Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mi történik a babaváró hitellel válás esetén?

2020.11.17.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2021. április 7. 17:05

Ha érdekel a babaváró hitel, vagy már fel is vetted, akkor tudhatod, hogy napjaink legkedvezőbb konstrukciója, amelyet 5 évig kamatmentes hitelként kell fizetni, ha viszont ez idő alatt születik egy gyermeked, akkor az egész futamidőre ingyenessé válik, a második gyermeknél elengedik a tartozás 30%-át, míg a harmadiknál a teljes fennálló tőketartozást átvállalja az állam.

Mi történik a babaváró hitellel válás esetén?

Ahhoz, hogy megkapd, számtalan feltételt kell teljesítened, és ígéreteket is kell tenned, amelyeket a szerződésbe is belefoglalnak, ha pedig nem tartod be őket, akkor retorziókra kell számítanod.
babaváró hitel válás esetén igencsak problémássá válik, ezzel pedig érdemes tisztában lenned.

Mi történik a babaváró hitellel válás esetén?

A babaváró hitel feltételei között szerepel, hogy a házaspár mindkét tagjának vállalnia kell, hogy a kölcsönszerződés megkötését követően született, vagy örökbefogadott gyerekeiket a nagykorúvá válásukig, illetve a kölcsönszerződés megszűnéséig a saját háztartásukban, közösen nevelik. Ebből levonható a következtetés, hogy a felek különválása ezen pont megsértését jelenti, aminek pedig folyománya, hogy a babaváró hitelnél válás esetén megszűnik a kamatkedvezmény, sőt, az elmaradt kamatokat visszamenőleg be kell fizetni, méghozzá egy összegben. Fontos azonban, hogy ez nem minden esetben igaz!

Ha olyan pár válik, akiknek született gyermekük

Ebben az esetben a hátralévő időszakra megszűnik a babaváró hitel kamatmentessége, még akkor is, ha született gyermek, így pedig a törlesztőrészlet jelentősen megemelkedik, visszamenőleg azonban nem kell megfizetni az elmaradt kamatokat.

Ha olyan pár válik, akiknek nem született gyermekük

Ilyenkor viszont nem csupán piaci kamatozásúra változik a babaváró hitel, hanem az addig igénybe vett állami kamattámogatást is vissza kell fizetni. Ez anyagilag igen nagy terhet róhat mindkét szülőre, ráadásul a teljes visszafizetendő összeg is megemelkedik: egy 10 milliós babaváró hitelnél ez akár 15-16 millió forintra is rúghat!

Fontos, hogy a babaváró hitel válás esetén mindkét igénylőre terheket ró, hiszen minden kitétel mindkettejükre vonatkozik, ezeket a terheket pedig egyenlő arányban kell vállalniuk. Ebből is látszik, hogy hiába a legkedvezőbb konstrukció a babaváró hitel, kockázatai ennek is vannak.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Olcsóbb a babaváró hitel, mint a személyi kölcsön?

Olcsóbb a babaváró hitel, mint a személyi kölcsön?

2020.05.15.

Valójában nem az a kérdés, hogy olcsóbb-e a babaváró hitel, mint a személyi kölcsön, vagy bármely más hitelkonstrukció, hanem az, hogy mennyivel, hiszen, ha minden feltételt teljesítesz, és a kormány, illetve a bankok által támasztott elvárásokat tudod teljesíteni, akkor ezzel jársz a legjobban.

Tovább olvasom
Passzív KHR-es kaphat babaváró hitelt?

Passzív KHR-es kaphat babaváró hitelt?

2019.08.07.

Sajnos sokan teszik fel nekünk a kérdést, hogy passzív KHR-esként igényelhetnek-e babaváró hitelt. A Központi Hitelinformációs Rendszer ugyan biztonságot nyújt a bankok számára, ám az ügyfeleket sokszor ellehetetleníti, ha hitelfelvételről van szó. Ahhoz, hogy tudjuk, mik a lehetőségek aktív és passzív KHR listásként a babaváró hitel esetében, ismernünk kell a szabályozás részleteit.

Tovább olvasom
Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

2021.11.22.

Ha nem születik gyermek, nem tartjuk be az adott támogatás fő feltételét, ennek pedig következményei is vannak. Pénztárcánk bánhatja a hiányosságot, sőt akár komoly anyagi gondba is kerülhetünk. Vajon a jövőben nagyobb válságot is okozhat ez a helyzet?

Tovább olvasom
Jogosultságellenőrző kalkulátor a Babaváró hitelhez!

Jogosultságellenőrző kalkulátor a Babaváró hitelhez!

2019.08.09.

Nálad is elérkezett a családalapítás ideje, és ebben a babaváró hitelnek is nagy szerepe van? Nem csodáljuk; ez a Családvédelmi Akcióterv egyik legizgalmasabb és legnagyobb nyereséggel kecsegtető ajánlata, amit nem szabad kihagyni! Ha nem szeretnél amiatt aggódni, hogy vajon jogosult lehetsz-e rá, vagy nem szeretnél feleslegesen dokumentumokat gyűjtögetni az igényléshez. Akkor vedd igénybe a jogosultságellenőrző kalkulátorunkat, és olvasd el a babaváró hitellel kapcsolatos cikkeinket, így minden információhoz hozzájuthatsz!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával