Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Használt ingatlanra milyen feltételekkel igényelhető CSOK?

2021.05.31.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. május 31. 11:16

CSOK-igénylést nem csak új, de használt ingatlanra is leadhatsz – az alábbiakban a feltételeit vesszük sorra.

Használt ingatlanra milyen feltételekkel igényelhető CSOK?

A CSOK igénylése más és más feltételek teljesítésével valósulhat meg attól függően, hogy új, vagy használt ingatlant szeretnél belőle vásárolni. Éppen ezért érdemes tisztában lenned már az igénylés leadása előtt, hogy milyen lakást, vagy házat szándékozol vásárolni. Ha a használt mellett döntesz, a következők neked szólnak.

A CSOK-igénylés ingatlanra vonatkozó feltételei

A vásárolni kívánt lakásnak meg kell felelnie a rendeletben leírt követelményeknek, tehát rendelkeznie kell legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, továbbá fürdőhelyiséggel, vagy WC-vel, valamint villany- és vízellátással, szennyvízelvezetéssel és egyedi fűtési móddal. Fontos még, hogy a megvásárlandó ingatlan nem lehet osztatlan közös tulajdon, illetve használati megállapodással lehet osztatlan közös. Az adásvételi szerződés aláírása és a kérelem benyújtása között eltelt idő maximum 180 nap lehet, de érdemesebb ennél gyorsabban megoldani, nehogy valamilyen probléma miatt elvesszen a lehetőség a CSOK igénylésére. Az eladó nem lehet a vevő cége, sem közeli hozzátartozója, kizárólag más természetes személy vagy cég. Lényeges még, hogy a vételár legfeljebb 10%-a kerülhet készpénzben megfizetésre, a támogatott személyek együttesen 100% tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a vásárlandó ingatlanban, és házastársak, illetve élettársak esetén is mindkét félnek tulajdont kell szereznie.

A CSOK-igénylés igénylőkre vonatkozó feltételei

A CSOK-ot igénylőnek nem lehet köztartozása a NAV-nál, és erről büntetőjogi felelősség vállalásával, teljes, bizonyító erejű magánokiratban kell nyilatkoznia. Emellett szükséges a legalább 180 napos TB, illetve, ha külföldön dolgozik, akkor vállalnia kell, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon biztosítottá válik. Fontos még a büntetlen előélet, illetve az is, hogy az igénylőt az elmúlt 5 évben nem kötelezték jogosulatlanul igénybe vett CSOK, vagy más kedvezmény visszafizetésére.

A CSOK-igénylés gyermekek számára vonatkozó kitételei

A házaspárnak minimum 1 gyermek születését kell vállalnia az igénylést követő 4 éven belül, ugyanez 2 gyermeknél 8 év, 3 gyermek esetében pedig 10 év.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Hogyan adhatsz el egy CSOK-os ingatlant?

Hogyan adhatsz el egy CSOK-os ingatlant?

2021.06.30.

Ugye azt már tudjuk, hogy a CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény kiváló opció a gyermekes és a gyermekvállalást még csupán tervező pároknak is, hiszen ha megfelelnek a támasztott követelményrendszernek, az állam vissza nem térítendő támogatás formájában segíti őket.

Tovább olvasom
Milyen államilag támogatott hitelt igényelhetünk a CSOK mellé jelenleg?

Milyen államilag támogatott hitelt igényelhetünk a CSOK mellé jelenleg?

2021.03.05.

A CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény a magyar kormány által nyújtott támogatás, amely új lakás építéséhez és vásárlásához, vagy használt lakás bővítéséhez használható fel. Jó hír a kisgyermekes, vagy a gyermekvállalásban gondolkodóknak, hogy a CSOK mellé további kedvezményes hitelek is igénybe vehetők.

Tovább olvasom
Kamatmentes a CSOK hitel a zöld hitel mellé

Kamatmentes a CSOK hitel a zöld hitel mellé

2021.10.29.

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon programja októberben indult el, a kivételesen kedvező kamatozású zöld hitelt új lakás vásárlására igényelhetjük. A hazai klímacélok mielőbbi elérését támogató program mellé ráadásul kamatmentes CSOK hitelt is kaphatunk. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

Mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel?

2021.11.19.

A CSOK hitel egy kamattámogatott, kedvezményes hitel, ami a CSOK-ot igénylők számára érhető el. Három százalékos kamatával jóval kedvezőbb számunkra a piaci jelzáloghiteleknél. A CSOK hitel kamatmentes is lehet, ha az MNB zöld hitelével együtt igényeljük. Megnéztük, mennyit nyerhetünk a kamatmentes CSOK hitellel.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával