Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alatti fiatalok

2022.02.24.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2022. február 24. 11:36

Több hitelt vehetnek fel azok a 25 év alattiak, akik jogosultak az adójóváírásra, hiszen így több pénz marad a zsebükben – lássuk, mennyivel!

Ennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alatti fiatalok

2022. január 1.-től egy bizonyos, meghatározott összeghatárig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti munkavállalóknak, tehát február elején már magasabb nettó jövedelem érkezik a számlájukra. Ebből adódóan több hitelt vehetnek fel, ami kiemelten fontos azok számára, akik a különféle támogatások igénylése mellett hitelt is szeretnének felvenni az első otthonuk megvásárlásához.

Fontos, hogy az adómentesség az átlagbér szintje alatti jövedelmekre vonatkozik; ezt a Központi Statisztikai Hivatal teszi közzé. Az előző évben a júliusi, bruttó átlagkereset 433.700 forint volt, tehát az ennél kevesebbet keresők jogosultak erre a támogatásra, ami akár havi 65 ezer forintos nettó növekedést is jelenthet a nettó bérben.

A kedvezmény azokra a hónapokra jár, amelyekben a fiatal a 25. életévét még nem töltötte be, és abban a hónapban érvényesíthető utoljára, amelyben betölti a 25. életévét. Fontos, hogy a kedvezmény a törvényben meghatározott összevont adóalapba tartozó jövedelmek után jár, ilyen például:

  • a munkabér,
  • a táppénz,
  • az egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme,
  • az őstermelői jövedelem,
  • valamint a kifizetővel kötött megbízási és felhasználási szerződésből származó jövedelem.

Mennyivel több hitelt vehetnek fel a 25 év alattiak?

Mivel a magyarok többsége vagy lakáshitelért, vagy személyi kölcsönért fordul a bankokhoz, ezért ezeket vesszük most górcső alá.

Szigorúan a fentebb is említett, 2021. júliusi, bruttó átlagbérrel, vagyis 433.700 forinttal számolva – ami 353.400 forint nettó jövedelmet jelent – a lakáshitel maximuma 27,5 millió forint lehet a futamidő végéig fix konstrukciónál, míg a 10 éves kamatperiódusú hitelek esetében az összeg 26,5 millió forint. Ennek persze az is feltétele, hogy a bank a legmagasabb JTM-százalékkal számoljon, ami többnyire nem valósul meg.

Az adómentesség nélkül ezek az összegek 22, illetve 21,3 millió forintnál állnának meg, ami látványos különbséget jelent.

Ha egy fiatal házaspárról van szó, akik a lakáshitel előtt babaváró hitelt is igényelnének az önerő finanszírozására, akkor a babaváró hitel igénylését érdemes előre venni. Ehhez kapcsolódóan érdemes tisztában lenni azzal, hogy a babaváró hitelnek csupán a 75%-a használható fel önerőként, ha a lakáshitel és a babaváró hitel igénylése között nem telik el 90 napnál több.

Ha a személyi kölcsönöket nézzük, a maximálisan elérhető, 7 éves futamidőnél akár 10 millió forint hitelösszegre is elegendő a 353.400 forintos nettó jövedelem, aminek nagyjából szerint 150.000 forint lenne a havi törlesztőrészlete. Rövidebb futamidő esetében a felvehető hitel maximális összege csökken: 5 évre 8,9, 3 évre 5,7, míg 1 évre 2 millió forint igényelhető.

Az adómentesség nélkül 7 éves futamidőre 9,6 millió, 5 évre 7,2 millió, 3 évre 4,6 millió, míg 1 évre 1,6 millió forint lenne a maximális hitelösszeg; már ebben a nagyságrendben is látszik tehát, mennyit is jelent az adómentesség a hitelfelvétel szempontjából.

Mint látható, igencsak jól járnak azok a fiatalok, akik jogosultak lesznek az adómentességre, és nem csak a magasabb jövedelmük okán, hanem azért is, mert így több hitelt vehetnek fel, azaz könnyebben meg fogják tudni valósítani a céljaikat. A lakásvásárlás egyre nehezebb lesz hazánkban, de az egész világon is, így minden segítség jól jöhet.

Amennyiben te is az említett korcsoportba tartozol, és hitelt szeretnél igényelni, fogadd meg egy tanácsunkat: ne siesd el! Ahhoz, hogy a legjobb döntést hozhasd meg, ismerned kell a piac legjobb ajánlatait, azok tulajdonságait és az esetleges buktatókat is.

Szerencsére oldalunk a rendelkezésedre áll; nálunk összehasonlíthatod a pénzintézetek legjobb ajánlatait, megismerheted azok részleteit, és, ha megtaláltad, amit kerestél, az igénylési folyamatot is elindíthatod mindössze néhány kattintással, online!

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mikor használjuk megfelelően a hitelfelvételt és mikor nem?

Mikor használjuk megfelelően a hitelfelvételt és mikor nem?

2020.09.23.

Hogy mikor használod megfelelően a hitelfelvétel lehetőségét, az egyrészt egyéntől függ, másrészt a pénzügyi tudatosságtól. Fontos tisztázni egy kérdést, mielőtt belevágnánk: szükséged van a hitelre, vagy csak szeretnéd?

Tovább olvasom
Hogyan hat a kamatemelés a lakáshitelekre?

Hogyan hat a kamatemelés a lakáshitelekre?

2022.09.27.

A kamatemelés a lakáshitelekre is hat, méghozzá nem is akárhogyan – tudj meg mindent a témával kapcsolatban alábbi cikkünkből!

Tovább olvasom
Vehetünk fel jelzáloghitelt elidegenítési és terhelési tilalom esetén?

Vehetünk fel jelzáloghitelt elidegenítési és terhelési tilalom esetén?

2022.12.30.

Az elidegenítési és terhelési tilalom – röviden ETT – sokszor jelenik meg egy hitelfelvétel során, ám a pontos jelentése nem közismert.

Tovább olvasom
Hitelkérelem elutasításának leggyakoribb okai

Hitelkérelem elutasításának leggyakoribb okai

2020.12.20.

A hitelkérelem elutasításának számtalan oka lehet, és ezek egy része a bank „titka” marad; mi most összegyűjtöttük a leggyakoribbakat.

Tovább olvasom