Hirdetés

Mikor szüneteltethető a Babaváró hitel?

2021.12.14.
Szerző: expresszkolcson.hu
Utoljára módosítva: 2021. december 14. 11:19

A Babaváró hitel egy szabadon felhasználható kölcsön, aminek az igényléséhez jelzálogfedezetre sincs szükség. A Babaváró hitel előnyeit sokan ismerik, van azonban egy fontos és kedvező részlet, amivel sokan nincsenek tisztában. A Babaváró hitel fizetését ugyanis bizonyos esetekben felfüggeszthetjük. Annak jártunk utána, hogy mikor szüneteltethető a Babaváró hitel.

Mikor szüneteltethető a Babaváró hitel?

A Babaváró hitelről néhány szóban

A Babaváró hitel egy a családokat segítő kölcsön. Gyermekvállalás esetén az állam tízmillió forintot ad nekünk, és azt mi szabadon felhasználhatjuk. Mindenkinek jól jön egy ekkora támogatás, amikor elindul a családjával az életben. Házat kell venni, hogy legyen otthonunk, szükség lesz egy autóra is, be kell bútoroznunk a házat, a születendő gyerekeknek meg babakocsi és pelenka is kell majd. Ezt mind megvehetjük a Babaváró hitelből, hiszen a Babaváró hitel szabad felhasználású, szabadon, bármire elkölthető.

A Babaváró hitel igénylésekor szerződésben vállaljuk, hogy gyermekünk fog születni. Az első gyerekünknek a szerződést követő öt évben meg kell születnie. A Babaváró hitel kamatmentes, és kamatmentesség fenntartásának a feltétele, hogy gyermekünk szülessen. Ha egy gyermekünk születik, a hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz, ez pedig egy tízmilliós kölcsönnél több millió forint megtakarítást jelent. A második és a harmadik gyermek megszületése után újabb kedvezményeket kapunk, sőt, a hitelünk teljesen meg is szűnhet.

Mikor szüneteltethető a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel szüneteltethető. A felfüggesztés alatt nem kell fizetnünk a részletek. Amennyiben három vagy több gyermeket szeretnénk, mindenképpen élnünk kell a szüneteltetéssel, hiszen a harmadik gyermek után a hitelünk megszűnik. A fennmaradó rész átalakul egy vissza nem térítendő támogatássá, így azt már nem kell visszafizetnünk.

Ez a nagy előnye a Babaváró hitelnek. A törlesztés szüneteltetése három évre kérhető, ez idő alatt nem kell havonta befizetnünk az egyébként alacsony törlesztő részleteket. A szüneteltetés a magzat 12 hetes korától kérhető, tehát nem kell megvárnunk, amig a gyermekünk megszületik. Tudnunk kell, hogy gyerek születését követően hatvan napig nyújthatjuk be az igényünket a törlesztés szüneteltetésére.

A törlesztés felfüggesztése csak három évre szólhat, nincs mód rövidebb szüeteltetésre. A legjobb az, hogy a szüneteltetés már kérhetjük a hitel igénylésekor is, amennyiben már a magzatunk tizenkét hetes. Ezt az igényléskor orvosi igazolással kell majd alátámasztanunk. Lényeges lesz, hogy a Babaváró hitel három éves szüneteltetése abban az esetben kérhető, ha az magzat betölti a tizenkét hetes kort, vagy a gyermekünk megszületik a futamidő első öt évében. Amennyiben ugyanis nem születik meg a vállalt gyermek az első öt évben, a Babaváró hitel megszűnik támogatás lenni, és átalakul piaci kamatozású személyi kölcsönné.

Több alkalommal is kérhető a szüneteltetés

Akkor nyújthatunk be igényt újabb szüneteltetésre, ha az előző felfüggesztés már lejárt. Ebben az esetben újabb három évre kérhetjük azt, hogy ne kelljen fizetnünk. A két felfüggesztés időtartama nem vonható össze, meg kell várnunk, amíg az első felfüggesztés lejár. A második szüneteltetéssel viszont újra indul a három év. Ha a második gyermekünk három évvel később születik, akkor a szüneteltetés összesen hat évig is tarthat.

Mikor nem kell egyetlen forintot sem visszafizetnünk?

A Babaváró hitel mind a 10 millió forintja lehet vissza nem térítendő támogatás akkor, ha az igényléskor már gyermeket várunk, és egyből kérjük a szüneteltetés. Ilyenkor a hitel törlesztését el sem kell kezdenünk, és három évig nem kell semmit fizetnünk. Ha közben megszületik a második gyermekünk is, a szüneteltetés meghosszabbíthatjuk. Amennyiben a harmadiktör gyermek újabb három éven belül megszületik, akkor a teljes tartozást elengedi az állam. Ebben a különleges és optimális esetben egy forint befizetése nélkül juthatunk 10 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz.

Ugyanez történik akkor is, ha ikreink születnek. Ikerterhességnél a felfüggesztést már öt évre kérhetjük, és ha a harmadik gyerekünk ezen időszak alatt megszületik, akkor a teljes tartozás megszűnik.

Mikor szűnik meg a Babaváró hitel?

Harmadik gyermek születése után szüneteltetés már nem kell kérnünk, hiszen ilyenkor a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül. Lényeges, hogy csak a fennálló tartozást engedik el, a már befizetett összeget nem kapjuk vissza. Ahogy fent láttuk, optimális esetben ez akár a teljes felvett hitelösszeg is lehet.

Speciális esetek a szüneteltetésben

Kevésbé ismert szabály, hogy ha vetélés történik, vagy ha halva születik a gyermekünk, akkor is jogosultak vagyunk a kamatmentességre és a szüneteltetésre. A legalább tizenkét hetes magzat vetélését vagy a halva születését követően is benyújthatjuk a kérelmet a szüneteltetésre. Ráadásául a kamatmentességre, és a gyermekek után járó hitelelengedésre is jogosultak leszünk.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

11,13%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Babaváró hitel mellé kaphatunk lakáshitelt?

Babaváró hitel mellé kaphatunk lakáshitelt?

2021.10.20.

A Babaváró hitel ma az egyik legnépszerűbb támogatási forma Magyarországon. Szabad felhasználású hitel, az igénylők jelentős része mégis ingatlan vásárlásra fordítja, gyakran önerőként felhasználva a lakáshitel mellé. A fiatal házasok ugyanannyi Babaváró hitelt igényeltek az elműt évben, mint amennyi lakáscélú hitelt a bankok összesen folyósítottak. Mi az oka ennek a népszerűségnek? Kaphatunk-e a Babaváró hitel mellé másik hitelt? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

2019.07.16.

Lakásvásárlásra készülsz, de nem áll a rendelkezésedre sem önerő, sem fedezetként felajánlható ingatlan? Családot alapítasz a pároddal, és szeretnétek közös otthonba költözni? Esetleg már úton is van a gyermeketek? Ha ezekre a kérdésekre igennel feleltél, akkor a babaváró hitel megoldás lesz a számotokra. Mert egy szabadon felhasználható személyi kölcsönről van szó, amit bármire elkölthetsz. Ebből Te is levonhatod a következtetést, hogy a babaváró hitelt önerőként is felhasználhatod a leendő lakáshiteled igényléséhez!

Tovább olvasom
Babaváró kölcsönt meddig lehet igényelni?

Babaváró kölcsönt meddig lehet igényelni?

2020.07.02.

Az egyik legnépszerűbb családtámogatási formáról van szó, így jogosan merülhet fel a kérdés: a babaváró kölcsönt meddig lehet még igényelni?

Tovább olvasom
Miért jó a babaváró kölcsön?

Miért jó a babaváró kölcsön?

2019.10.30.

Gyakorlatilag biztosak vagyunk benne, hogy ha jogosult vagy rá, akkor már biztosan hallottál a babaváró kölcsönről, hiszen erről szóltak a hírek az elmúlt hónapokban. Ha viszont valamiért elkerülte a figyelmedet, akkor röviden összefoglaljuk neked, hogy miért jó a babaváró kölcsön!

Tovább olvasom