Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Falusi CSOK igénylése korszerűsítésre

2021.12.06.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. december 6. 12:13

Az úgynevezett falusi CSOK-ot arra alkották meg, hogy az elnéptelenedő és/vagy hátrányos helyzetű térségekben a használt ingatlanra is lehessen CSOK támogatást felvenni, ugyanakkora mértékben, mintha új lakásra, vagy házra tennénk ezt. A falusi CSOK támogatás felét lehet a vételárra költeni, a másik felét pedig felújításra kell fordítani, ugyanakkor a falusi CSOK-ot csak felújításra, korszerűsítésre is lehet igényelni. Mutatjuk, hogyan.

Falusi CSOK igénylése korszerűsítésre

Csak korszerűsítésre is lehet igényelni

A falusi CSOK az ország közel 2500 településén használható fel, a listán szereplő helyeken lehet a támogatást igényelni használt ingatlanra. A támogatás feltétele, hogy a ház, vagy lakás vételárának fele fizethető belőle, a többi rész felújításra, korszerűsítésre költhető el. Sokan nem tudják, de falusi CSOk támogatást csak korszerűsítésre is lehet igényelni.

Az igénylő tulajdonában kell lennie az ingatlannak

Falusi CSOK-ot csak korszerűsítésre olyan ingatlanra igényelhetünk, amely mi tulajdonunkban van. A felújításra igényelhető összeg egy gyermek után 300 ezer forint, két gyermek után 1,3 millió forint, három, vagy több gyermek után pedig 5 millió forint. A falusi CSOK-ot nemcsak korszerűsítésre, hanem bővítésre is lehet igényelni, a feltételek és az összegek ugyanazok, mint a korszerűsítésnél, s a kettőt össze is lehet vonni.

CSOK hitel is igényelhető

A CSOK támogatás mellé CSOK hitel is igényelhető, és a kölcsönt is lehet csak korszerűsítésre igényelni. A hitelfelvételnek persze többféle feltétele is van, az összegek pedig a következők, egy gyermek: nem lehet igényelni, két gyermek: 5 millió forint, három, vagy több gyermek: 7,5 millió forint.

Ezek a munkák számolhatóak el

Természetesen az állam pontosan meghatározta, hogy mi számít bele a korszerűsítés kategóriájába, ezeket támogatja:

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése.
  • az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan ingatlanban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel.
  • belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást.
  • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.
  • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése.
  • kémény építése, korszerűsítése.
  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30 százalékáig.
  • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20 százalékáig.

A munkálatokat és azok anyagköltségeit számlákkal kell igazolni. Az elvégzett felújításokat, korszerűsítéseket és az elszámolást minden alkalommal műszaki ellenőr ellenőrizni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mire kell figyelni a CSOK és a Falusi CSOK felvételénél?

Mire kell figyelni a CSOK és a Falusi CSOK felvételénél?

2020.10.01.

Nagyon egyszerűen meg tudjuk válaszolni, hogy mire kell figyelned a CSOK, illetve a Falusi CSOK igénylésekor: mindenre! Viccet félretéve, tényleg minden feltételre oda kell figyelni, hiszen csak akkor kaphatod meg bármelyiket is, ha mindenben megfelelsz az előírásoknak. Vannak azonban olyan apróságok is, amelyeket, ha figyelmen kívül hagysz, el se jutsz majd a bírálatig, hiszen már az alapoknál nem stimmel valami. Az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

Tovább olvasom
Új lehetőség a kistelepüléseken: kombinálható lesz a falusi CSOK és a CSOK Plusz

Új lehetőség a kistelepüléseken: kombinálható lesz a falusi CSOK és a CSOK Plusz

2023.11.02.

Különleges lehetőséget kapnak jövő év elejétől a gyermeket tervező falusi családok. Nem csak a falusi CSOK összege nő meg jelentősen, de az új CSOK Plusz kamattámogatott kölcsönét is igénybe vehetik. Utánajártunk, hogy lehet támogatásból jóval nagyobb lakást venni, és annak is, hogy akár három támogatást is kaphatunk a terveinkhez. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Minden, amit a falusi CSOK-ról tudnod kell 2024-ben

Minden, amit a falusi CSOK-ról tudnod kell 2024-ben

2024.04.12.

A falusi CSOK népszerűsége idén is megmaradt. Ez a családtámogatási forma kistelepüléseken érhető el. Vidékre költöznél? Lehet, hogy falusi CSOK segítségével megteheted. Utánajártunk, hogy mit kell róla tudni. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
A falusi CSOK-hoz ezek a dokumentumok szükségesek

A falusi CSOK-hoz ezek a dokumentumok szükségesek

2020.05.05.

A CSOK-ot, vagyis a Családok Otthonteremtési Kedvezményét mindenki ismeri már, még azok is, akik nem jogosultak rá, hiszen a csapból is ez folyik jó ideje. A falusi CSOK szinte teljesen ugyanaz, csak a megvásárolható ingatlanok köre kisebb. Azokra az 5.000 fő alatti településeken található ingatlanokra vonatkozik, ahol a lakosság száma a 2003-as évhez képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Vagyis ahol a mostani népesség nem éri el a 95%-ot a 2003. január elsejei népességszámhoz képest. A falusi CSOK-hoz ezek szerint vidékre kell költözni, viszont ahhoz, hogy megkapd, teljesítened kell néhány feltételt.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával