Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alatti fiatalok

2022.02.24.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. február 24. 11:36

Több hitelt vehetnek fel azok a 25 év alattiak, akik jogosultak az adójóváírásra, hiszen így több pénz marad a zsebükben – lássuk, mennyivel!

Ennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alatti fiatalok

2022. január 1.-től egy bizonyos, meghatározott összeghatárig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti munkavállalóknak, tehát február elején már magasabb nettó jövedelem érkezik a számlájukra. Ebből adódóan több hitelt vehetnek fel, ami kiemelten fontos azok számára, akik a különféle támogatások igénylése mellett hitelt is szeretnének felvenni az első otthonuk megvásárlásához.

Fontos, hogy az adómentesség az átlagbér szintje alatti jövedelmekre vonatkozik; ezt a Központi Statisztikai Hivatal teszi közzé. Az előző évben a júliusi, bruttó átlagkereset 433.700 forint volt, tehát az ennél kevesebbet keresők jogosultak erre a támogatásra, ami akár havi 65 ezer forintos nettó növekedést is jelenthet a nettó bérben.

A kedvezmény azokra a hónapokra jár, amelyekben a fiatal a 25. életévét még nem töltötte be, és abban a hónapban érvényesíthető utoljára, amelyben betölti a 25. életévét. Fontos, hogy a kedvezmény a törvényben meghatározott összevont adóalapba tartozó jövedelmek után jár, ilyen például:

  • a munkabér,
  • a táppénz,
  • az egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme,
  • az őstermelői jövedelem,
  • valamint a kifizetővel kötött megbízási és felhasználási szerződésből származó jövedelem.

Mennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alattiak?

Mivel a magyarok többsége vagy lakáshitelért, vagy személyi kölcsönért fordul a bankokhoz, ezért ezeket vesszük most górcső alá.

Szigorúan a fentebb is említett, 2021. júliusi, bruttó átlagbérrel, vagyis 433.700 forinttal számolva – ami 353.400 forint nettó jövedelmet jelent – a lakáshitel maximuma 27,5 millió forint lehet a futamidő végéig fix konstrukciónál, míg a 10 éves kamatperiódusú hitelek esetében az összeg 26,5 millió forint. Ennek persze az is feltétele, hogy a bank a legmagasabb JTM-százalékkal számoljon, ami többnyire nem valósul meg.

Az adómentesség nélkül ezek az összegek 22, illetve 21,3 millió forintnál állnának meg, ami látványos különbséget jelent.

Ha egy fiatal házaspárról van szó, akik a lakáshitel előtt babaváró hitelt is igényelnének az önerő finanszírozására, akkor a babaváró hitel igénylését érdemes előre venni. Ehhez kapcsolódóan érdemes tisztában lenni azzal, hogy a babaváró hitelnek csupán a 75%-a használható fel önerőként, ha a lakáshitel és a babaváró hitel igénylése között nem telik el 90 napnál több.

Ha a személyi kölcsönöket nézzük, a maximálisan elérhető, 7 éves futamidőnél akár 10 millió forint hitelösszegre is elegendő a 353.400 forintos nettó jövedelem, aminek nagyjából szerint 150.000 forint lenne a havi törlesztőrészlete. Rövidebb futamidő esetében a felvehető hitel maximális összege csökken: 5 évre 8,9, 3 évre 5,7, míg 1 évre 2 millió forint igényelhető.

Az adómentesség nélkül 7 éves futamidőre 9,6 millió, 5 évre 7,2 millió, 3 évre 4,6 millió, míg 1 évre 1,6 millió forint lenne a maximális hitelösszeg; már ebben a nagyságrendben is látszik tehát, mennyit is jelent az adómentesség a hitelfelvétel szempontjából.

Mint látható, igencsak jól járnak azok a fiatalok, akik jogosultak lesznek az adómentességre, és nem csak a magasabb jövedelmük okán, hanem azért is, mert így több hitelt vehetnek fel, azaz könnyebben meg fogják tudni valósítani a céljaikat. A lakásvásárlás egyre nehezebb lesz hazánkban, de az egész világon is, így minden segítség jól jöhet.

Amennyiben te is az említett korcsoportba tartozol, és hitelt szeretnél igényelni, fogadd meg egy tanácsunkat: ne siesd el! Ahhoz, hogy a legjobb döntést hozhasd meg, ismerned kell a piac legjobb ajánlatait, azok tulajdonságait és az esetleges buktatókat is.

Szerencsére oldalunk a rendelkezésedre áll; nálunk összehasonlíthatod a pénzintézetek legjobb ajánlatait, megismerheted azok részleteit, és, ha megtaláltad, amit kerestél, az igénylési folyamatot is elindíthatod mindössze néhány kattintással, online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Hitelkérelem elutasításának leggyakoribb okai

Hitelkérelem elutasításának leggyakoribb okai

2020.12.20.

A hitelkérelem elutasításának számtalan oka lehet, és ezek egy része a bank „titka” marad; mi most összegyűjtöttük a leggyakoribbakat.

Tovább olvasom
Mi lesz a közös hitellel válás esetén?

Mi lesz a közös hitellel válás esetén?

2022.07.22.

A közös hitelt válás esetén rendezni kell, hiszen a válás során mindenről meg kell állapodni, ami a közös életben vagyonként szerepelt.

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel kaphatnak kölcsönt a nyugdíjasok?

Milyen feltételekkel kaphatnak kölcsönt a nyugdíjasok?

2023.04.28.

Kaphatnak kölcsönt a nyugdíjasok, és, ha igen, milyen feltételeket kell teljesíteniük? Az alábbiakból mindent megtudhatsz!

Tovább olvasom
Mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek?

Mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek?

2023.06.02.

A lakáshitelek kamata erősen befolyásolja a hitelfelvételi kedvet. Minél drágábbak a hitelek, annál kevesebben akarnak lakáshitelt igényelni. A kamatokra több tényező is hatással van, az egyik a jegybanki alapkamat. Sokan várják a kamatok csökkenését, ezért utánajártunk, hogy mikor jöhetnek el az olcsóbb hitelek.

Tovább olvasom