény nagyban elősegít. Szinte azonnal megkedvelték az emberek, ezért tud ennyi idő után is ennyire kapós lenni a családok körében. Sokan élnének a lehetőséggel, ezért nézzük meg, miben változott a CSOK igénylése 2021-ben.

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel költözhetsz el Zöld Hitellel CSOK-os lakásból?

Milyen feltételekkel költözhetsz el Zöld Hitellel CSOK-os lakásból?

2022.01.04.

Zöld Hitellel CSOK-os lakásból is el lehet költözni, de csak bizonyos körülmények és határidők betartásával – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom