Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mit vállalunk adóstársként?

2021.10.05.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. október 5. 13:07

Amikor egy barátunk, családtagunk hozzánk fordul, hogy adóstárként segítsük őt egy hitelfelvétel során, az első gondolatunk lehet, hogy segítenünk kell. Mielőtt azonban aláírnánk a papírokat, fontos hogy tisztában legyünk a lehetséges következményekkel.

Mit vállalunk adóstársként?

Talán a közvetlen környezetünkben is van olyan példa, hogy a szülők adóstársként segítettek a gyermekük lakásvásárlásában, majd elvesztették az ingatlanukat, és azóta albérletben élnek. Mire figyeljünk, ha adóstársnak kérnek fel bennünket? Mik a buktatók? Milyen következményei lehetnek ránk nézve, ha az adós nem fizet? Megnéztük. Érdemes elolvasni, mielőtt adóstárssá válunk.

Mit vállalunk adóstársként?

Adóstárs bevonásának egy hitelügyletbe több oka is lehet. A bankok például szinte minden esetben ragaszkodnak ahhoz, hogy az igénylő házastársa vagy élettársa adóstárs legyen. Ez rendben is van. Mindketten ugyanabban az ingatlanban élnek, tulajdonjoggal is rendelkezhetnek, és élvezik az általa nyújtott előnyöket. Néha azonban ez nem elegendő, és szükség van egy harmadik személy adóstársként történő bevonására is. Ő azonban már jellemzően nem a megvásárolni kívánt ingatlanban fog élni, mégis vállalja a hitel kockázatát, ha adóstársként aláír a banknál.

Az adóstárs bevonása többnyire akkor történik, ha az adós vagy adósok jövedelme nem elegendő a szükséges nagyságú hitel felvételéhez.

Az adóstárs a legtöbb esetben éppen olyan felelősséggel rendelkezik, mint maga az adós, így a teljes tartozást is behajthatják tőle. Az adós nem fizetése esetén tilthatnak le a fizetéséből, és a vagyontárgyai is veszélybe kerülhetnek. Akár az ingatlanát is elveszítheti. Késedelmes fizetés esetén a pénzintézet értesítést küld az adós és az adóstárs részére, és ha az adós nem fizet, akkor bizony az adóstársnak kell helytállnia, még akkor is, ha a vásárolt ingatlanban nem rendelkezik tulajdonjoggal.

Alapos megfontolást igényel, mielőtt adóstársként kezességet vállalunk egy hitelért. Érhetnek kellemetlen, akár nagyon hosszú távú kellemetlen meglepetések is. Intő jel lehet, hogy a bank valami miatt nem elégedett meg az adós vagy adósok jövedelmével. Segítsünk az ismerőseinknek, barátainknak, de a saját érdekeinket is tartsuk szem előtt.

Különbség van az adóstárs, a jelzálog-kötelezett és kezes között. Érdemes lehet szakértő tanácsát kikérni a döntés előtt. És bár nemet mondani gyakran kellemetlen, lehet, hogy számunkra ez lesz a járható út. Ha elvállaljuk, hogy adóstársként segítséget nyújtunk egy hitel felvételéhez, és megtörténik a baj, mindenképpen tájékozódjunk a lehetőségeinkről, hogy a saját veszteségeinket minimalizálhassuk.

Lehetünk adóstársak, de fontos, hogy körültekintően döntsünk. Adóstársként az adós hitele a mi hitelünkké is válik.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Kötelező-e adóstárs a személyi kölcsön igényléshez?

Kötelező-e adóstárs a személyi kölcsön igényléshez?

2018.02.25.

A személyi kölcsön egy szabad felhasználású, fedezet nélküli hitel, rugalmas, ám rövid futamidővel és viszonylag alacsony hitelösszeggel, tudjuk meg kell-e adóstárs az igényléshez.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel adóstársként – lehetséges?

Hitelfelvétel adóstársként – lehetséges?

2020.11.12.

Elsőre furcsa kérdésnek tűnhet, hogy lehetséges-e a hitelfelvétel adóstársként, hiszen az adóstárs azt jelenti, hogy résztvevő egy hitelügyletben, ám ha tovább visszük ezt a gondolatsort, akkor kerül elő az igazi értelme: vajon vehet-e fel hitelt az, aki egy másik ügyletben adóstársként szerepel? Ennek járunk utána az alábbi cikkben.

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel vehetünk fel hitelt élettársi kapcsolat esetén?

Milyen feltételekkel vehetünk fel hitelt élettársi kapcsolat esetén?

2021.10.11.

Egy hitel felvételénél gyakran csak egy személyre van szükség. Ilyen például a személyi kölcsön. Vannak azonban olyan hitelfajták, ahol az a banki gyakorlat, hogy az élettársat vagy a házastársat kötelező adósként bevonni igényléskor. Ezek jellemzően ingatlanfedezetes, nagyobb összegű és hosszabb futamidejű hitelek. Megnéztük, hogy mikor van szükség élettársra egy hitelfelvételnél.

Tovább olvasom
Adóstárs bevonásával növelhető a felvehető hitel összege

Adóstárs bevonásával növelhető a felvehető hitel összege

2021.09.17.

Az, hogy mennyire vagyunk hitelképesek, az igazolt jövedelmünk nagysásától függ. Ötszázezer forint alatti nettó jövedelem esetén a törvény maximum ötven százalékos terhelhetőséget enged meg. De a helyzet nem ennyire egyszerű. A bankok eltérő hitelezési szokása mellett a hitel típusától is függ a terhelhetőség mértéke, ami akár a jövedelmünk huszonöt százalékáig is lecsökkenhet. Mi tehetünk, ha a jövedelmünk nem elegendő a kiválasztott hitelösszeghez? Hogy növelhetjük meg a hitel összegét, amit a bank hajlandó a rendelkezésünkre bocsátani?

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával