Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen állami támogatásokat kaphatnak a diákok?

2021.03.17.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. március 17. 14:27

Természetesen nem különösebben meglepő, ha egy fiatal, például egy 20-as évei elején járó egyetemista nem szentel nagy figyelmet a pénzügyeire. Mindez érthető, azonban azt fontos megemlíteni, hogy az anyagi biztonság megteremtetését érdemes már fiatalon elkezdeni.

Milyen állami támogatásokat kaphatnak a diákok?

Az igaz, hogy a magyar állam elsősorban a gyermeket vagy inkább gyermekeket vállaló párokat segíti, azonban egyedülálló fiatalként is vannak lehetőségek, amiknek köszönhetően kedvező támogatásokat kaphatnak a diákok.

Továbbra is rendkívül népszerű a diákhitel

Idén pontosan 20 esztendeje, hogy a felsőoktatásban részt vevő hallgatók élhetnek a diákhitel adta lehetőséggel. A kifejezetten diákoknak szánt hitel előnye, hogy jóval kedvezőbb kamatokkal lehet számolni, mint egy normál személyi kölcsön esetén. 2012-ben megjelent egy új kormányrendelet, amelynek értelmében egy új típusú diákhitel is elérhetővé vált, azonban ennek felhasználása kötött, hiszen csak képzési költségekre lehet fordítani. Jelenleg a hallgatók a szabad felhasználású Diákhitel1-et, a kizárólag képzési költségekre fordítható Diákhitel2-t, valamint a Diákhitel Pluszt vehetik igénybe. A szabad felhasználású hitel szemeszterenkénti maximalizált összege 750 ezer forint, ennek kamata 1,99 százalék, ami jóval kedvezőbb, mint a piacon fellelhető bármelyik személyi hitel. A Diákhitel2 kizárólag tandíjra fordítható. Teljesen kamatmentes, így ha üres a „kassza”, természetesen megéri igénybe venni. Összesen 500 ezer forint kamatmentes hitel vehető fel a Diákhitel Plusz keretében, aminek a törlesztését egy év türelmi idő után kell megkezdeni, a választott kondíciók mellett. Az Diákhitel1 és a Diákhitel2 törlesztése a munkaerőpiacon történő elhelyezkedés, vagy a 45. életév betöltése után kezdődik meg.

Milyen egyéb támogatásokat kaphatnak a diákok?

Jó hír, hogy a Diákhitel mellett még más támogatásokat kaphatnak a diákok. Évtizedek óta jól működik az ösztöndíjrendszer. Az ösztöndíjakat két csoportba sorolhatjuk. Igényelhető szociális ösztöndíj, amelyet állami képzésen résztvevő, anyagilag hátrányos helyzetű tanulók pályázhatnak meg. Működik a tanulmányi eredmények alapján osztott ösztöndíj rendszere is, amire nem szükséges külön pályázni. Ezek mellett vannak az egyetemeken és a főiskolákon speciális díjazások, amelyek szakmai és tudományos, valamint közéleti tevékenységekért járnak. Az öngondoskodás is járható út. Itt válaszhatunk a nyugdíjbiztosítás, a nyugdíj-előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjpénztár között. Kölcsönös előnyük, hogy az állam minden ide elhelyezett 10 forinthoz további 2 forintos támogatást biztosít.

Hasonlítsd össze több bank és pénzintézet ajánlatát, majd indítsd el hitelkérelmedet, akár azonnal!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Diákhitel: állampapírba fektetve akár nyereséges is lehet

Diákhitel: állampapírba fektetve akár nyereséges is lehet

2023.04.11.

A diákhitel sokak számára lehetővé teszi a felsőoktatási tanulmányok elvégzését, azonban kevesen tudják, hogy a diákhitel állampapírba fektetve lehetőséget kínálhat nyereséges befektetésre is. Az állampapírba fektetett diákhitel ugyanis az egyik legbiztonságosabb befektetési lehetőség, ami jövedelmet hozhat a diákok számára. Utánajártunk, hogy miért érdemes a diákhitelt állampapírba fektetni, és miért érdemes még akkor is felvenni diákhitelt, ha nincs rá szükségünk.

Tovább olvasom
Diákhitel törlesztése: csak okosan!

Diákhitel törlesztése: csak okosan!

2021.04.30.

A Diákhiteledet törleszted, vagy a gyermekednek segítesz be ezzel? Jó, ha tudod, hogy vannak buktatók, amik sokáig nehezíthetik az életedet!

Tovább olvasom
Ezeknél a bankoknál nyithatsz diákhitel számlát júliustól

Ezeknél a bankoknál nyithatsz diákhitel számlát júliustól

2023.06.13.

A diákhitel népszerűsége töretlen, és bizonyára töretlen marad azután is, hogy 2023. július elsejétől csak négy magyar bankban nyitott diákhitel számlára utalják azt ki. Mind a négy bank jó választás lehet, és a diákhitel számla kondíciói megfelelnek egy fiatal felnőtt elvárásainak. Mutatjuk, hogy melyik bankban lehet számlát nyitni, és azt is, hogy mik a számlák jellemzői.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával