Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

2021.09.02.
Szerző: Expresszkolcson

Az alul- és túlbiztosítás gyakoribb, mint gondolnánk, és komoly problémákat okoz az ügyfelek körében. Az alábbiakban mindent elmagyarázunk, amit tudni kell a témáról!

Mit értünk alul- és túlbiztosítás alatt?

Az alul- és túlbiztosítás két okból következhet be: a biztosítás nem elég gondos megválasztása, illetve a biztosítás napra készen tartásának elmulasztása miatt. Főként lakásbiztosítások esetében fordulhat elő alul- és túlbiztosítás, és kizárólag a biztosítottnak okozhat anyagi károkat. Lássuk, mit kell tudni ezekről a helyzetekről!

Az alulbiztosítás lényege

Alulbiztosítás esetében arról beszélünk, amikor a biztosítási összeg kevesebb, mint a lehetséges károk megtérülési költsége. Ez egy káresemény bekövetkeztekor azt jelenti, hogy a kár, ami keletkezett, nem fedezhető abból az összegből, amit a biztosító kifizet. Akár magáról az épületről, akár a benne található ingóságokról van szó, az alulbiztosítás miatt komoly anyagi hátrányba kerülhetünk, ezért fontos, hogy a biztosítási értéket minél pontosabban adjuk meg a szerzőség megkötésekor. Fontos továbbá, hogy az ingatlan esetleges értéknövekedését haladéktalanul jelentsük a biztosító felé, mert csak így kerülhető el, hogy káreseménynél hátrányba kerüljünk.

A túlbiztosítás lényege

A túlbiztosítás a fentiekkel ellentétben akkor következik be, ha magasabb összegre biztosítjuk az ingatlant és a benne található ingóságokat, amint amennyi azok valós értéke, de akkor is bekövetkezhet, ha az értékcsökkenést nem jelentjük a biztosítónak. Ebben az esetben a magasabb biztosítási díj folyamatos fizetésével már eleve anyagi kár éri az ügyfelet, de a biztosító ettől még nem fog magasabb kártérítési összeget megítélni, hiszen akkor is újjáépítési, vagy újrabeszerzési értékkel számol, ha az ügyfél magasabbnak ítélte meg az ingatlan és az ingóságok értékét.

Hogy kerülhető el az alul- és túlbiztosítás?

Az alul- és túlbiztosítás egyszerűen elkerülhető, hiszen mindössze a szerződéskötésnél kell helyesen megadni a biztosítási értéket, majd figyelni arra, hogy a biztosítás naprakész legyen. Lényeges, hogy a biztosítási összeg meghatározásakor ne az épület piaci értékét, hanem az újjáépítési értéket vegyük alapul, ellenkező esetben túlbiztosított lehet az otthonunk. Érdemes bizonyos időközönként felülvizsgálni az aktuális biztosításunkat, és meggyőződni arról, hogy az továbbra is megfelel az ingatlan értékének. Amennyiben ez már nem igaz rá, online is találhatunk olyat, ami mindenben kielégíti az igényeinket.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Privát Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 2.990.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

24,5% - 24,6%

Futamidő

57 - 110 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 570.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire jó a casco biztosítás?

Mire jó a casco biztosítás?

2020.01.10.

Ha van autód, akkor tudhatod, hogy mire jó a casco biztosítás, bár tény, hogy nem kötelező megkötni. Épp ezért sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen előnyöket nyújt ez az alapjában véve. Kedvező árú és mégis sokrétű biztosítástípus. Éppen ezért jelen cikkünkben a lényeges részletekre is kitérünk.

Tovább olvasom
E-autóra mennyibe kerül a biztosítás?

E-autóra mennyibe kerül a biztosítás?

2020.12.09.

Az elektromos autózás egyre népszerűbb, aminek számos oka van: a klímaváltozás elleni küzdelemtől az alacsony fenntartási költségeken át egészen a divatosságig bármi lehet, ami miatt valaki az e-autó mellett dönt. Az alacsony fenntartási költségekről szóló híreket azonban érdemes fenntartással kezelni, hiszen igaz ugyan, hogy az áram olcsóbb, mint a benzin/gázolaj, viszont egy autónak akadnak még egyéb költségei is. Ilyen például a biztosítás.

Tovább olvasom
Mikor szükséges az utasbiztosítás?

Mikor szükséges az utasbiztosítás?

2020.06.02.

Szeretsz utazni? Ki ne szeretne, mi is imádunk. Történt már veled út közben olyasmi, ami az egészséged szempontjából, vagy anyagilag hátrányosan érintett, esetleg egyszerre mind a kettő? Akkor számodra nem kérdés, hogy mikor szükséges az utasbiztosítás. Azoknak azonban, akik eddig nem kötöttek ilyet, röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább olvasom
Minden, amit a jövedelempótló biztosítás igényléséhez tudni kell

Minden, amit a jövedelempótló biztosítás igényléséhez tudni kell

2021.08.19.

A jövedelempótló biztosítás igénylése egyszerűbb, mint gondolnád – mutatjuk, mit kell tudnod róla!

Tovább olvasom