Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A jövedelem beosztása hitel törlesztése mellett

2021.09.12.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 12. 16:21

A jövedelem beosztása a hitel törlesztése mellett nem könnyű, de nem is lehetetlen, csupán fel kell készülni rá.

A jövedelem beosztása hitel törlesztése mellett

A jövedelem beosztásához a törvényi szabályozás adja meg a kereteket, ugyanis a JTM szabályok alapján a jövedelmed maximum 50-60%-át fordíthatod hiteltörlesztésre, a maradék összeg pedig az egyéb kiadásokra marad meg. Fontos tudni, hogy a fenti százalékok a törvény által megszabottak, a bankok nagy töbssége ennél jóval alacsonyabb értékekkel számol, ráadásul az egyes hiteltípusok között is van eltérés, ezért a hitel felvétele előtt fontos az alapos tájékozódás.

A JTM szabályozás

Személyi kölcsön esetében nettó 500.000 forint alatt 50%, felette 60% a törvény által megadott érték, azaz a jövedelem ekkora hányada fordítható törlesztésre. A jelzáloghiteleknél ezek a számok már csak 25, illetve 30%-ot adnak meg, a fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a korlát; az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig, vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

A jövedelem beosztásához ennél kevesebbet kellene fizetni

Véleményünk szerint azonban csak akkor szabadna ekkora hányadot hiteltörlesztésre fordítani, ha nincs más megoldás. A jövedelem beosztását megnehezíti az, hogy a fele eltűnik egy bank irányában, a maradéknak pedig minden egyéb költséget kellene fedeznie, ami ugyan megoldható, de rendkívül megnehezíti a mindennapi életet. Szerintünk a jövedelem beosztásának sikerességéhez, illetve a váratlan kiadások fedezéséhez maximum 30%-ot lenne szabad hiteltörlesztésre fordítani, ennél több már komoly problémákat is okozhat.

A jövedelem beosztása helyesen

Minden szempontból a legjobb megoldás, ha a jövedelmed maximum 30%-át fordítod törlesztésre, másik 30%-át megtakarításként kezeled, 40%-át pedig a mindennapi életedre és kiadásaidra fordítod. Ha nem tudod ezt megoldani, akkor érdemes a hiteltörlesztést úgy alakítani, hogy ki tudd hozni a fenti százalékokat. Ehhez a hiteled átütemezése is elegendő lehet, de ha így nem sikerül, a hitelkiváltás a megoldás.

Ha hitelkiváltó hitelt keresel, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

14,0% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

14,41% - 21,77%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

Mi alapján érdemes összehasonlítanunk a hiteleket?

2021.11.29.

Egy hitelfelvétel évekre meghatározhatja a költségvetésünk kiadási oldalát. Fontos tehát, hogy milyen kondíciókkal veszünk fel hitelt, hiszen nem mindegy, hogy mennyivel fizetünk vissza többet annál, mint amennyit felvettünk. Megfelelő választás esetén akár egy autó árát is megtakaríthatjuk. Utánajártunk, hogy mi alapján érdemes összehasonlítani a hiteleket.

Tovább olvasom
Újra elérhető a nulla százalékos KKV forgóeszköz hitelprogram

Újra elérhető a nulla százalékos KKV forgóeszköz hitelprogram

2023.01.10.

A KKV forgóeszköz hitelprogram újraindul 2023-ban, méghozzá nulla százalékos formában, tehát érdemes élni a lehetőséggel!

Tovább olvasom
Lakáshitel felvétel: mitől függ a hitelkamat mértéke?

Lakáshitel felvétel: mitől függ a hitelkamat mértéke?

2023.09.29.

Fontos tudni hiteligénylés előtt, hogy mitől függ a hitelkamat mértéke. Hiszen minél alacsonyabb kamattal igényel valaki hitelt, annál kevesebbet kell majd visszafizetnie. És ez egy lakáshitel igénylésnél sokat számít. Utánajártunk, hogy mitől függ a hitelkamat mértéke.

Tovább olvasom
Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

2022.12.01.

Szükséged lesz a hitelfelvételhez különféle dokumentumokra, nem elég csupán a szándék – az alábbiakból megtudhatod, melyekre.

Tovább olvasom