Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

CSOK-os ingatlanban vállalkozás – lehetséges?

2021.06.07.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. június 7. 11:19

Egy CSOK-os ingatlant egy vállalkozás székhelyeként használni sokáig lehetetlen volt, ám azóta változott a helyzet – mutatjuk a részleteket!

CSOK-os ingatlanban vállalkozás – lehetséges?

Nem friss hír, hiszen CSOK-os ingatlanban vállalkozást működtetni már 2019 július 11. óta lehetséges, ám sokak figyelmét elkerülte ez a lehetőség. Ugyan a támogatás célja elsősorban az otthonteremtés, ám kézenfekvőnek tűnik, hogy ha valaki kisvállalkozást működtet, akkor annak székhelyeként az otthonát jelenti be. Mivel a tiltásról sokan nem tudtak, rengeteg igénylőnek kellett visszafizetnie a támogatást, ami komoly problémákhoz vezetett, ám szerencsére ez az akadály elhárult – feltételei azonban továbbra is vannak.

A CSOK-ról röviden

Mindenki hallott már a CSOK-ról, ezért nem fejtjük ki bővebben, de a lényegnek mindenképp meg kell jelennie egy olyan cikkben, ami a CSOK-os ingatlanban vállalkozás telephelyének létrehozásáról szól. A CSOK keretein belül a családosok akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz juthatnak, amit kizárólag lakáscélra lehet felhasználni. Emellett különféle más kedvezmények is igénybe vehetőek a CSOK mellett, mint például a kedvezményes CSOK-hitel, ami egy államilag kamattámogatott jelzáloghitel, illetve az ingatlanvásárlás utáni illetékfizetési kötelezettség alóli mentesülés, de a CSOK igénylői még az új építésű lakások 5%-os áfáját is visszaigényelhetik.

Milyen feltételekkel lehet CSOK-os ingatlanban vállalkozást üzemeltetni?

CSOK-os ingatlanban vállalkozás üzemeltetéséhez feltétel, hogy az igénylőknek a kérelem benyújtásakor nyilatkozniuk kell a vállalkozásuk székhelyének bejegyzési szándékáról. Ezen túl azonban semmilyen más kötelezettség nincs, vagyis, ha a nyilatkozatot benyújtottuk, szabadon bejegyeztethetjük a vállalkozást a CSOK-os ingatlanba.

A CSOK-os ingatlanba a vállalkozás csak a székhelyét jelentheti be

Lényeges, hogy ez a kivétel csak a székhely bejegyzésére vonatkozik, telephelyként azonban továbbra sem lehet CSOK-os ingatlant felhasználni – a különbség, hogy a székhely mindössze adminisztratív státusz, míg a telephely az üzleti tevékenység tényleges helyszíne. Ebből következik, hogy jelenleg is tilos bármilyen műhely, üzlet, vagy akár raktár létesítése CSOK-os ingatlanban, ellenkező esetben ugyanis a teljes CSOK támogatás összegét egyben vissza kell fizetni az államnak.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

CSOK építkezésre – mire érdemes odafigyelni?

2022.06.07.

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt lakásépítésre is fordíthatjuk. Támogatással építhetünk egy szép otthont a családunknak. A támogatással és a kamattámogatott hitellel 25 millió forinthoz is juthatunk. Megnéztük, hogy ha CSOK támogatással akarunk építkezni, mire érdemes odafigyelni.

Tovább olvasom
Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró hitel

Jövőre is marad a CSOK és a Babaváró hitel

2022.10.11.

Marad a CSOK és a Babaváró hitel az igényelhető támogatások között a 2023-as évben is – közölték a remek hírt a Facebookon.

Tovább olvasom
Hogyan adhatsz el egy CSOK-os ingatlant?

Hogyan adhatsz el egy CSOK-os ingatlant?

2021.06.30.

Ugye azt már tudjuk, hogy a CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény kiváló opció a gyermekes és a gyermekvállalást még csupán tervező pároknak is, hiszen ha megfelelnek a támasztott követelményrendszernek, az állam vissza nem térítendő támogatás formájában segíti őket.

Tovább olvasom
Milyen kamattámogatott hitelek igényelhetőek az OTP Banknál?

Milyen kamattámogatott hitelek igényelhetőek az OTP Banknál?

2022.04.18.

Kamattámogatott hiteleket keresel? Az OTP Banknál megtalálhatod azt a konstrukciót, amely mindenben megfelel az elvárásaidnak!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával