Diákhitel törlesztése: csak okosan!

2021.04.30.

A Diákhiteledet törleszted, vagy a gyermekednek segítesz be ezzel? Jó, ha tudod, hogy vannak buktatók, amik sokáig nehezíthetik az életedet!

Diákhitel törlesztése: csak okosan!

A Diákhitel törlesztését a legtöbben a minimumösszeg befizetésével le is tudják, és csak hónapok, netán évek múlva veszik csak észre, hogy szinte semmit nem csökkent a tartozásuk. Szintén sokan vannak, akik ezt látva egy hitelkiváltással oldják meg a dolgot, ami nem rossz megoldás, ám egyáltalán nem biztos, hogy anyagilag jobban járnak vele. Az alábbi cikkben ezt a témakört járjuk körbe.

Jobb-e egy személyi kölcsönt, mint a Diákhitelt törleszteni?

Fontos először is tisztában lenni azzal, hogy mindegy, milyen hitellel váltod ki, a Diákhitel sokkal kedvezőbb konstrukció gyakorlatilag bármihez képest. Az átlagos személyi kölcsön 10% körüli THM értékkel rendelkezik, ehhez képest a Diákhitel 2 kamata 2%, a szabad felhasználású Diákhitel 1 kamata pedig 3,9%. Ebből gyakorlatilag bárki levonhatja a következtetést, hogy személyi kölcsönre váltani abszolút nem éri meg.

Miért nem csökken a Diákhitel tartozása?

Ha csak a minimumösszeggel törleszted a Diákhitelt, akkor a legtöbbször csak a kamatokat fizeted, illetve nagyobb minimumösszegnél a tőkerész csak igen kis százalékát. Emiatt hiába fizetsz, nem csökken a tartozásod, hiszen a kötelező befizetendő összeg túl alacsonyan lett megállapítva.

Mi a megoldás?

A Diákhitel törlesztését nem kötelező az előírt minimummal végezni, vagyis csak rajtad áll, hogy mennyit fizetsz be havi szinten. Fizess vissza minden hónapban annyit, amennyit csak tudsz, mert így a tőketartozásodat is csökkented! A személyi kölcsönök esetében szintén magasabb lenne a törlesztőrészleted, de ehhez még az is hozzájön, hogy a magasabb kamatok miatt a költséged is több lesz, ráadásul a bankok előtörlesztési díjat is felszámolnak, míg a Diákhitel törlesztésénél ilyen nincs, és akár havonta változó összegű is lehet a befizetésed. Azonos összegű havi törlesztéssel ( a Diákhitel és a személyi kölcsön összehasonlításában) a személyi kölcsönnel akár egy évvel is tovább tart a hitel lenullázása, és több százezer forint veszteséggel zárnád le az ügyletet.

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Prémium Kölcsön

THM

18,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 2.990.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 8.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen állami támogatásokat kaphatnak a diákok?

Milyen állami támogatásokat kaphatnak a diákok?

2021.03.17.

Természetesen nem különösebben meglepő, ha egy fiatal, például egy 20-as évei elején járó egyetemista nem szentel nagy figyelmet a pénzügyeire. Mindez érthető, azonban azt fontos megemlíteni, hogy az anyagi biztonság megteremtetését érdemes már fiatalon elkezdeni.

Tovább olvasom