Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Három éve elérhető a babaváró hitel: így alakult a születések és házasságok száma

2022.06.17.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. június 17. 12:14

A születések és házasságok száma a babaváró hitel fényében lehet érdekes, ezért az alábbiakban ezeket nézzük át.

Három éve elérhető a babaváró hitel: így alakult a születések és házasságok száma

A születések és házasságok száma folyamatosan változik, és ez független a babaváró hiteltől. A változás azonban lehet pozitív és negatív is, azaz a születések és házasságok száma is növekedhetett, avagy csökkenhetett, ami csak abból a szempontból érdekes, hogy vajon a babaváró hitel sikeresnek mondható-e a születések számának növelésében, vagy sem.

A kormány a népességcsökkenés megállítását célzó intézkedései ugyanis felemás eredményt mutatnak: egyes intézkedések csak részben, mások egyáltalán nem érték el a kívánt célt, sőt, valami egész másra voltak hatással – elég csak a CSOK-ra és az általa elindított ingatlanár-növekedésre gondolni –, ám azt már most, a cikk elején kijelenthetjük, hogy a babaváró hitel a sikeresebbek közé tartozik.

A babaváró hitel három éve van a hitelpiacon, és eleinte komoly érdeklődés mutatkozott iránta, ezzel arányosan pedig megnőtt a születések száma is, tehát felkeltette az ifjú házasok és házasulandók figyelmét, azonban akit valóban érdekelt ez a lehetőség, az még az elején lépett, vagy legalábbis nem húzta sokáig.

Mostanra azonban jól látható, hogy az igénylések száma meg sem közelíti a kezdeti lelkesedést, és ezzel együtt a születések és házasságok száma is csökkenésnek indult. Mivel azonban hamarosan véget ér a babaváró hitel pályafutása, észlelhető némi emelkedés, ám ez nyugodtan betudható a véghajrának, vagy épp egy szezonális felívelésnek.

Ezzel együtt azonban kijelenthető, hogy a babaváró hitel sikeres, hiszen a lakossági hitelállomány 17%-át kizárólag ez a hitel adja.

Több gyermek született a babaváró hitelnek köszönhetően?

Mielőtt ebbe részletesebben is belemennénk, fontos figyelembe venni azt a tényt, hogy az igénylőknek öt évük van a gyermekvállalásra, a program viszont még csak három éve tart. Ennek ellenére a babaváró hitel hatása már megjelenhet a születési statisztikákban is, hiszen érdemes az igénylést akkor beadni, amikor a baba már úton van, hiszen így szinte azonnal fel lehet függeszteni a hitel törlesztését akár három évre is.

Ami a születések és a házasságok számát illeti, érdekesség, hogy a program indulásától számított kilencedik hónapban, azaz 2019 decemberében volt a legmagasabb a születések száma, azaz szinte biztos, hogy a kezdetekben a babaváró hitel komoly hatással volt a népességszaporulatra.

A házasságok számára is hatással volt a babaváró hitel, ami nem is csoda, hiszen a feltételek között szerepel, hogy kizárólag házaspárok vehetik igénybe ezt a lehetőséget. A Központi Statisztikai Hivatal által közölt adatok szerint 2020-ban és 2021-ben megugrott a házasságkötések száma, és csak idén indult csökkenésnek. A rekorder a 2021-es év, amikor összesen 72.000 házasság köttetett meg, ami a legmagasabb érték 1986 óta!

Van még esély a babaváró hitel igényléseinek növekedésére?

Mint az tudható, a babaváró hitel 2022. december 31-ig igényelhető, és addig még bő fél év hátravan. Kérdéses azonban, hogy ez idő alatt fellendül-e az igénylési kedv – illetve ennek kapcsán növekszik-e a születések és házasságok száma –, különösen az egyre magasabbra növő büntetőkamatok fényében.

Büntetőkamatot persze csak szerződésszegés esetén kell fizetni, azaz például akkor, ha mégsem születik meg az első gyermek az igénylés utáni 5 éven belül, ám ez egyes esetekben komoly kockázatot jelent. Ez még a kezdetekkor sem volt alacsony, hiszen bőven elérte a kamat szintje a piaci kamatozású személyi kölcsönökét, ám mostanra, a Magyar Nemzeti Bank sorozatos alapkamat-emelései okán jócskán megnövekedett.

Ugyan a kormány májustól csökkentette a babaváró hitel ügyleti kamatának mértékét egy-egy százalékponttal a kamattámogatás időszakában és az azt követő időszakban is, ám ez nem jelent akkora csökkentést, ami sokat segítene: egész pontosan 462 ezer forintról van szó, ami a teljes visszafizetendő összeg mellett eltörpül – 13.883.850 forintról van szó, amiből ezt a 462 ezer forintot le kell vonni.

Ha úgy döntöttél, hogy még a véghajrá előtt igényled a babaváró hitelt, indítsd el a folyamatot oldalunkról, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Kiváltanád a meglévő hiteledet? Használd a babaváró hitelt!

Kiváltanád a meglévő hiteledet? Használd a babaváró hitelt!

2022.07.05.

Ha kiváltanád a meglévő hiteledet, számos lehetőség közül választhatsz; mi most a legjobbat ajánljuk neked!

Tovább olvasom
Mikor szüneteltethető a Babaváró hitel?

Mikor szüneteltethető a Babaváró hitel?

2021.12.14.

A Babaváró hitel egy szabadon felhasználható kölcsön, aminek az igényléséhez jelzálogfedezetre sincs szükség. A Babaváró hitel előnyeit sokan ismerik, van azonban egy fontos és kedvező részlet, amivel sokan nincsenek tisztában. A Babaváró hitel fizetését ugyanis bizonyos esetekben felfüggeszthetjük. Annak jártunk utána, hogy mikor szüneteltethető a Babaváró hitel.

Tovább olvasom
5 év után mennyi lesz a babaváró hitel törlesztőrészlete, ha nem születik gyermek?

5 év után mennyi lesz a babaváró hitel törlesztőrészlete, ha nem születik gyermek?

2020.11.14.

A babaváró hitel a számos előny mellett rejteget néhány buktatót is, amivel gyakran nem számolnak azok, akik igénybe veszik.

Tovább olvasom
Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

2022.02.07.

A babaváró hitel referenciakamata ismét emelkedett, ami rossz hír azoknak, akik elveszíthetik a támogatást.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával