Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakásbiztosítás CSOK-hoz – mit kell tudni róla?

2022.02.04.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. február 4. 14:14

A lakásbiztosítást CSOK-os ingatlanra nem csak érdemes megkötni, de egyenesen kötelező is.

Lakásbiztosítás CSOK-hoz – mit kell tudni róla?

A lakásbiztosítás CSOK-os ingatlanok esetében gyakorlatilag kötelező, mivel a rendelet kimondja, hogyha állami támogatás segítségével vásárolod meg az ingatlant, akkor a folyósító bank és az állam is kötelezhet a lakásbiztosítás megkötésére. Erre minimum addig van szükség, amíg tart az állam jelzálogjoga, azaz tíz évig, de érdemes ennek lejártát követően is megtartani a lakásbiztosítást, hiszen biztonságot nyújt.

A lakásbiztosítást tehát mindenképp meg kell kötnöd, ebben nincs döntési jogköröd, ám abban, hogy melyiket választod, már van.

Milyen lakásbiztosítások közül lehet választani?

A CSOK rendelet előírja, hogy a támogatott személynek lakásbiztosítással kell rendelkeznie, azonban azt, hogy a lakásbiztosításnak milyen jellemzőkkel kell rendelkeznie, csak a támogatási szerződés tartalmazza.

A bank alapesetben felkínál neked egy olyan lakásbiztosítást, amely minden tekintetben megfelel az előírásoknak, elvileg a díja is kedvező, és teljes körűen fizet, de ennek érdemes utánanézned, és persze összehasonlítanod a más biztosítótársaságok által nyújtott lakásbiztosításokkal is.

Fontos tudni ugyanis, hogy a lakásbiztosítást CSOK-os ingatlanra nem csak úgy kötheted meg, hogy elfogadod a bank által javasoltat, hanem akár egy másik biztosító lakásbiztosítását is választhatod. Ebben az esetben viszont a bankot, mint zálogjogosultat be kell jegyeztetned, és ezt neked kell kezdeményezned a biztosítónál, majd a biztosító erről igazolást állít ki, amelyet el kell juttatnod a hitelt folyósító banknak.

Mire figyelj a lakásbiztosítás kiválasztásánál?

Érdemes észben tartanod, hogy a lakásbiztosításod nem csupán az ingatlanban esett károkat fedezheti, hanem a benne található ingóságokat, sőt, bizonyos esetekben a családodat is. Éppen ezért a választás során gondold át, hogy mi az, amire fedezetet szeretnél, illetve milyen biztosítási összegek legyenek megjelölve a szerződésben!

Érdemes olyan lakásbiztosítást választanod, ami egyedi kiegészítésekkel személyre is szabható. Vannak olyan biztosítótársaságok, amelyek csomagokat állítanak össze, és ezek közül kell kiválasztanod azt, ami megfelel az elképzeléseidnek – vagy legalábbis közel áll hozzá –, de olyanok is, amelyeknél az alap biztosítást tetszésed szerint egészítheted ki a neked fontos elemekkel.

A legtöbb lakásbiztosítás alapcsomagja olyan alapvető károkra nyújt biztosítást, mint a tűzkárok, a villámcsapás, vagy a természeti károk, de emellett tartalmazhat assistance szolgáltatást, ami segítséget nyújt az otthoni vészhelyzetek elhárításában, vagy a háztartási gépek meghibásodása esetén keletkező károkra nyújt fedezetet.

Ha olyan lakásbiztosítást választasz, ami felelősségbiztosítást is tartalmaz, akkor pedig a harmadik félnek okozott károkat is megtéríti a biztosító, de csak egy meghatározott összegig. Ez arra vonatkozhat, ha például csőtörés keletkezik a lakásodban, és az alattad élő szomszédodat is eláztatja.

A lakásbiztosítások többsége akár családi élet- és balesetbiztosítással is bővíthető, ami szintén ajánlott, hiszen így csomagban veheted igénybe, és így mindig olcsóbb, mintha önmagában kötnéd meg azt.

Természetesen ennél szélesebb körű védelmet is elérhetsz, de ezt külön kell jelezned a biztosítónak a szerződés megkötése előtt. Van lehetőséged arra is, hogy vízkárokra, üvegtörésre, vandalizmus miatti károkra, betöréses lopásra és rablásra, rövidzárlatra, túlfeszültségi károkra és még számos egyéb káreseményre is fizessen a biztosító.

Ha már van lakásbiztosításod

Ha már kötöttél lakásbiztosítást a CSOK-os ingatlanodra, vizsgáld felül a meglévő szerződésedet, hiszen egy bővítés miatt nőhet az ingatlan alapterülete, megváltozhat az újjáépítési értéke, és ekkor a lakásbiztosítást is hozzá kell igazítani a változásokhoz.

Ha ezt nem teszed meg, akkor egy esetlegesen bekövetkező káresemény után a biztosító csak jóval kevesebbet lesz hajlandó fizetni, mint amiből kijavíthatod a károkat, azaz veszteséget kell majd elkönyvelned.

Amennyiben nem felel meg a bank ajánlata, hasonlítsd össze oldalunkon a biztosítótársaságok legjobb lakásbiztosításait, válaszd ki az igényeidnek megfelelőt, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást?

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást?

2022.07.26.

Milyen esetekben vehetjük fel újra a CSOK támogatást? Alapesetben csak egyszer élhetünk ezzel a lehetőséggel, de akadnak olyan élethelyzetek, amikor megint számolhatunk a támogatással.

Tovább olvasom
Milyen otthonteremtési támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok?

Milyen otthonteremtési támogatásokat kaphatnak a kétgyermekes családok?

2022.10.28.

A kétgyermekes családok számára számos otthonteremtési támogatás elérhető; az alábbiakban ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Tovább olvasom
Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

Bérbe adható egy CSOK-kal vásárolt lakás?

2021.09.21.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás lakáscélra, ami akár egy vállalt vagy meglévő gyermekre is igényelhető. Felhasználható új és használt ingatlan vásárlására, építésére, és bővítésre is.

Tovább olvasom
CSOK bővítésre: minden tudnivaló egy helyen

CSOK bővítésre: minden tudnivaló egy helyen

2023.02.22.

CSOK bővítésre is igényelhető, ha szeretnéd megtartani a jelenlegi otthonod, de nagyobb élettérre lenne szükséged a család bővülése miatt.

Tovább olvasom