Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

A rendelkező és a meghatalmazott egy bankszámlánál

2021.08.25.
Szerző: Expresszkolcson

Ki lehet a rendelkező és a meghatalmazott egy bankszámlánál? Alábbi cikkünkben erre a kérdésre adunk egy minden részletre kiterjedő választ!

A rendelkező és a meghatalmazott egy bankszámlánál

Egy bankszámlának mindig van tulajdonosa, azonban lehetnek más típusú kezelői, így rendelkezője és meghatalmazottja is. Akár egy családról, akár egy vállalkozásról van szó, ez a két titulus gyakran elő szokott fordulni, mivel sok banknál nem lehetséges a közös tulajdonú számla nyitása; ez vállalkozások esetében nem is szerencsés. A bankszámla ebben az esetben lehet takarékszámla, napi pénzforgalom bonyolítására szolgáló folyószámla, illetve bizonyos határidőre lekötött betétszámla, valamint célbetét is. A számlatulajdonos teljes körűen rendelkezik a számlával, azaz bármit csinálhat rajta, illetve vele, míg a rendelkező és a meghatalmazott a számlatulajdonos engedélye nélkül semmit sem tehet, tehát ez egy alá- és fölérendeltségi viszony.

Mit jelent a “rendelkező” egy bankszámla kezelésénél?

A bankszámla feletti rendelkezési joggal felruházott személyek rendelkezhetnek a bankszámlán lévő pénzösszeggel. Többféle rendelkezési jogkör létezik, melyek a következők:

  • Önállóan rendelkező: a pénzforgalmi megbízások teljesítéséhez elegendő az aláírása;
  • Együttes aláírási joggal rendelkező: a bank több személy együttes aláírása alapján teljesíti a pénzforgalmi megbízásokat.
    Rendelkező bárki lehet, akit a számla tulajdonosa megbíz ezzel a feladattal.

Hogyan történik a meghatalmazás?

A számlatulajdonos joga meghatalmazást adni másoknak, azaz a családtagjainak, illetve munkavállalóinak, esetleg üzleti partnereinek. A meghatalmazást írásban kell benyújtani a bank felé, de fontos, hogy abban a formában, ahogy a bank kéri; ez többnyire egy formanyomtatvány, ami a bank weboldaláról letölthető, kitöltés után pedig leadható akár elektronikus úton is.

Mit tartalmaz a meghatalmazás?

A meghatalmazás a legtöbb esetben általános jellegű, vagyis bármilyen tranzakció végrehajtására feljogosítja a meghatalmazottat, és visszavonásig érvényes, de lehet korlátozott is, azaz előfordul, hogy a rendelkező és a meghatalmazott például csak készpénzt vehet fel, vagy csak egy meghatározott összeghatárig rendelkezhet a bankszámla egyenlegével. Fontos tudni, hogy a rendelkező és a meghatalmazott bankkártyát is kaphat, amennyiben a számlatulajdonos ehhez hozzájárul.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

Prémium400 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Berendező Kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

80 hét

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire számíthatsz, ha megszüntetnéd a bankszámládat?

Mire számíthatsz, ha megszüntetnéd a bankszámládat?

2021.09.01.

Megszüntetnéd a bankszámládat? Akkor alábbi cikkünk neked szól, hiszen mindent megtudhatsz belőle a folyamatról!

Tovább olvasom
Hogyan válassz diákszámlát?

Hogyan válassz diákszámlát?

2021.05.03.

A diákok számára a bankok mindig kedvezményes számladíjakat nyújtanak, azonban jelentős különbségek lehetnek a különféle ajánlatok között. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni, amikor diákszámlát választasz.

Tovább olvasom
Hol lehet online bankszámlát nyitni?

Hol lehet online bankszámlát nyitni?

2020.09.29.

Az utóbbi években már nem is kérdés, hogy hol lehet online intézni az ügyeinket, hiszen egyre elterjedtebb az interneten keresztül történő banki, illetve hivatalos ügyintézés. Ebből következik, hogy mára már több banknál is elérhető az online számlanyitás lehetősége, bár azt is hozzá kell tenni, hogy csak részben.

Tovább olvasom
Azonnali fizetési rendszer – indult!

Azonnali fizetési rendszer – indult!

2020.03.26.

Március 2.-án indult az azonnali fizetési rendszer, amelynek segítségével könnyebb és gyorsabb az átutalás. Eddig órákat kellett várni egy átutalás megérkezésére, hétvégén pedig nem is lehetett utalni, de ennek most vége! Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom