Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Megéri-e a babaváró hitel gyermekvállalás nélkül?

2021.11.26.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. november 26. 13:07

Babaváró hitel gyermekvállalás nélkül? Furcsán hangzik a kérdés, hiszen ez a hiteltípus alapvetően – ahogyan azt a neve is mutatja – családalapítást, gyermekvállalást igyekszik elősegíteni. Ennek ellenére előfordulhat olyan helyzet, hogy valaki gyermekvállalás nélkül igényli és akár meg is érheti neki a dolog.

Megéri-e a babaváró hitel gyermekvállalás nélkül?

Három gyermekkel éri meg a legjobban

A babaváró hitel egy államilag támogatott konstrukció, amelynek keretében maximálisan 10 millió forintot lehet igényelni. A hitel kamatmentes, abban az esetben, ha az első öt évben gyermek születik. Az adós gyermek születéskor kérheti a törlesztés szüneteltetését három évre, ez újabb könnyebbséget jelent. Ahogyan az is, hogy a második gyermek megszületésekor a tartozás 30 százalékát elengedi a hitelező, illetve ismét lehet szüneteltetni három évre a kölcsön törlesztését. Ha harmadik gyermeket is vállalunk, a baba születésekor a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül. Könnyű belátni, hogy legalább egy, de inkább három baba születésével jár jól a babaváró kölcsön igénylője. Gyermekvállalás nélkül butaság belevágni, vagy mégsem?

Több, mint 17 millió forintot kellene visszafizetni

Nézzük, mi történik akkor, ha nem születik gyermek a szerződést követő öt évben. Mivel a kamattámogatás már a konstrukció elejétől jár, ezt megvonja az állam, azaz az addig felhasznált kamattámogatást (nagyjából 2 millió forintot) egy összegben vissza kell fizetni. Ezen kívül a hitelünk ezután piaci kamatozásúvá válik. Gyermekvállalás nélkül 10 millió forintos babaváró kölcsönre, 20 éves futamidő alatt több, mint 17 millió forintot kell visszafizetni.

Magas kereset, megtakarítás nélkül

Ez a 17 millió forint akár 2-3 millió forinttal több, mint amennyi egy „normál” lakáshitel esetében fennáll visszafizetésként, azaz nem tűnik jó „biznisznek” gyermekvállalás nélkül babaváró hitelt igényelni. Igen ám, de előfordulhat olyan helyzet, hogy a babaváró mégiscsak jobb választás, mintegy másik hitelopció. A babaváró egyik nagy előnye, hogy szabad felhasználású, ráadásul a hitelösszeg maximum 75 százaléka önerőnek is beszámítható, tehát kisegíthet olyan helyzetben, amikor viszonylag magas a keresetünk, ám nincs saját megtakarításunk.

Mi a konklúzió?

A babváró hitel akár befektetésként is beválhat, de ezt csak olyanoknak ajánljuk, akik tisztában vannak pénzügyi folyamatokkal és naprakészek a gazdaság dolgaiban. Hiszen ez nagy fokú odafigyelést, tájékozottságot, naprakészséget igényel. A babaváró hitelnél lehet kalkulálni az első öt évvel, a kamatmentesség miatt az az időszak gyermekvállalás nélkül is alacsony törlesztőrészleteket jelent. Persze öt év után ki kell fizetni egy nagyobb összeget, ezt mindenképpen számításba kell venni. Összességében gyermekvállalás nélkül nem érdemes babaváró hitelt igényelni, kivéve, ha pontos és kiszámítható befektetési tervünk van a hitelösszeggel, vagy önerőre van szükségünk egy lakásvásárlásnál és nem okoz gondot a törlesztőrészletek kifizetése.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

Kiderült, kinek érte meg leginkább a babaváró hitel

2022.02.07.

A babaváró hitel referenciakamata ismét emelkedett, ami rossz hír azoknak, akik elveszíthetik a támogatást.

Tovább olvasom
Miért jó a babaváró kölcsön?

Miért jó a babaváró kölcsön?

2019.10.30.

Gyakorlatilag biztosak vagyunk benne, hogy ha jogosult vagy rá, akkor már biztosan hallottál a babaváró kölcsönről, hiszen erről szóltak a hírek az elmúlt hónapokban. Ha viszont valamiért elkerülte a figyelmedet, akkor röviden összefoglaljuk neked, hogy miért jó a babaváró kölcsön!

Tovább olvasom
A férj életkora is számít a Babaváró hitel felvételekor

A férj életkora is számít a Babaváró hitel felvételekor

2022.01.28.

A babaváró hitel méltán népszerű termék, hiszen szabadon felhasználható kölcsönről van szó, amelyhez viszonylag egyszerű hozzájutni. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek feltételek, az egyik legfontosabb a feleség maximális életkora. Sokan nem tudják, hogy a hitelfelvételnél a férfi életkora is mérvadó lehet.

Tovább olvasom
Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

Babaváró hitelt önerőként felhasználhatom?

2019.07.16.

Lakásvásárlásra készülsz, de nem áll a rendelkezésedre sem önerő, sem fedezetként felajánlható ingatlan? Családot alapítasz a pároddal, és szeretnétek közös otthonba költözni? Esetleg már úton is van a gyermeketek? Ha ezekre a kérdésekre igennel feleltél, akkor a babaváró hitel megoldás lesz a számotokra. Mert egy szabadon felhasználható személyi kölcsönről van szó, amit bármire elkölthetsz. Ebből Te is levonhatod a következtetést, hogy a babaváró hitelt önerőként is felhasználhatod a leendő lakáshiteled igényléséhez!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával