Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Elektromos autó vásárlása: mutatjuk, miből finanszírozhatod

2022.01.19.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. február 25. 13:47

Az elektromos autó vásárlását többféle forrásból is meg lehet finanszírozni, ám sajnos nem mindenkinek – mutatjuk a részleteket!

Elektromos autó vásárlása: mutatjuk, miből finanszírozhatod

Az elektromos autó vásárlása, illetve használata számtalan előnnyel jár; a környezet védelme mellett a költségei is alacsonyabbak, mint belső égésű motoros társaiké – a vételár azonban egész más lapra tartozik. Jelenleg ugyanis az elektromos autók lényegesen drágábbak, mint egy ugyanakkora használati értékkel bíró benzines, vagy dízel autó.

Elektromos autó vásárlására ugyanakkor igénybe lehet venni különféle támogatásokat, amelyek segítségével mérsékelhető a vételár, de más módokon is segíti az állam azokat, akik hajlandóak átállni a fosszilis üzemanyagról a jóval környezetkímélőbb elektromos hajtásra.

Mielőtt azonban mindenki rohanna elektromos autót vásárolni, érdemes megvizsgálni, hogy vajon az átlagos használati módnak megfelel-e az elektromos autó, vagy egyelőre inkább egy hibrid, netán tisztán belső égésű motorral szerelt autó a legjobb választás – ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.

Milyen összegekre számíts, ha elektromos autót vásárolnál?

Az elektromos autó megvásárlásának költsége viszonylag széles skálán mozog, hiszen már lehet használtan is olyan elektromos autót vásárolni, ami még hosszú évekig alkalmas lehet a használatra. Egy kisebb, városi autó már 6, egy családi 8, egy feljebb pozícionált elektromos autó pedig már 10 millió forinttól elérhető.

Persze vannak jóval drágább típusok is, hiszen napjainkban már a luxusautók gyártói is beléptek az elektromos autók piacára, de ezeket most inkább hagyjuk, és maradjunk a realitás talaján; 40-50 millió forint nem az az összeg, amit egy átlagember autóra költ.

Az elektromos autó megvásárlásának finanszírozási lehetőségei

Az első eset, amikor rendelkezel elegendő pénzzel egy elektromos autó megvásárlásához, de, ha így lenne, nem olvasnád ezt a cikket; ugorjuk is át!

A második, amikor hitelből vásárolod meg a járművet; ez a leggyakoribb. Természetesen rendelkezned kell hozzá a megfelelő mennyiségű önerővel, ám a hitel lejárta után az autó a Te tulajdonodba kerül, és még a hitel futamideje alatt is bármikor eladhatod.

A harmadik lehetőség az elektromos autó megvásárlására a lízing, ám ez a hitellel szemben nem jelenti azt, hogy az autó a tiéd, épp ellenkezőleg. A futamidő végén ugyanis nem magától értetődő a lízing esetében, hogy a tulajdonodba fog-e kerülni a gépjármű; ez mindig az adott lízingszerződéstől függ.

Emellett a tisztán elektromos autó vásárlásához léteznek különféle támogatási lehetőségek is, ám fontos, hogy ezek időlegesek, azaz nem mindig érhetőek el. A legutóbbi pályázat 1 milliárd forintos keretet kapott, ami kevesebb, mint egy óra alatt el is fogyott, tehát, ha pályázni szeretnél, érdemes figyelned a híreket.

Az elektromos autó vásárlására kiírt pályázat részletei

A elektromos autó vásárlására adott támogatásra magánemberek, egyesületek, civil szervezetek és felsőoktatási intézmények pályázhattak. Az elektromos személyautók vásárlására maximum 50%-os mértékben, akár 2,5 millió forint is igényelhető volt; várhatóan ez az összeg növekedni fog a következő pályázatnál.

Emellett a személyszállítással foglalkozó vállalkozók is pályázhattak elektromos taxikra 45%-os mértékben, akár 6.750.000 forintig.

Már most tudható, hogy a hatalmas érdeklődés miatt további 2 milliárd forint keretösszegre van kilátás, ami hozzájárul majd az élhetőbb környezethez.

Miért érdemes neked is elgondolkodnod az elektromos autó vásárlásán?

Az elektromos autók szén-dioxid kibocsátása nulla, vagyis kíméled a környezetet, ám tudni kell, hogy a gyártás és az elektromos áram előállítása már nem ennyire tiszta. Ettől függetlenül viszont egy elektromos autó esetében még így is jóval kevesebb az üvegházhatású gázok kibocsátása, mint a belsőégésű motorral szerelt társaiknál.

Természetesen a benzinkutakra járás megszűnik egy elektromos autóval, a töltése pedig jóval olcsóbb, de emellett a szervizelése és karbantartása is jóval kedvezőbb, hiszen sokkal kevesebb mozgó alkatrész található benne.

Ráadásul egy elektromos autóval a legtöbb helyen díjmentesen parkolhatsz, mentesülsz a gépjárműadó, az útadó, a vagyonszerzési illeték és a cégautó-adó alól is!

Ha hitelből szeretnél elektromos autót vásárolni, hasonlítsd össze a bankok ajánlatait oldalunk segítségével, majd, ha megtaláltad a számodra leginkább megfelelőt, indítsd is el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Autóvásárlás hitelből: feltételek és tudnivalók egy helyen

Autóvásárlás hitelből: feltételek és tudnivalók egy helyen

2023.06.22.

Egy autó megvásárlás többnyire családi döntés eredménye. Ahogy az is, hogy autóhitelt igényeljenek-e a vásárláshoz. Segítünk a döntésben. Összehasonlítottuk az autóhitel és a lízingelés lehetőségét. Mutatjuk, hogy mire jutottunk.

Tovább olvasom
A kárbejelentés menete

A kárbejelentés menete

2021.10.14.

Amikor egy gépjárművel baleset történik, a kárt be kell jelenteni. Személyi sérülés esetén minden esetben értesíteni kell a rendőrséget és a mentőket is. Ha nincs személyi sérülés, csak az autók sérültek meg, ki kell tölteni a kék- sárga kárbejelentő lapot. A kárbejelentő lap egy formanyomtatvány, amit a biztosító bocsát a rendelkezésünkre, vagy egy nyomtatványboltban is beszerezhetjük.

Tovább olvasom
Mire figyeljünk, ha hitelre veszünk használt  autót?

Mire figyeljünk, ha hitelre veszünk használt autót?

2020.12.10.

Hitelre vennél használt autót, és szeretnéd elkerülni a buktatókat? Ezt a cikket Neked írtuk! Amikor hitelre veszel használt autót, igencsak megfontoltnak kell lenned, méghozzá két szempontból is: a hitelt is gondosan kell megválasztanod, illetve az autóra is nagy figyelmet kell fordítanod, hiszen se szeri, se száma azoknak a cikkeknek az interneten, amik a használt autók vásárlása […]

Tovább olvasom
A Casco biztosítás feltételei

A Casco biztosítás feltételei

2022.02.02.

A Casco egy vagyonbiztosítás az autónkra. Egy ütközéskor megsérülhet az autónk, kár keletkezhet benne. A Casco biztosítás megtérítheti a keletkezett kárt akkor is, ha a balesetet mi okoztuk. Az autónk a házunk után a legértékesebb vagyontárgyunk lehet. Vigyázni akarunk rá. A Casco erre egy tökéletes megoldás. Megnéztük, mik a Casco biztosítás feltételei.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával