Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogyan válthatnak bankszámlát a Sberbankos ügyfelek?

2022.03.04.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. március 4. 10:37

Megszűnik a Sberbank Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a magyar Sberbank engedélyét, és kezdeményezte a bíróságon a végelszámolását. Mi történik most? Mi lesz az ügyfelekkel? És hogyan válthatnak bankszámlát a Sberbankos ügyfelek? Utánajártunk.

Hogyan válthatnak bankszámlát a Sberbankos ügyfelek?

Megszűnik a magyar Sberbank

A Sberbank 1993 óta működik Magyarországon, 2013 óta Sberbank néven. A bank felszámolás alatt áll, a Magyar Nemzeti Bank felfüggesztette a működését. A Sberbank fiókjai zárva tartanak, az ügyfeleik nem tudják használni a folyószámláikat, nem tudnak utalni, sem pénzt felvenni. A Sberbanknál két napos bankszünnapot és betét kifizetési korlátozást rendelt el néhány napja az MNB, ezután indította csak el végelszámolást. Az európai szanálási hatóság végelszámolást kezdeményezett már előzőleg a magyar Sberbank anyavállalata, az osztrák Sberbank Europe AG ellen. Ezzel egy időben az orosz Sberbank bejelentette, hogy kivonul az európai bankpiacról, azzal magyarázva a kivonulást, hogy az európai bankjaikban irracionális mértékű készpénzkiáramlást tapasztaltak.

Új számlát kell nyitni – a probléma egyben lehetőség is

Mivel a Sberbankos ügyfeleknek megszűnik a folyószámlája, a napi ügyek intézéséhez szinte azonnal újat kell nyitni. Ez egy roppant kellemetlen, és váratlan helyzet, de a problémát akár lehetőségként is értelmezhetjük. Tudnunk kell, hogy a magyarországi pénzintézetek tárt karokkal fogadják az új ügyfeleket. Eddig is bevett gyakorlat volt, hogy különféle kedvezményekkel csábították az új ügyfeleket számlanyitásra. Adtak havidíj kedvezményt, kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget, vagy éppen belépési bónuszt. Ha sikerül egy olyan bankszámlát találnunk volt Sberbankos ügyfélként, ahol kedvezőbb kondíciókat érhetünk el, akkor még jól is járhatunk a váltással. De hol vannak ezek a jó folyószámlák?

Hogy találhatjuk meg a legjobb számlát?

Bankszámát találni könnyű. Jó kondíciókkal rendelkező bankszámlát találni is könnyű. Szakértő weboldalak segítenek bennünket a választásban. Minden bankszámlát megtalálhatunk egy helyen, összehasonlítható módon.

Az, hogy számunkra mi számít jó bankszámlának, az a költési szokásainktól függ. Inkább digitálisan bankolnánk? Vagy havonta egyszer felvesszük a teljes fizetésünket készpénzben? Esetleg az okosóránkkal akarunk fizetni? Nem vagyunk egyformák, ahogy a bankszámlák is különböznek egymástól. Ha már tudjuk, mit várunk el egy bankszámlától, könnyen megtalálhatjuk a számunkra legkedvezőbbet. Csak el kell döntenünk, hogy milyen folyószámlát szeretnénk. Olcsót? Vagy olyat, ami minden digitális megoldást tud már? Döntsünk és válasszunk! És ha a bankfiókba se akarunk bemenni, akkor nyithatunk bankszámlát online.

Akár online is nyithatunk számlát

Ma már több pénzintézet is lehetővé teszi, hogy online nyissuk meg a bankszámlánkat. Ez egy kényelmes, innovatív, modern megoldás. Otthonról, akár a telefonunkkal is megnyithatjuk a bankszámlánkat. Az online számlanyitás amellett, hogy egyszerű és gyors, még kedvezményeket is kaphatunk az online ügyintézés miatt. És ne felejtsük el! A bankok akarnak bennünket, és harcolnak értünk. És ezt kedvezményes lehetőségekkel hozzák a tudomásunkra.

A cégeknek, vállalkozóknak is váltaniuk kell

Nem csak magányszemélyeknek szűnt meg a számlája a Sberbank végelszámolásakor. Cégként és egyéni vállalkozóként is új számlát kell nyitnunk. Ez ugyanis a működés egyik alapfeltétele. Vállalkozóként ugyanazt tapasztalhatjuk, mint magánszemélyként: a bankok akarnak bennünket. Könnyű lesz új számlát nyitni.

Az OBA bankszámlára utalja a kártalanítás összegét

Mint minden Magyarországon bejegyzett pénzintézetet, a Sberbank ügyfeleit is védi az Országos Betétbiztosítási Alap, az OBA. Az OBA 100 ezer euróig, vagyis a mostani árfolyamon 36 millió forint körüli összegig 10 napon belül kártalanítja a magyar Sberbank ügyfeleit. A kártalanítás automatikus, és történhet készpénzben vagy utalással. Amennyiben utalással szeretnénk megkapni a Sberbankos pénzünket, akkor számlát kell nyitnunk. Ahogy láthatjuk ez könnyű lesz, és még jól is járhatunk a váltással.

Az Országos Betétbiztosítási Alap egyébként a további teendőkről tájékoztatni fog bennünket. Ha mi szeretnénk kérdezni, akkor a Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálatán és a megyeszékhelyeken található Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban megtehetjük.

A bankszámla megnyitásához mindössze a személyes iratainkra van szükségünk. A számlanyitás a bankfiókokban gyorsan és zökkenőmentesen zajlik. A számlánkat a megnyitás után azonnal használhatjuk. Keressünk egy igazán jó bankszámlát magunknak, hogy ez helyzet végül jól végződjön.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen előnyei vannak az elektronikus bankszámlakivonatnak?

Milyen előnyei vannak az elektronikus bankszámlakivonatnak?

2023.03.07.

Az elektronikus bankszámlakivonat számos előnnyel rendelkezik a papírra nyomtatott változattal szemben – az alábbiakban ezekkel ismerkedhetsz meg.

Tovább olvasom
Számlanyitás az UniCredit-nél: Fedezd fel a legjobb ajánlatokat!

Számlanyitás az UniCredit-nél: Fedezd fel a legjobb ajánlatokat!

2023.08.18.

Kell egy jó bankszámla? Irány az UniCredit! Fedezd fel a legjobb ajánlatokat! Digitális bankolás vagy alapszámla? Itt van minden. A számlanyitás az UniCredit-nél igazán egyszerű. És több számla közül is lehet választani. Mutatjuk a lehetőségeket.

Tovább olvasom
Drágulnak a banki szolgáltatások: így csökkentheted a költségeket

Drágulnak a banki szolgáltatások: így csökkentheted a költségeket

2024.01.28.

A banki szolgáltatások díjazása az elmúlt években folyamatosan emelkedett. A banki költségek növekedése a lakossági ügyfelekre is kihat. A bankszámlák, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások már túl sokba kerülnek. De mit tehetünk? Hogyan találhatjuk meg a legkedvezőbb bankszámlát? Adunk néhány ötletet ehhez. És ahogy látható lesz, nem is lesz ez olyan nehéz.

Tovább olvasom
Bankszámlatulajdonosok és jogaik

Bankszámlatulajdonosok és jogaik

2021.07.13.

Előfordul, hogy többen nyitnak meg egy bankszámlát, például a házastársak vagy a szülők a gyermekükkel. Ebben az esetben van egy fő kártyatulajdonos, valamint egy társtulajdonos. Vajon milyen jogokkal rendelkeznek a bankszámlatulajdonosok?

Tovább olvasom