Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Megéri családi költségvetést vezetni

2021.09.09.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 9. 15:12

A családi költségvetés segítségével megszabadulhatsz az anyagi bizonytalanságtól, hiszen mindig tudni fogod, mire költöttél!

Megéri családi költségvetést vezetni

Veled is előfordult már, hogy egyszer csak azt vetted észre: alig van már valamennyi pénz a számládon, és fogalmad sincs, hogy történhetett ez? Ha családi költségvetést vezetsz, mindig tudni fogod, hogy mire költöttél, és akár még spórolhatsz is a segítségével.

A családi költségvetés célja

A családi költségvetés által a család bevételeit és kiadásait jegyzed fel, ezáltal tudatosan kezelheted a pénzedet. A bevétel nyilván adott, így azt már előre beírhatod, a kiadásokat pedig folyamatosan vezetned kell, azaz a legkisebb vásárlásnak is szerepelnie kell a családi költségvetésben. Jogosan kérdezheted, hogy miért is kell ennyire aprólékosnak lenni, de a válasz egyszerű: a legkisebb költés is hatással van a számlaegyenlegedre. Gondolj csak bele, hogy ha minden nap veszel egy üdítőt a munkahelyeden 200 forintért, az egy héten már 1.000 forint, egy hónapban pedig 4.000 forintra jön ki. Ha nem csak ilyen napi költéseid vannak, akkor az összeg sokszorosa lesz, ami gyakorlatilag ablakon kidobott pénz.

Mit tartalmazzon a családi költségvetés?

Alapvetően a bevételeket, a kiadásokat és a megtakarításokat kell, hogy mindenképp feljegyezd, de a kiadásokat tovább is bonthatod. Érdemes a rendszeres kiadásokat előre rögzíteni, az alkalmi dolgokat pedig minden nap végén felvinni a táblázatba. Rendszeres például a lakhatási költség, a rezsi, vagy a minden hónapban igénybe vett szolgáltatások költsége, alkalmi pedig minden bevásárlás, vagy más, csak időnként megjelenő kiadás.

Fontos az arányok követése!

A családi költségvetés három fő részét érdemes az 50-30-20%-os arány szerint csinálni, amiből 50% a rendszeres kiadásokra vonatkozik, 30% az időnkénti költésekre, 20% pedig a megtakarításokra. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ez nem kötelező érvényű, hiszen mindenkinek mások a lehetőségei. A lényeg, hogy a lakhatási és más, rendszeres költségeidet tudd le először, és, mivel ezen nem biztos, hogy tudsz változtatni, a második, 30%-os szakaszon kell dolgoznod. Ami marad, azt pedig mindenképp tedd félre a céljaid elérése érdekében!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

5 energiatakarékossági tipp

5 energiatakarékossági tipp

2021.02.22.

Energiatakarékossági tippek, melyeket megfogadva sokat spórolhatsz, érdemes tehát elolvasnod alábbi cikkünket! A spórolás alapja, ha kevesebbet költesz, és ehhez már számos tanácsot adtunk itt, a blogunk hasábjain, energiatakarékossági tippekkel azonban még nem szolgáltunk neked. Most viszont eljött az ideje, hogy erre is kiterjesszük a tevékenységünket, ezért összegyűjtöttünk neked 5 energiatakarékossági tippet!

Tovább olvasom
Mennyit spórolhatunk a bankszámlaváltással?

Mennyit spórolhatunk a bankszámlaváltással?

2022.08.05.

Spórolhatsz a bankszámlaváltással is, ha jól csinálod, tehát érdemes megtenned – az alábbiakból megtudhatod, miért nem érdemes halogatnod.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával