Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Így készülj fel a nyugdíjas évekre!

2021.01.08.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. január 8. 12:22

Lényeges végig gondolni a megtakarításokat, hogy a nyugdíjas évekre is fent tudjuk tartani életszínvonalunkat!

Így készülj fel a nyugdíjas évekre!

A nyugalmazott, időskorú életünkre való felkészülés az egyik legfőbb megtakarítási cél, helyrehozhatatlan problémát eredményezhet, ha véletlenül elszámoljuk magunkat. Sajnos roppant nehéz, majdnem lehetetlen megjósolni, hogyan is alakulnak évtizedes viszonylatban a gazdasági és demográfiai folyamatok, de már most jól látható, hogy a nyugdíjcélú megtakarítás és az öngondoskodás elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy a nyugdíjas évekre is fent tudjuk tartani életszínvonalunkat. De hogyan takarékoskodjunk hatékonyan ezekre az esztendőkre?

Így készülj a nyugdíjas évekre! 

Nyilvánvaló, hogy a hazai nyugdíjrendszer kezdi felélni a készleteit, így egy szép és tartalmas öregkor biztosítását jobb híján csak saját magunktól várhatjuk el, amire előrelátóan és felelősségteljesen készülni kell. Milyen lépéseket tehetünk a nyugdíjas évekre történő előtakaréskoskodáshoz?

  • Tájékozódjunk a pénzügyi piac nyugdíjcélú megtakarítási szortimentjét illetően. Ne sajnáljuk rá az időt, maxoljuk ki az információgyűjtést, fontoljuk meg a felmerülő költségek és hozamok szintjét, mérlegeljük a kockázati tényezőket is!
  • Nem szégyen, ha nem mozgunk stabilan financiális berkekben, kérjük nyugodtan tanácsadó vagy szakember segítségét.
  • Állítsunk össze egy hosszú távú monetáris ütemtervet, amihez szűkölködés nélkül, kényelmesen tudjuk tartani magunkat. Gondoljuk át körültekintően, hogy mi az az optimális összeg, amit nélkülözni tudunk a havi keretből, és törekedjünk rá, hogy ezt valóban félre is tegyük. Ne felejtsük el a belénk plántált „sok kicsi sokra megy” aranyköpést, mert hosszú évek eredményeként valóban kis ráfordítással is tetemes értéket lehet felhalmozni.
  • Célzatosan nyugdíjcélú megtakarítást válasszunk, hogy akaratlanul se csábuljunk el idő előtt.
  • Véletlenül se feledkezzünk meg arról, hogy a hatályos magyar törvények alapján a nyugdíjbiztosításra fordított összeg után adójóváírás járhat, ügyeljünk rá, hogy a portfólió olyan produktumát válasszuk, amire érvényes az adókedvezmény, hiszen a megtakarításunk mértékét így az állami támogatás is gyarapítja.
  • Kezdjünk minél előbb gyűjteni, ha lehet, akár már húszas éveink végén. Ne keressünk kifogásokat, mert azok mindig lesznek, sőt az évek előrehaladtával sokasodni fognak.
  • A különböző biztosítótársaságok nyugdíjkalkulátorai hatékony segítséget nyújthatnak a számvetés terén.

Végezetül kicsit gondolkodjunk együtt: ha egy húszas évei végén járó alany már most elkezdi a spórolást a nyugdíjas évekre, körülbelül 15 ezer forint havi ráfordítással 20-25 milliós megtakarítást rakhat össze, ami már egy jelentős biztos plusz az élet alkonyán. Viszont, amennyiben valaki csak negyven körül kapcsol, úgy a havidíj már duplájára is rúghat, ötvenfelé pedig ijesztően nagy magasságokba szárnyalhat, így nem tanácsos késlekedni!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Melyik a legjövedelmezőbb megtakarítási forma?

Melyik a legjövedelmezőbb megtakarítási forma?

2018.06.06.

Akik szokták olvasni a cikkeinket, biztos azonnal rávágják, hogy a lakástakarék az a legjobb megtakarítási forma, pedig a válasz nem is ennyire egyértelmű, illetve nem úgy, ahogy gondolhatnánk. Nézzük meg ezt a kérdést kicsit alaposabban, hiszen ahogy mindenki, úgy mi is a legjobbat keressük!

Tovább olvasom
Lakástakarék, mit kell tudni róla?

Lakástakarék, mit kell tudni róla?

2018.05.29.

A lakástakarék, azaz a lakás-takarékpénztár állam által támogatott megtakarítási lehetőség; az állami támogatás mértéke fix 30% befizetésenként, de ez maximum évi 72.000 Ft lehet, Ebből következik, hogy a maximálisan befizethető összeg havi 20.000 (évi 240.000) Ft.

Tovább olvasom
Értékpapírszámla nyitása: útmutató befektetőknek a magas infláció idején

Értékpapírszámla nyitása: útmutató befektetőknek a magas infláció idején

2023.12.01.

Az értékpapírszámla az alapköve lehet a befektetési portfóliónknak. Akkor, amikor magas az infláció, kiemelten fontos, hogy ne csak megőrizzük a befektetéseink értéket, de infláció feletti hozamot is el kell érni. Utánajártunk, hogy mi is az az értékpapírszámla, és hogy vehetjük fel vele a harcot az inflációval szemben.

Tovább olvasom
Spórolj akár tízezreket hitelkártya használatával!

Spórolj akár tízezreket hitelkártya használatával!

2024.01.16.

Tudtad, hogy hitelkártyával akár tízezreket is spórolhatsz? Megmutatjuk, hogyan. az elején kezdjük: megmutatjuk, hogy mi az a hitelkártya, hogyan működik, és azt is, hogy hogyan spórolhatsz vele. És az még az Expresszkölcsön pénzügyi szakértőinek ötleteit és tanácsait is megtudhatod.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával