Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

2021.09.02.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2023. december 12. 12:38

Az alul- és túlbiztosítás gyakoribb, mint gondolnánk, és komoly problémákat okoz az ügyfelek körében. Az alábbiakban mindent elmagyarázunk, amit tudni kell a témáról!

Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

Az alul- és túlbiztosítás két okból következhet be: a biztosítás nem elég gondos megválasztása, illetve a biztosítás napra készen tartásának elmulasztása miatt. Főként lakásbiztosítások esetében fordulhat elő alul- és túlbiztosítás, és kizárólag a biztosítottnak okozhat anyagi károkat. Lássuk, mit kell tudni ezekről a helyzetekről!

Az alulbiztosítás lényege

Alulbiztosítás esetében arról beszélünk, amikor a biztosítási összeg kevesebb, mint a lehetséges károk megtérülési költsége. Ez egy káresemény bekövetkeztekor azt jelenti, hogy a kár, ami keletkezett, nem fedezhető abból az összegből, amit a biztosító kifizet. Akár magáról az épületről, akár a benne található ingóságokról van szó, az alulbiztosítás miatt komoly anyagi hátrányba kerülhetünk, ezért fontos, hogy a biztosítási értéket minél pontosabban adjuk meg a szerződés megkötésekor. Fontos továbbá, hogy az ingatlan esetleges értéknövekedését haladéktalanul jelentsük a biztosító felé, mert csak így kerülhető el, hogy káreseménynél hátrányba kerüljünk.

A túlbiztosítás lényege

A túlbiztosítás a fentiekkel ellentétben akkor következik be, ha magasabb összegre biztosítjuk az ingatlant és a benne található ingóságokat, amint amennyi azok valós értéke, de akkor is bekövetkezhet, ha az értékcsökkenést nem jelentjük a biztosítónak. Ebben az esetben a magasabb biztosítási díj folyamatos fizetésével már eleve anyagi kár éri az ügyfelet, de a biztosító ettől még nem fog magasabb kártérítési összeget megítélni, hiszen akkor is újjáépítési, vagy újrabeszerzési értékkel számol, ha az ügyfél magasabbnak ítélte meg az ingatlan és az ingóságok értékét.

Hogy kerülhető el az alul- és túlbiztosítás?

Az alul- és túlbiztosítás egyszerűen elkerülhető, hiszen mindössze a szerződéskötésnél kell helyesen megadni a biztosítási értéket, majd figyelni arra, hogy a biztosítás naprakész legyen. Lényeges, hogy a biztosítási összeg meghatározásakor ne az épület piaci értékét, hanem az újjáépítési értéket vegyük alapul, ellenkező esetben túlbiztosított lehet az otthonunk. Érdemes bizonyos időközönként felülvizsgálni az aktuális biztosításunkat, és meggyőződni arról, hogy az továbbra is megfelel az ingatlan értékének. Amennyiben ez már nem igaz rá, online is találhatunk olyat, ami mindenben kielégíti az igényeinket.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Melyik a legjobb lakásbiztosítás?

Melyik a legjobb lakásbiztosítás?

2020.06.04.

Azt, hogy melyik a legjobb lakásbiztosítás, szinte lehetetlen megválaszolni, hiszen mindenkinek mások az igényei, nincs két egyforma ingatlan sem, és persze az anyagiak is meghatározzák azt, hogy kinek milyen lakásbiztosítás lesz a megfelelő. Ha az alábbi cikkben nem is fogjuk megmondani, melyik a legjobb lakásbiztosítás, de igyekszünk iránymutatást adni arra vonatkozóan, hogy mire érdemes figyelned akkor, ha szeretnéd biztonságban tudni az otthonodat és az értékeidet.

Tovább olvasom
5 ok, ami miatt érdemes céges egészségbiztosítást kötni

5 ok, ami miatt érdemes céges egészségbiztosítást kötni

2023.10.05.

Céges egészségbiztosítás kötése számos előnnyel járhat mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló számára. Ez már két ok, ami miatt érdemes megkötni. Mutatunk még okokat, hiszen a szakértőink úgy gondolják, hogy ez egy olyan termék, ami tényleg mindenkinek jó lehet.

Tovább olvasom
Megjelent a rendelet: így változnak a lakásbiztosítások szabályai

Megjelent a rendelet: így változnak a lakásbiztosítások szabályai

2023.03.17.

Változnak a lakásbiztosítások szabályai májustól; az alábbiakból megtudhatod, mire kell számítanod, ha rendelkezel lakásbiztosítással.

Tovább olvasom
Mi jellemzi a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást?

Mi jellemzi a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást?

2023.06.29.

Ha már Otthonbiztosítás, az legyen minősített. Ha már Otthonbiztosítás, az legyen fogyasztóbarát. És ez jó nekünk? De még mennyire! Mutatjuk a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás legfontosabb jellemzőit.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával