Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Falusi CSOK igénylése korszerűsítésre

2021.12.06.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. december 6. 12:13

Az úgynevezett falusi CSOK-ot arra alkották meg, hogy az elnéptelenedő és/vagy hátrányos helyzetű térségekben a használt ingatlanra is lehessen CSOK támogatást felvenni, ugyanakkora mértékben, mintha új lakásra, vagy házra tennénk ezt. A falusi CSOK támogatás felét lehet a vételárra költeni, a másik felét pedig felújításra kell fordítani, ugyanakkor a falusi CSOK-ot csak felújításra, korszerűsítésre is lehet igényelni. Mutatjuk, hogyan.

Falusi CSOK igénylése korszerűsítésre

Csak korszerűsítésre is lehet igényelni

A falusi CSOK az ország közel 2500 településén használható fel, a listán szereplő helyeken lehet a támogatást igényelni használt ingatlanra. A támogatás feltétele, hogy a ház, vagy lakás vételárának fele fizethető belőle, a többi rész felújításra, korszerűsítésre költhető el. Sokan nem tudják, de falusi CSOk támogatást csak korszerűsítésre is lehet igényelni.

Az igénylő tulajdonában kell lennie az ingatlannak

Falusi CSOK-ot csak korszerűsítésre olyan ingatlanra igényelhetünk, amely mi tulajdonunkban van. A felújításra igényelhető összeg egy gyermek után 300 ezer forint, két gyermek után 1,3 millió forint, három, vagy több gyermek után pedig 5 millió forint. A falusi CSOK-ot nemcsak korszerűsítésre, hanem bővítésre is lehet igényelni, a feltételek és az összegek ugyanazok, mint a korszerűsítésnél, s a kettőt össze is lehet vonni.

CSOK hitel is igényelhető

A CSOK támogatás mellé CSOK hitel is igényelhető, és a kölcsönt is lehet csak korszerűsítésre igényelni. A hitelfelvételnek persze többféle feltétele is van, az összegek pedig a következők, egy gyermek: nem lehet igényelni, két gyermek: 5 millió forint, három, vagy több gyermek: 7,5 millió forint.

Ezek a munkák számolhatóak el

Természetesen az állam pontosan meghatározta, hogy mi számít bele a korszerűsítés kategóriájába, ezeket támogatja:

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése.
  • az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan ingatlanban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel.
  • belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást.
  • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.
  • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése.
  • kémény építése, korszerűsítése.
  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30 százalékáig.
  • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20 százalékáig.

A munkálatokat és azok anyagköltségeit számlákkal kell igazolni. Az elvégzett felújításokat, korszerűsítéseket és az elszámolást minden alkalommal műszaki ellenőr ellenőrizni.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Falusi CSOK – mit kell tudni róla?

Falusi CSOK – mit kell tudni róla?

2019.05.16.

Mindig is vidéki életről álmodoztál? Belefáradtál a nagyvárosi zűrzavarba, és nyugodtabb életre vágysz? A következő projekt a családalapítás, és a gyermekeidnek a legjobbat szeretnéd adni? Akkor ideje megismerkedned a falusi CSOK-kal!

Tovább olvasom
Napelemre is igényelhető a Falusi CSOK?

Napelemre is igényelhető a Falusi CSOK?

2020.08.24.

A kérdést a látszat ellenére nem is olyan egyszerű megválaszolni, mint ahogy gondolnánk, hiszen alapvetően a Falusi CSOK igényelhető napelemre, ám vannak esetek, amikor ez nem valósulhat meg. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Milyen támogatások érhetők el fiatal házasok számára?

Milyen támogatások érhetők el fiatal házasok számára?

2023.04.21.

A fiatal házasok nagy lendülettel vetik bele magukat az életbe. És ehhez bizony pénz kell. És abból egy élet kezdetén sosincs elég. De. A fiatal házasok nem maradnak egyedül ebben a helyzetben. Számtalan, jobbnál jobb támogatás érhető el számukra. Utánajártunk, hogy milyen támogatások érhetők el fiatal házasok számára, és örömmel mutatjuk meg, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom
A falusi CSOK-hoz ezek a dokumentumok szükségesek

A falusi CSOK-hoz ezek a dokumentumok szükségesek

2020.05.05.

A CSOK-ot, vagyis a Családok Otthonteremtési Kedvezményét mindenki ismeri már, még azok is, akik nem jogosultak rá, hiszen a csapból is ez folyik jó ideje. A falusi CSOK szinte teljesen ugyanaz, csak a megvásárolható ingatlanok köre kisebb. Azokra az 5.000 fő alatti településeken található ingatlanokra vonatkozik, ahol a lakosság száma a 2003-as évhez képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Vagyis ahol a mostani népesség nem éri el a 95%-ot a 2003. január elsejei népességszámhoz képest. A falusi CSOK-hoz ezek szerint vidékre kell költözni, viszont ahhoz, hogy megkapd, teljesítened kell néhány feltételt.

Tovább olvasom