Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Módosultak a Babaváró hitel igénylésének feltételei

2021.11.04.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. november 4. 11:08

A Babaváró hitel egy kamatmentes, szabadon felhasználható kölcsön, ami a házaspárokat segíti, ha gyermeket vállalnak. Az eddig is széles körben elérhető támogatás feltételei tovább enyhültek. Mutatjuk, hogy módosultak a Babaváró hitel igénylésének feltételei.

Módosultak a Babaváró hitel igénylésének feltételei

Néhány szó a Babaváró hitelről

A Babaváró hitel a kormány Otthonteremtési programjának fontos eleme. A program célja, hogy a családok gyermekvállalási kedvét ösztönözze. A program keretében áfa visszatérítéshez is lehet jutni, és van lehetőség illetékmentességre is. A CSOK és a falusi CSOK is elérhető a program keretében, és ezekhez a vissza nem térítendő támogatásokhoz kedvezményes, kamattámogatott hitelt is lehet igényelni. A CSOK hitel kamata csak 3 százalék, ami lényegesen alacsonyabb, mint a piaci jelzáloghitelek kamata.

A Babaváró hitel egy kamatmentes, szabadon felhasználható kölcsön. Gyermeket vállaló házaspárok igényelhetik, és Babaváró hitellel akár 10 millió forinthoz is lehet jutni. A húszéves futamidő alatt a törlesztőrészlet nem emelkedhet 50 ezer forint fölé. Ennek a szabályozásnak az a célja, hogy az ifjú házasokat ne terhelje nagyobb havi kiadás a közös életük elején.

A Babaváró kölcsön kamatmentesen indul, és kamatmentes marad, ha öt éven belül megszületik az első gyermekünk. A Babaváró hitel igénylésekor ugyanis szerződésben vállaljuk, hogy gyermekünk fog születni. Arról, hogy mi történik akkor, ha nem születik meg a gyermekünk, egy külön cikkben foglalkozunk. Amikor tehát megszületik az első gyermekünk öt éven belül, biztosítottuk a hitel kamatmentességét a futamidő végéig. A második gyermek megszületésekor az állam elengedi a hitel harminc százalékát. Ez újabb komoly, vissza nem térítendő támogatást jelent, ami további könnyítés egy család számára. A legoptimálisabb esetben születik harmadik gyermekünk is, ekkor ugyanis a még hátralévő tartozást az állam teljes egészében elengedi.

Mivel a gyerek születése után a hitel visszafizetése időlegesen felfüggesztésre kerülhet, előfordulhat olyan eset, hogy csak az első gyerek megszületéséig kell fizetnünk a törlesztőrészleteket. Legjobban akkor járunk, ha már gyereket várunk a szerződés megkötésekor. Fontos azonban tudni, hogy a Babaváró hitelt csak vállalt gyermekre igényelhetünk, meglévőre nem, ellentétben a CSOK-kal, ahol meglévő és vállalt gyermek után is jár a támogatás.

Özvegyként is lehet Babaváró támogatást kapni

Az életbe lépett módosítások az özvegyeket is érintik. A túlélő házastárs ugyanis egyedül, még háromszáz nappal a párja halálát követően is igényelhet Babaváró hitelt. Abban az esetben, ha a Babaváró hitel igénylését követően hunyt el a házastársunk, akkor a túlélő házastársnak lehetősége van a szerződést a halálesetet követően is megkötni.

Ha a házastársakról örökbefogadásra való alkalmasságát megállapító határozat született a kormányhivatalban, de ez még nem vált véglegessé, akkor a túlélő házastárs egyedülállóként is kérheti a támogatást. Abban az esetben, ha a házaspár már megigényelte a Babaváró hitelt, majd ezt követően az egyik fél meghal, akkor az örökbefogadó határozat véglegessé válását követően is kérheti a túlélő fél a támogatást.

Kis összegű köztartozás már nem akadály

Babaváró hitel igénylése már jóváhagyható abban az esetben, ha a köztartozás nem haladja meg az ötezer forintot. Amennyiben ennél nagyobb tartozással rendelkezünk, akkor tíz napunk van arra, hogy ezt befizessük. Ha ezt megtesszük, akkor a kérelmünket jóváhagyják. Azért fontos ez az új szabály, mert sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy egy minimális összeggel tartoznak a NAV-nak.

Néhány változás a TB jogviszonyban

Elfogadható vált a külföldi tanulói jogviszony. A hároméves TB jogviszonyba beleszámít a külföldi felsőoktatási intézményben folytatott tanulói jogviszony is. Ezt eddig nem fogadták el.

Több kisebb megszakítás is lehet a TB jogviszonyban, az eddigi szabályokkal ellentétben. Az eddigi szabályok alapján hároméves TB jogviszonnyal kellett rendelkeznie az igénylő házaspár egyik tagjának úgy, hogy maximum harminc nap lehetett a megszakítás összességében. Mostantól egyszerre lehet maximum harminc napos a megszakítás, de a megszakítások számát a jogalkotó nem korlátozza. Ez azt jelenti, hogy többször is lehet megszakítás a jogviszonyunkban, ha ezek egyszer sem érik el a harminc napot.

Könnyebben juthatunk Babaváró hitelhez

A Babaváró hitel feltételei összetettek. Célszerű lehet szakértő segítségét kérni, hogy elkerüljük az esetleges buktatókat. Hitel felvétele előtt számolnunk kell az esetleges hátrányokkal és kizáró tényezőkkel is. A Babaváró hitel egy nem mindennapi lehetőség, hiszen kamatmentesen juthatunk 10 millió forinthoz, és ezt szabadon, bármire felhasználhatjuk. Gyermekvállalás előtt számoljunk ezzel a lehetőséggel is. Nagy segítség lehet a Babaváró hitel a családunknak.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Spórolj a babaváró hitel igénylésénél!

Spórolj a babaváró hitel igénylésénél!

2020.11.02.

Ha azt gondolod, hogy a babaváró hitel feltételei államilag szabályozottak, teljesen igazad van. Ám ha azt is, hogy emiatt gyakorlatilag bárhová fordulhatsz, ugyanazt kapod, akkor bizony tévedsz, hiszen a bankok egyrészt nem mindenben kötöttek az állam által kialakított szabályokhoz, másrészt saját kondíciós listájuk is van, ami ugyan magát a hitelkonstrukciót nem érint, minden mást azonban igen.

Tovább olvasom
Mindent a babaváró hitelről, július 1.-től!

Mindent a babaváró hitelről, július 1.-től!

2019.06.30.

Mint már bizonyára tudod, a július 1.-től igényelhető a kormány legújabb családtámogatási kedvezménye. De talán vannak még homályos foltok az igényléssel, illetve a támogatás mikéntjével kapcsolatban. Ezért cikkünkben összefoglalunk mindent a babaváró hitelről.

Tovább olvasom
Babaváró hitel mellé kaphatunk lakáshitelt?

Babaváró hitel mellé kaphatunk lakáshitelt?

2021.10.20.

A Babaváró hitel ma az egyik legnépszerűbb támogatási forma Magyarországon. Szabad felhasználású hitel, az igénylők jelentős része mégis ingatlan vásárlásra fordítja, gyakran önerőként felhasználva a lakáshitel mellé. A fiatal házasok ugyanannyi Babaváró hitelt igényeltek az elműt évben, mint amennyi lakáscélú hitelt a bankok összesen folyósítottak. Mi az oka ennek a népszerűségnek? Kaphatunk-e a Babaváró hitel mellé másik hitelt? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Babaváró hitel az Erste banknál, feltételek és igénylési lehetőség

Babaváró hitel az Erste banknál, feltételek és igénylési lehetőség

2020.06.30.

Babaváró hitel az Erste banknál? Természetesen lehetséges, nézzük, mik a feltételek és az igénylés módja!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával