fbpx
Hirdetés

Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

2021.09.02.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 2. 13:44

Az alul- és túlbiztosítás gyakoribb, mint gondolnánk, és komoly problémákat okoz az ügyfelek körében. Az alábbiakban mindent elmagyarázunk, amit tudni kell a témáról!

Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

Az alul- és túlbiztosítás két okból következhet be: a biztosítás nem elég gondos megválasztása, illetve a biztosítás napra készen tartásának elmulasztása miatt. Főként lakásbiztosítások esetében fordulhat elő alul- és túlbiztosítás, és kizárólag a biztosítottnak okozhat anyagi károkat. Lássuk, mit kell tudni ezekről a helyzetekről!

Az alulbiztosítás lényege

Alulbiztosítás esetében arról beszélünk, amikor a biztosítási összeg kevesebb, mint a lehetséges károk megtérülési költsége. Ez egy káresemény bekövetkeztekor azt jelenti, hogy a kár, ami keletkezett, nem fedezhető abból az összegből, amit a biztosító kifizet. Akár magáról az épületről, akár a benne található ingóságokról van szó, az alulbiztosítás miatt komoly anyagi hátrányba kerülhetünk, ezért fontos, hogy a biztosítási értéket minél pontosabban adjuk meg a szerzőség megkötésekor. Fontos továbbá, hogy az ingatlan esetleges értéknövekedését haladéktalanul jelentsük a biztosító felé, mert csak így kerülhető el, hogy káreseménynél hátrányba kerüljünk.

A túlbiztosítás lényege

A túlbiztosítás a fentiekkel ellentétben akkor következik be, ha magasabb összegre biztosítjuk az ingatlant és a benne található ingóságokat, amint amennyi azok valós értéke, de akkor is bekövetkezhet, ha az értékcsökkenést nem jelentjük a biztosítónak. Ebben az esetben a magasabb biztosítási díj folyamatos fizetésével már eleve anyagi kár éri az ügyfelet, de a biztosító ettől még nem fog magasabb kártérítési összeget megítélni, hiszen akkor is újjáépítési, vagy újrabeszerzési értékkel számol, ha az ügyfél magasabbnak ítélte meg az ingatlan és az ingóságok értékét.

Hogy kerülhető el az alul- és túlbiztosítás?

Az alul- és túlbiztosítás egyszerűen elkerülhető, hiszen mindössze a szerződéskötésnél kell helyesen megadni a biztosítási értéket, majd figyelni arra, hogy a biztosítás naprakész legyen. Lényeges, hogy a biztosítási összeg meghatározásakor ne az épület piaci értékét, hanem az újjáépítési értéket vegyük alapul, ellenkező esetben túlbiztosított lehet az otthonunk. Érdemes bizonyos időközönként felülvizsgálni az aktuális biztosításunkat, és meggyőződni arról, hogy az továbbra is megfelel az ingatlan értékének. Amennyiben ez már nem igaz rá, online is találhatunk olyat, ami mindenben kielégíti az igényeinket.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Casco biztosítás – mire terjed ki, és mikor nem fizet?

Casco biztosítás – mire terjed ki, és mikor nem fizet?

2020.11.20.

A Casco biztosítás megkötése ugyan nem kötelesség, de megéri, mert ma számtalan biztosítóval lehet kiváló feltételek mellett szerződést kötni. Az, hogy egy adott Casco biztosítás mire terjed ki, mikor és mennyit fizet, biztosítónként eltérő lehet, ám minden esetben szerződésbe foglalják, ahol Te is elolvashatod.

Tovább olvasom
Nézzük át, mit kell tudni a nyugdíjbiztosításokról!

Nézzük át, mit kell tudni a nyugdíjbiztosításokról!

2020.12.11.

Nyugdíjbiztosítás megkötésén gondolkodsz, de szeretnél tájékozódni, mielőtt megteszed ezt a lépést? Jó helyen jársz!

Tovább olvasom
Minden, amit a jövedelempótló biztosítás igényléséhez tudni kell

Minden, amit a jövedelempótló biztosítás igényléséhez tudni kell

2021.08.19.

A jövedelempótló biztosítás igénylése egyszerűbb, mint gondolnád – mutatjuk, mit kell tudnod róla!

Tovább olvasom
Mikor szükséges az utasbiztosítás?

Mikor szükséges az utasbiztosítás?

2020.06.02.

Szeretsz utazni? Ki ne szeretne, mi is imádunk. Történt már veled út közben olyasmi, ami az egészséged szempontjából, vagy anyagilag hátrányosan érintett, esetleg egyszerre mind a kettő? Akkor számodra nem kérdés, hogy mikor szükséges az utasbiztosítás. Azoknak azonban, akik eddig nem kötöttek ilyet, röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább olvasom