Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Koronavírus hatása a hitelfelvételre – összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat!

2021.01.07.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. január 7. 10:22

A 2020-as pandémia a monetáris piacra is rányomta a bélyegét, így Magyarországon is jó néhány változást hozott a bankok életébe, ami leginkább a lakossági hitelezésen érezteti hatását. Összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat, amik szemléltetik, hogy a koronavírus hatása miként formálta a folyósítási és felvételi attitűdöket.

Koronavírus hatása a hitelfelvételre – összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat!

Nézzük át együtt, mi volt a koronavírus hatása a hitelfelvételre

A legfrissebb folyósítási adatok már azt mutatják, hogy mostanra a pénzpiac egy jelentős része visszarendeződött, viszont a fogyasztási kölcsönök frontján még mindig jelentős hanyatlás érződik, a tavalyi eredmények nagyjából felénél jár a mutató. A koronavírus hatása tehát kézzelfogható, vegyük végig, mi is történt 2020-ban ezen a csatamezőn.

  • Általános törlesztési moratórium bevezetése

Az egyik kardinális intézkedés, ami annyit tesz, hogy az MNB javaslatára a kormány úgy határozott, hogy a díjtörlesztést az ismertetett szabályok értelmében felfüggeszti.

  • THM-plafon bevezetése

A teljes hiteldíj mutató (THM) is maximalizálásra került, ennek mértékét 5,9 százalékban jelölték meg. Ezzel nyilvánvalóan a pénzintézetek eddigi portfóliója is változni kényszerült, néhány eddigi produktum kiesett a szortimentből, és megjelentek új 5,9 százalékos THM-mel rendelkező fogyasztási kölcsönök, amikkel szemben nem árt az óvatosság, mert a kamatot esetükben nem fixálták.

  • A pénzintézetek kockázatviselési hajlandósága jelentősen csökkent 

Ez pedig magával rántotta a hitelfelvételi követelmények szigorodását. A rossz hír az, hogy a hitelkondíciók változása nem csupán az új ügyfeleket érinti, de a már meglévő hitellel rendelkezők számára is romolhatnak a feltételek.

  • Folyószámlahitel és hitelkártyazavar a moratórium kapcsán

Mivel a két említett terméknél nehezebben megfogható a törlesztőrészlet és futamidő kérdése, így itt némi disszonancia ütötte fel a fejét, az MNB korrigálására viszont egyértelmű: a szerződött felek egyéni mérlegelésének tárgya a törlesztés menete.

  • Felgyorsult, elektronikus ügyintézés a lakossági hitelezés platformján is

A digitalizáció, az online ügymenet beszűrődése napjainkba minden téren hangsúlyos, nem kerülhette el ezt a hatást a hitelezési ügymenet sem.

  • A lakáshitelek kamatára nem volt számottevő befolyással a járvány

Egyedül a Babaváró hitelnél ütötte fel a fejét némi probléma a kezességvállalási díj és szintén a moratórium kapcsán, ami azóta is kérdéses, illetve mivel manapság ez az egyik leginkább preferált kölcsönalternatíva – amit egyébként a legtöbb felhasználó lakáscélra fordít –, itt lépett életbe a legtöbb változás is.

Hogy hogyan tovább 2021-ben? Egyrészt a törlesztési moratórium lejártával nyilván szükség lesz fogyasztóbarát konstrukciókra az esetlegesen felmerülő fizetési nehézségek ügyében, illetve a bankok rugalmas és együttműködő habitusára az egyes szerződések módosítási vonatkozásában. A lakásvásárlási és bővítési tárház megannyi kecsegtető lehetőséget tartogat a jövőre nézve, és mi bízunk benne, hogy a koronavírus hatása már kizárólag csak a jó oldalát érzékelteti majd velünk a financiális szektorban is.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Gyorskölcsön készpénzben? Akár 1 nap alatt is hozzájuthat!

Gyorskölcsön készpénzben? Akár 1 nap alatt is hozzájuthat!

2017.02.28.

Gyorskölcsön készpénzben és lehetőleg azonnal kell? A legjobban az online igényléssel járunk, mert itt nem kell megfizetnünk a banknak bizonyos, banki ügyintézésért felszámolt költségeket. Ennél az igénylési módnál viszont csak magunkra számíthatunk, ezt jó tudni!

Tovább olvasom
Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

2022.12.01.

Szükséged lesz a hitelfelvételhez különféle dokumentumokra, nem elég csupán a szándék – az alábbiakból megtudhatod, melyekre.

Tovább olvasom
Új vagy használt lakást érdemes hitelből vásárolni?

Új vagy használt lakást érdemes hitelből vásárolni?

2019.11.05.

A fenti kérdést inkább úgy kellene feltenni: új vagy használt ingatlant érdemes vásárolni? Hitelezési szempontból is van ugyan különbség, ám nem számottevő, mindenesetre leírjuk röviden, mire számíthat az, aki ezzel a dilemmával küzd.

Tovább olvasom
Miért éri meg autóhitelnél a lízing?

Miért éri meg autóhitelnél a lízing?

2020.03.02.

Arra a kérdésre, hogy miért éri meg autóhitelnél a lízing, egyszerű a válasz: mert számos előnye van. Felvet azonban egy újabb kérdést: kinek éri meg? Nos, az alábbi cikkben erre keressük meg a választ.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával