Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Napelemes támogatás az átlagjövedelem alatt keresők számára

2021.11.02.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 2. 15:22

Önerő nélkül, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek az átlagjövedelem alatt keresők napelem-rendszer kialakítására. A várhatóan november 15-én induló programban 3 és 11 millió forint közötti összeg igényelhető, háromféle célra. Körbejártuk, hogy mit kell tudni erről a napelemes támogatásról. Mutatjuk a részleteket.

Napelemes támogatás az átlagjövedelem alatt keresők számára

Napelemes támogatás az átlagjövedelem alatt keresőknek

Várhatóan november 15-től adhatják be a jogosultak a támogatási kérelmüket négy pályázati szakaszban, megyénként eltérő időpontokban. A pályázat jelenleg véleményezési szakaszban van. Itt mondhatják el az érintettek a véleményüket a pályázatról. Az időpontok azonban még nem véglegesek, a 35 ezer háztartásnak még várnia kell a pontos kiírásra. A pályázatot nagy várakozás előzi meg, sokan élnének a lehetőséggel, hogy vissza nem térítendő támogatásból építsenek napelemes rendszert a házukra.

A pályázat eredményeként Magyarországon százhetvenöt megawatt beépített új napelem-kapacitás létesülhet, ez 25 százalékkal növelné meg a háztartási erőművek kapacitását, harminc százalékkal pedig a megújuló energiát termelők háztartások számát. A program 50 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenést okozna, ezzel járulva hozzá a hazai klímacélok eléréséhez.

A napelemes pályázat menetrendje

Az első ütem a tervek szerint 2021 november 15-től indulna 2021 december 15-ig tartana 100 milliárd forintos keretösszeggel. A pályázaton önerő nélküli vissza nem térítendő támogatást lehet majd kapni, és a lebonyolító az ÉMI Nonprofit Kft lesz. A pályázatot az a család adhatja be, ahol az egy főre jutó összevont jövedelem 4,85 millió forint alatt van egy háztartáson belül évente. Fontos, hogy az ingatlannak alkalmasnak kell lennie napelem telepítésére.

A tervek szerint csak napelemes rendszer kiépítésére bruttó 2,8 millió forint, napelemre és fűtéskorszerűsítésre fűtőpanellel 9,3 millió forintot, napelemre és fűtéskorszerűsítésre hőszivattyúval 11,55 millió forint támogatást kap majd maximum egy pályázó.
Az egyes megyék meghatározott kerettel rendelkeznek majd. A tervek szerint 2021. december második felében megindulhat a támogatói okiratok kiadása, majd ezután a kivitelezés. Jövő év márciusában megnyithatják a pályázat második körét. 2021. november 15. és 2022. februárja között lehet majd a pályázatokat benyújtani.

A lakosság mellett a kivitelezőknek is lehetővé teszik a véleményezést. A napelem.palyazat.gov.hu honlapon elérhető ez a tervezet. A kivitelezőknek regisztrálniuk kell, mert csak a regisztrált vállalkozások vehetnek részt a kivitelezésében. A vállalkozásoknak a regisztrációs időszak a tervek szerint szeptember 20-án kezdődik.

A napelemes pályázat feltételei

Önerőre nem lesz szükség a pályázat benyújtásához, meg kell felelni a jövedelmi előírásoknak, és az állandó lakcímünk szerinti ingatlanban valósíthatjuk meg a beruházást. A beruházás csak a kivitelezői listán szereplő, szerződött kivitelezővel valósítható meg

A jövedelem kiszámításához konkrét képlet áll a rendelkezésünkre. A beruházással érintett ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező személyek 2020-as személyi jövedelemadó bevallás szerinti jövedelmét kell elosztanunk a beruházással érintett ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező személyek számával. A kapott összeg maximum 4 millió 850 ezer forint lehet. Fontos, hogy a jövedelemmel nem rendelkező, eltartott személyeket is számítanak, ha az ingatlanban állandó lakcímmel rendelkeznek. Egy négytagú család esetében például, ahol két gyermek él, ott a szülők összjövedelmét néggyel kell elosztani, és a kapott összegnek kell alacsonyabbnak lenni 4,85 millió forintnál.

Az elérhető támogatás csak napelemes rendszer kiépítésére esetén bruttó 2.896.108 Ft, napelemes rendszer kiépítésére és fűtéskorszerűsítésre fűtőpanellel bruttó 9.368.464 forint, napelemes rendszer kiépítésére és fűtéskorszerűsítésre hőszivattyúval bruttó 11.559.214 Ft. A tervek szerint 35 ezer család jut támogatáshoz. A beruházáshoz nincs szükség önerőre.

A napelemes pályázat három pályázható műszaki tartalma

Háromféle műszaki tartalommal lehet pályázni. Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer kiépítésére, vagy napelemes rendszer telepítésére, nyílászárók cseréjére, tárolókapacitás létesítésére és fűtési rendszer korszerűsítésére infra vagy fűtőpanelekkel, vagy napelemes rendszer kiépítésére, nyílászárók cseréjére, tárolókapacitás létesítésére és a fűtési rendszer korszerűsítésére hőszivattyúval. Mindhárom esetben más a támogatás összege. Legmagasabb támogatást a hőszivattyús megoldással lehet igényelni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

December elején indul a napelempályázat

December elején indul a napelempályázat

2021.11.17.

Indul a napelempályázat! Vissza nem térítendő támogatásra lehet hamarosan pályázni, a támogatási összeget napelemekre, napelemes rendszer kialakítására lehet fordítani. A program december elején indul, mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Napelemre is igényelhető a Falusi CSOK?

Napelemre is igényelhető a Falusi CSOK?

2020.08.24.

A kérdést a látszat ellenére nem is olyan egyszerű megválaszolni, mint ahogy gondolnánk, hiszen alapvetően a Falusi CSOK igényelhető napelemre, ám vannak esetek, amikor ez nem valósulhat meg. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával