Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

2022.02.07.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. február 7. 14:48

A babaváró hitel referenciakamata ismét emelkedett, ami rossz hír azoknak, akik elveszíthetik a támogatást.

Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

A babaváró hitel hatalmas előnyökhöz juttatja azokat, akik teljesítik a feltételeit, viszont ezeket az előnyöket viszonylag könnyen el is lehet veszíteni, és ilyenkor a támogatás alá eső összeget egyben, néhány hónap leforgása alatt kell visszafizetni, ami komoly érvágás lehet bárkinek.

Mivel a babaváró hitel referenciakamata decemberről januárra 2,98%-ra emelkedett 2,65%-ról, azaz rekordot döntött, a visszafizetendő összeg magasabb, mint eddig bármikor; a kezdetben és most igénylők visszafizetendő összege között – szankció esetén – akár 1 millió forint is lehet a különbség.

A maximum 10 millió forint összegű babaváró hitelt 2019 óta lehet igényelni, és a jelenlegi szabályozás szerint 2022. december 31.-ig van rá lehetőség. A kedvezményes kölcsönt azok a házaspárok igényelhetik, akinél a feleség életkora 18 és 40 év között van, és a házaspár legalább egyik tagjának minimum három éves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie.

A babaváró kölcsön kamatmentességének feltétele, hogy legalább egy gyermek szülessen a szerződéskötéstől számított öt éven belül. Ha a szerződést követően három gyermek is születik, a teljes fennálló tartozás támogatássá alakul, azaz nem kell visszafizetni.

A babaváró hitel ügyleti kamata decemberben 5,45% volt, januárban viszont már 5,87%. Ez a júniusi referenciakamat alapján kalkulált 4,38 százalékhoz képest közel másfél százalékos emelkedést jelent. Azok, akik a futamidő első öt évében nem teljesítik a gyermekvállalási feltételeket, vissza kell fizessék az addig igénybe vett támogatási összeget, amit a szerződéskötés idején aktuális referenciamutató határoz meg.

A decemberi igénylőknek 10 millió forint igénylése esetén 2.450.250 forint ez az összeg, viszont azoknak, akik januárban írták alá a szerződést, már 2.643.300 forintos büntetést kell fizetniük az öt év letelte után, egy összegben, az államkincstár felé.

Kik jártak tehát a legjobban?

Alapvetően azok jártak a lehető legjobban, akik közvetlenül a gyerek megszületése előtt vették fel a babaváró hitelt, hiszen ekkor már biztosan lehet tudni, hogy nem kell visszafizetni a támogatást. Őket követik azok, akik még a legelején, azaz két évvel ezelőtt nyújtották be az igénylésüket, hiszen még akkor is csak egy viszonylag alacsony összeggel kell számolniuk, ha nem születik gyermekük.

2019 végén a referenciakamat 1% volt, így a visszafizetendő kamattámogatás összege a legkedvezőbb forgatókönyv szerint a másfél millió forintot sem éri el: konkrétan 1.485.000 forint az az összeg, amit a korai igénylőknek vissza kellene fizetniük.

Azóta viszont ez az érték – két rövidebb időszakot leszámítva – folyamatosan emelkedik, így jutottunk el mostanra a közel 3%-os kamatig, ami 2,6 millió forintnyi visszafizetendő kamattámogatást jelent.

Még nincs vége

Az egy összegben történő visszafizetés csupán az egyik szankció; a másik, hogy a babaváró hitel piaci kamatozásúvá válik a támogatás elvesztése után. A kamattámogatott időszakhoz képest további különbség, hogy az aktuális referenciakamat 130 százalékához 5 százalékpontot kell hozzáadni.

Mivel a babaváró hitel ötéves kamatperiódusú, a visszafizetés után érvényes referenciakamatot egyelőre nem tudhatjuk. Ha viszont a jelenlegi referenciakamat alapján számolunk, akkor a törlesztőrészlet összege több, mint 30.000 forinttal is megemelkedhet a kamattámogatott időszakhoz képest, ugyanis ekkor már az 50 ezer forintos felső határ sem lesz érvényben.

Megéri tovább várni a babaváró hitel igénylésével?

Mint fentebb is írtuk, a jelenlegi szabályozás szerint a babaváró hitelt 2022. december 31.-ig lehet igénybe venni, azt követően pedig véget ér a program. A kérdés, miszerint érdemes-e várni néhány hónapot az igényléssel, bízva a referenciakamat esetleges csökkenésében, azért nem tűnik könnyűnek, mert a folyamatos emelkedést nem nagyon fogja addig megszakítani semmilyen esemény.

A Magyar Nemzeti Bank 5% 2022-es évre vonatkozó előrejelzéseit figyelembe véve a következő néhány hónapban akár 3% feletti értékre is számíthatunk, ami tovább növelné a visszafizetendő összeget a támogatás elvesztése után. Éppen ezért nem gondoljuk, hogy a további várakozásnak lenne értelme, viszont véleményünk szerint csak akkor érdemes igényelni a babaváró hitelt, ha biztosnak tűnik a gyermekáldás; ellenkező esetben a hagyományos személyi kölcsönökkel akár még jobban is járhatsz!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró hitel

Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró hitel

2022.10.11.

Marad a CSOK és a Babaváró hitel az igényelhető támogatások között a 2023-as évben is – közölték a remek hírt a Facebookon.

Tovább olvasom
Három éve elérhető a babaváró hitel: így alakult a születések és házasságok száma

Három éve elérhető a babaváró hitel: így alakult a születések és házasságok száma

2022.06.17.

A születések és házasságok száma a babaváró hitel fényében lehet érdekes, ezért az alábbiakban ezeket nézzük át.

Tovább olvasom
Babaváró hitel felfüggesztése – mit jelent ez?

Babaváró hitel felfüggesztése – mit jelent ez?

2019.10.31.

Számos kérdést kapunk a babaváró hitellel kapcsolatban, ami nem is csoda, hiszen páratlan konstrukcióról van szó. Ami piaci körülmények között nem is jöhetett volna létre, csak így, az állami támogatás segítségével. Annyi előnye van, mint égen a csillag, és ezek közül csak egy a babaváró hitel felfüggesztése. Lássuk, mi is ez pontosan!

Tovább olvasom
Megéri-e a babaváró hitel gyermekvállalás nélkül?

Megéri-e a babaváró hitel gyermekvállalás nélkül?

2021.11.26.

Babaváró hitel gyermekvállalás nélkül? Furcsán hangzik a kérdés, hiszen ez a hiteltípus alapvetően – ahogyan azt a neve is mutatja – családalapítást, gyermekvállalást igyekszik elősegíteni. Ennek ellenére előfordulhat olyan helyzet, hogy valaki gyermekvállalás nélkül igényli és akár meg is érheti neki a dolog.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával