Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakásbiztosítás CSOK-hoz – mit kell tudni róla?

2022.02.04.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. február 4. 14:14

A lakásbiztosítást CSOK-os ingatlanra nem csak érdemes megkötni, de egyenesen kötelező is.

Lakásbiztosítás CSOK-hoz – mit kell tudni róla?

A lakásbiztosítás CSOK-os ingatlanok esetében gyakorlatilag kötelező, mivel a rendelet kimondja, hogyha állami támogatás segítségével vásárolod meg az ingatlant, akkor a folyósító bank és az állam is kötelezhet a lakásbiztosítás megkötésére. Erre minimum addig van szükség, amíg tart az állam jelzálogjoga, azaz tíz évig, de érdemes ennek lejártát követően is megtartani a lakásbiztosítást, hiszen biztonságot nyújt.

A lakásbiztosítást tehát mindenképp meg kell kötnöd, ebben nincs döntési jogköröd, ám abban, hogy melyiket választod, már van.

Milyen lakásbiztosítások közül lehet választani?

A CSOK rendelet előírja, hogy a támogatott személynek lakásbiztosítással kell rendelkeznie, azonban azt, hogy a lakásbiztosításnak milyen jellemzőkkel kell rendelkeznie, csak a támogatási szerződés tartalmazza.

A bank alapesetben felkínál neked egy olyan lakásbiztosítást, amely minden tekintetben megfelel az előírásoknak, elvileg a díja is kedvező, és teljes körűen fizet, de ennek érdemes utánanézned, és persze összehasonlítanod a más biztosítótársaságok által nyújtott lakásbiztosításokkal is.

Fontos tudni ugyanis, hogy a lakásbiztosítást CSOK-os ingatlanra nem csak úgy kötheted meg, hogy elfogadod a bank által javasoltat, hanem akár egy másik biztosító lakásbiztosítását is választhatod. Ebben az esetben viszont a bankot, mint zálogjogosultat be kell jegyeztetned, és ezt neked kell kezdeményezned a biztosítónál, majd a biztosító erről igazolást állít ki, amelyet el kell juttatnod a hitelt folyósító banknak.

Mire figyelj a lakásbiztosítás kiválasztásánál?

Érdemes észben tartanod, hogy a lakásbiztosításod nem csupán az ingatlanban esett károkat fedezheti, hanem a benne található ingóságokat, sőt, bizonyos esetekben a családodat is. Éppen ezért a választás során gondold át, hogy mi az, amire fedezetet szeretnél, illetve milyen biztosítási összegek legyenek megjelölve a szerződésben!

Érdemes olyan lakásbiztosítást választanod, ami egyedi kiegészítésekkel személyre is szabható. Vannak olyan biztosítótársaságok, amelyek csomagokat állítanak össze, és ezek közül kell kiválasztanod azt, ami megfelel az elképzeléseidnek – vagy legalábbis közel áll hozzá –, de olyanok is, amelyeknél az alap biztosítást tetszésed szerint egészítheted ki a neked fontos elemekkel.

A legtöbb lakásbiztosítás alapcsomagja olyan alapvető károkra nyújt biztosítást, mint a tűzkárok, a villámcsapás, vagy a természeti károk, de emellett tartalmazhat assistance szolgáltatást, ami segítséget nyújt az otthoni vészhelyzetek elhárításában, vagy a háztartási gépek meghibásodása esetén keletkező károkra nyújt fedezetet.

Ha olyan lakásbiztosítást választasz, ami felelősségbiztosítást is tartalmaz, akkor pedig a harmadik félnek okozott károkat is megtéríti a biztosító, de csak egy meghatározott összegig. Ez arra vonatkozhat, ha például csőtörés keletkezik a lakásodban, és az alattad élő szomszédodat is eláztatja.

A lakásbiztosítások többsége akár családi élet- és balesetbiztosítással is bővíthető, ami szintén ajánlott, hiszen így csomagban veheted igénybe, és így mindig olcsóbb, mintha önmagában kötnéd meg azt.

Természetesen ennél szélesebb körű védelmet is elérhetsz, de ezt külön kell jelezned a biztosítónak a szerződés megkötése előtt. Van lehetőséged arra is, hogy vízkárokra, üvegtörésre, vandalizmus miatti károkra, betöréses lopásra és rablásra, rövidzárlatra, túlfeszültségi károkra és még számos egyéb káreseményre is fizessen a biztosító.

Ha már van lakásbiztosításod

Ha már kötöttél lakásbiztosítást a CSOK-os ingatlanodra, vizsgáld felül a meglévő szerződésedet, hiszen egy bővítés miatt nőhet az ingatlan alapterülete, megváltozhat az újjáépítési értéke, és ekkor a lakásbiztosítást is hozzá kell igazítani a változásokhoz.

Ha ezt nem teszed meg, akkor egy esetlegesen bekövetkező káresemény után a biztosító csak jóval kevesebbet lesz hajlandó fizetni, mint amiből kijavíthatod a károkat, azaz veszteséget kell majd elkönyvelned.

Amennyiben nem felel meg a bank ajánlata, hasonlítsd össze oldalunkon a biztosítótársaságok legjobb lakásbiztosításait, válaszd ki az igényeidnek megfelelőt, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Miben különbözik a CSOK és a babaváró hitel?

Miben különbözik a CSOK és a babaváró hitel?

2021.06.03.

A CSOK és a babaváró hitel csupán egyetlen dologban hasonlít, ám gyakorlatilag minden másban különböznek egymástól.

Tovább olvasom
Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

2023.11.17.

A három legjelentősebb lakástámogatás közül kettő csak házaspárok számára lesz elérhető a jövő évben. A CSOK Plusz és a Babaváró támogatás sem lesz igényelhető egyedülállóként. Utánajártunk, hogy mit tehet 2024-ben, aki egyedülálló, és támogatással vásárolna lakást. Nem sok jót tudunk mondani.

Tovább olvasom
Egyszerűsödnek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében

Egyszerűsödnek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében

2021.09.13.

Az Otthonteremtési program támogatásainál újabb változások léptek életbe. A változásokkal tovább finomodtak a feltételek. Bővül a támogatáshoz jutók köre, és a feltételek is pozitív irányba változtak. Lássuk, hogy egyszerűsödtek a feltételek az Otthonteremtési támogatások esetében, és hogy hogyan tudjuk ezeket a legjobban felhasználni.

Tovább olvasom
Kamatmentes a CSOK hitel a zöld hitel mellé

Kamatmentes a CSOK hitel a zöld hitel mellé

2021.10.29.

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programja októberben indult el, a kivételesen kedvező kamatozású zöld hitelt új lakás vásárlására igényelhetjük. A hazai klímacélok mielőbbi elérését támogató program mellé ráadásul kamatmentes CSOK hitelt is kaphatunk. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával