Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

A jövedelem beosztása hitel törlesztése mellett

2021.09.12.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 12. 16:21

A jövedelem beosztása a hitel törlesztése mellett nem könnyű, de nem is lehetetlen, csupán fel kell készülni rá.

A jövedelem beosztása hitel törlesztése mellett

A jövedelem beosztásához a törvényi szabályozás adja meg a kereteket, ugyanis a JTM szabályok alapján a jövedelmed maximum 50-60%-át fordíthatod hiteltörlesztésre, a maradék összeg pedig az egyéb kiadásokra marad meg. Fontos tudni, hogy a fenti százalékok a törvény által megszabottak, a bankok nagy töbssége ennél jóval alacsonyabb értékekkel számol, ráadásul az egyes hiteltípusok között is van eltérés, ezért a hitel felvétele előtt fontos az alapos tájékozódás.

A JTM szabályozás

Személyi kölcsön esetében nettó 500.000 forint alatt 50%, felette 60% a törvény által megadott érték, azaz a jövedelem ekkora hányada fordítható törlesztésre. A jelzáloghiteleknél ezek a számok már csak 25, illetve 30%-ot adnak meg, a fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a korlát; az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig, vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

A jövedelem beosztásához ennél kevesebbet kellene fizetni

Véleményünk szerint azonban csak akkor szabadna ekkora hányadot hiteltörlesztésre fordítani, ha nincs más megoldás. A jövedelem beosztását megnehezíti az, hogy a fele eltűnik egy bank irányában, a maradéknak pedig minden egyéb költséget kellene fedeznie, ami ugyan megoldható, de rendkívül megnehezíti a mindennapi életet. Szerintünk a jövedelem beosztásának sikerességéhez, illetve a váratlan kiadások fedezéséhez maximum 30%-ot lenne szabad hiteltörlesztésre fordítani, ennél több már komoly problémákat is okozhat.

A jövedelem beosztása helyesen

Minden szempontból a legjobb megoldás, ha a jövedelmed maximum 30%-át fordítod törlesztésre, másik 30%-át megtakarításként kezeled, 40%-át pedig a mindennapi életedre és kiadásaidra fordítod. Ha nem tudod ezt megoldani, akkor érdemes a hiteltörlesztést úgy alakítani, hogy ki tudd hozni a fenti százalékokat. Ehhez a hiteled átütemezése is elegendő lehet, de ha így nem sikerül, a hitelkiváltás a megoldás.

Ha hitelkiváltó hitelt keresel, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Melyek most a legnépszerűbb lakáshitelek?

Melyek most a legnépszerűbb lakáshitelek?

2022.10.21.

A legnépszerűbb lakáshitelekké mostanra a fix kamatozásúak lettek, bár még mindig nem múlt el a változó kamatozás ideje sem.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön a K&H Banktól – Mutatjuk a feltételeket!

Személyi kölcsön a K&H Banktól – Mutatjuk a feltételeket!

2021.12.20.

Személyi kölcsön a K&H Banktól? Nem nehéz jó ajánlatot találni, a pénzintézet gyors és egyszerű igénylési folyamatot ígér, a K&H Bank ügyfelei száz százalékban online is igényelhetik a hitelt, amelynek a díjmentes előtörlesztési lehetősége is adott.

Tovább olvasom
Mutatjuk, kiket érint a kiterjesztett kamatstop

Mutatjuk, kiket érint a kiterjesztett kamatstop

2022.11.22.

A kiterjesztett kamatstop az energiakrízis átvészelését célozza, de ezen túl is érkezik segítség a magyarországi KKV-k számára.

Tovább olvasom
Miért érdemes odafigyelni a kamatperiódusra hitelfelvétel során?

Miért érdemes odafigyelni a kamatperiódusra hitelfelvétel során?

2021.05.24.

A kamatperiódus sokak számára cseng ismerősen, ennél mélyebben azonban nem ássák magukat a témába, pedig érdemes. Az alábbiakban minden részletre kitérünk!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával