Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A jövedelem beosztása hitel törlesztése mellett

2021.09.12.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 12. 16:21

A jövedelem beosztása a hitel törlesztése mellett nem könnyű, de nem is lehetetlen, csupán fel kell készülni rá.

A jövedelem beosztása hitel törlesztése mellett

A jövedelem beosztásához a törvényi szabályozás adja meg a kereteket, ugyanis a JTM szabályok alapján a jövedelmed maximum 50-60%-át fordíthatod hiteltörlesztésre, a maradék összeg pedig az egyéb kiadásokra marad meg. Fontos tudni, hogy a fenti százalékok a törvény által megszabottak, a bankok nagy töbssége ennél jóval alacsonyabb értékekkel számol, ráadásul az egyes hiteltípusok között is van eltérés, ezért a hitel felvétele előtt fontos az alapos tájékozódás.

A JTM szabályozás

Személyi kölcsön esetében nettó 500.000 forint alatt 50%, felette 60% a törvény által megadott érték, azaz a jövedelem ekkora hányada fordítható törlesztésre. A jelzáloghiteleknél ezek a számok már csak 25, illetve 30%-ot adnak meg, a fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a korlát; az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig, vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.

A jövedelem beosztásához ennél kevesebbet kellene fizetni

Véleményünk szerint azonban csak akkor szabadna ekkora hányadot hiteltörlesztésre fordítani, ha nincs más megoldás. A jövedelem beosztását megnehezíti az, hogy a fele eltűnik egy bank irányában, a maradéknak pedig minden egyéb költséget kellene fedeznie, ami ugyan megoldható, de rendkívül megnehezíti a mindennapi életet. Szerintünk a jövedelem beosztásának sikerességéhez, illetve a váratlan kiadások fedezéséhez maximum 30%-ot lenne szabad hiteltörlesztésre fordítani, ennél több már komoly problémákat is okozhat.

A jövedelem beosztása helyesen

Minden szempontból a legjobb megoldás, ha a jövedelmed maximum 30%-át fordítod törlesztésre, másik 30%-át megtakarításként kezeled, 40%-át pedig a mindennapi életedre és kiadásaidra fordítod. Ha nem tudod ezt megoldani, akkor érdemes a hiteltörlesztést úgy alakítani, hogy ki tudd hozni a fenti százalékokat. Ehhez a hiteled átütemezése is elegendő lehet, de ha így nem sikerül, a hitelkiváltás a megoldás.

Ha hitelkiváltó hitelt keresel, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Online vagy személyes hitelfelvétel: melyiket válasszuk?

Online vagy személyes hitelfelvétel: melyiket válasszuk?

2022.11.25.

Az online vagy személyes hitelfelvétel választásának kérdése egyszerű, hiszen az internetet használva kényelmesen juthatunk kölcsönhöz, ám az éremnek két oldala van.

Tovább olvasom
Milyen hitelfedezetet várnak el az egyes hiteltípusoknál?

Milyen hitelfedezetet várnak el az egyes hiteltípusoknál?

2021.12.03.

A pénzintézetek minden esetben valamilyen biztosíték ellenében hiteleznek. A klasszikus ingatlanfedezet mellett biztosíték lehet a rendszeres jövedelem, a másodlagos jövedelmek, adóstárs vagy kezes bevonása, értékpapír, sőt, még zálogtárgy is. Körbejártuk, hogy a bankok milyen hitelfedezetet várnak el az egyes hitelfajtáknál.

Tovább olvasom
Milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank?

Milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank?

2023.06.09.

Az MBH Bank személyi kölcsöneit bármilyen célra, gyorsan és egyszerűen használhatjuk fel. Biztosan van olyan, ami megfelel az igényeinknek. Amit ránk szabtak. Ami nekünk a legjobb. Utánajártunk, hogy milyen személyi kölcsönöket kínál az MBH Bank.

Tovább olvasom
Májusban változás jön a THM számítás módjánál

Májusban változás jön a THM számítás módjánál

2023.05.03.

Egy új rendelet értelmében megváltoznak a Teljes Hiteldíj Mutató számítási elvei májustól. Lesz ennek hatása a hitelekre? Elveszti-e a THM az összehasonlító szerepét? Utánajártunk, hogy mennyire fontos egy ügyfélnek, hogy májusban változás jön a THM számítás módjánál.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával