Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Módosultak a Babaváró hitel igénylésének feltételei

2021.11.04.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. november 4. 11:08

A Babaváró hitel egy kamatmentes, szabadon felhasználható kölcsön, ami a házaspárokat segíti, ha gyermeket vállalnak. Az eddig is széles körben elérhető támogatás feltételei tovább enyhültek. Mutatjuk, hogy módosultak a Babaváró hitel igénylésének feltételei.

Módosultak a Babaváró hitel igénylésének feltételei

Néhány szó a Babaváró hitelről

A Babaváró hitel a kormány Otthonteremtési programjának fontos eleme. A program célja, hogy a családok gyermekvállalási kedvét ösztönözze. A program keretében áfa visszatérítéshez is lehet jutni, és van lehetőség illetékmentességre is. A CSOK és a falusi CSOK is elérhető a program keretében, és ezekhez a vissza nem térítendő támogatásokhoz kedvezményes, kamattámogatott hitelt is lehet igényelni. A CSOK hitel kamata csak 3 százalék, ami lényegesen alacsonyabb, mint a piaci jelzáloghitelek kamata.

A Babaváró hitel egy kamatmentes, szabadon felhasználható kölcsön. Gyermeket vállaló házaspárok igényelhetik, és Babaváró hitellel akár 10 millió forinthoz is lehet jutni. A húszéves futamidő alatt a törlesztőrészlet nem emelkedhet 50 ezer forint fölé. Ennek a szabályozásnak az a célja, hogy az ifjú házasokat ne terhelje nagyobb havi kiadás a közös életük elején.

A Babaváró kölcsön kamatmentesen indul, és kamatmentes marad, ha öt éven belül megszületik az első gyermekünk. A Babaváró hitel igénylésekor ugyanis szerződésben vállaljuk, hogy gyermekünk fog születni. Arról, hogy mi történik akkor, ha nem születik meg a gyermekünk, egy külön cikkben foglalkozunk. Amikor tehát megszületik az első gyermekünk öt éven belül, biztosítottuk a hitel kamatmentességét a futamidő végéig. A második gyermek megszületésekor az állam elengedi a hitel harminc százalékát. Ez újabb komoly, vissza nem térítendő támogatást jelent, ami további könnyítés egy család számára. A legoptimálisabb esetben születik harmadik gyermekünk is, ekkor ugyanis a még hátralévő tartozást az állam teljes egészében elengedi.

Mivel a gyerek születése után a hitel visszafizetése időlegesen felfüggesztésre kerülhet, előfordulhat olyan eset, hogy csak az első gyerek megszületéséig kell fizetnünk a törlesztőrészleteket. Legjobban akkor járunk, ha már gyereket várunk a szerződés megkötésekor. Fontos azonban tudni, hogy a Babaváró hitelt csak vállalt gyermekre igényelhetünk, meglévőre nem, ellentétben a CSOK-kal, ahol meglévő és vállalt gyermek után is jár a támogatás.

Özvegyként is lehet Babaváró támogatást kapni

Az életbe lépett módosítások az özvegyeket is érintik. A túlélő házastárs ugyanis egyedül, még háromszáz nappal a párja halálát követően is igényelhet Babaváró hitelt. Abban az esetben, ha a Babaváró hitel igénylését követően hunyt el a házastársunk, akkor a túlélő házastársnak lehetősége van a szerződést a halálesetet követően is megkötni.

Ha a házastársakról örökbefogadásra való alkalmasságát megállapító határozat született a kormányhivatalban, de ez még nem vált véglegessé, akkor a túlélő házastárs egyedülállóként is kérheti a támogatást. Abban az esetben, ha a házaspár már megigényelte a Babaváró hitelt, majd ezt követően az egyik fél meghal, akkor az örökbefogadó határozat véglegessé válását követően is kérheti a túlélő fél a támogatást.

Kis összegű köztartozás már nem akadály

Babaváró hitel igénylése már jóváhagyható abban az esetben, ha a köztartozás nem haladja meg az ötezer forintot. Amennyiben ennél nagyobb tartozással rendelkezünk, akkor tíz napunk van arra, hogy ezt befizessük. Ha ezt megtesszük, akkor a kérelmünket jóváhagyják. Azért fontos ez az új szabály, mert sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy egy minimális összeggel tartoznak a NAV-nak.

Néhány változás a TB jogviszonyban

Elfogadható vált a külföldi tanulói jogviszony. A hároméves TB jogviszonyba beleszámít a külföldi felsőoktatási intézményben folytatott tanulói jogviszony is. Ezt eddig nem fogadták el.

Több kisebb megszakítás is lehet a TB jogviszonyban, az eddigi szabályokkal ellentétben. Az eddigi szabályok alapján hároméves TB jogviszonnyal kellett rendelkeznie az igénylő házaspár egyik tagjának úgy, hogy maximum harminc nap lehetett a megszakítás összességében. Mostantól egyszerre lehet maximum harminc napos a megszakítás, de a megszakítások számát a jogalkotó nem korlátozza. Ez azt jelenti, hogy többször is lehet megszakítás a jogviszonyunkban, ha ezek egyszer sem érik el a harminc napot.

Könnyebben juthatunk Babaváró hitelhez

A Babaváró hitel feltételei összetettek. Célszerű lehet szakértő segítségét kérni, hogy elkerüljük az esetleges buktatókat. Hitel felvétele előtt számolnunk kell az esetleges hátrányokkal és kizáró tényezőkkel is. A Babaváró hitel egy nem mindennapi lehetőség, hiszen kamatmentesen juthatunk 10 millió forinthoz, és ezt szabadon, bármire felhasználhatjuk. Gyermekvállalás előtt számoljunk ezzel a lehetőséggel is. Nagy segítség lehet a Babaváró hitel a családunknak.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Újdonság a babaváró hitelnél július 1.-től!

Újdonság a babaváró hitelnél július 1.-től!

2019.06.20.

Eddig is fantasztikus lehetőség volt a babaváró hitel azoknak, akik gyermeket szerettek volna vállalni, de a nemrég bejelentett, július 1.-től hatályba lépő változtatás még komolyabb előnyhöz juttatja azokat, akik családot terveznek! Újdonság a babaváró hitelnél – mutatjuk a részleteit!

Tovább olvasom
Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

Hogyan érinti az egyedülálló szülőket a lakástámogatások átalakulása jövőre?

2023.11.17.

A három legjelentősebb lakástámogatás közül kettő csak házaspárok számára lesz elérhető a jövő évben. A CSOK Plusz és a Babaváró támogatás sem lesz igényelhető egyedülállóként. Utánajártunk, hogy mit tehet 2024-ben, aki egyedülálló, és támogatással vásárolna lakást. Nem sok jót tudunk mondani.

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemre van szükség a Babaváró hitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség a Babaváró hitelhez?

2021.10.07.

A Babaváró hitelt az állam az Otthonteremtési program keretében folyósítja az igénylőknek. A legspeciálisabb támogatási forma jelenleg, hiszen a feltételek teljesülése esetén vissza nem térítendő támogatássá alakul át.

Tovább olvasom
Referenciakamat emelkedése, mi várható a babaváró hitelnél!

Referenciakamat emelkedése, mi várható a babaváró hitelnél!

2020.04.08.

Idén tovább emelkedik a referenciakamat a babaváró hitelnél, és egyelőre nem tudhatjuk, meddig. Novemberben kezdődött a dolog, de akkor még nem tűnt veszedelmesnek, mostanra azonban már mindenki elkezdett aggódni – és nem véletlenül. Nézzük mi történik, ha a referenciakamat emelkedése megtörténik.

Tovább olvasom