Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Lakáshitel vagy babaváró hitel?

2020.11.05.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. november 5. 14:16

Ha ingatlant szeretnétek vásárolni, de nincs hozzá elegendő fedezetetek, akkor hitelt kell fölvennetek – ez evidens. Vannak azonban speciális helyzetek, amikor nem egyszerű a döntés, hiszen számos hitelkonstrukció jelent meg az utóbbi időben a piacon, amik ilyen-olyan előnyökkel rendelkeznek a lakáshitelekkel szemben; ilyen a babaváró hitel is.

Lakáshitel vagy babaváró hitel?

Tegyük fel, hogy mindössze 10.000.000 forintra lenne szükségetek, mert a többi rendelkezésre áll. Ilyen esetben vajon lakáshitel vagy babaváró hitel lenne a jobb megoldás?

Amennyiben szeretnétek gyereket, akkor lakáshitel és a babaváró hitel közül az utóbbit kell választanotok, hiszen a 0,5%-os összköltsége páratlan lehetőséget jelent, ellenkező esetben viszont már bonyolultabb a helyzet. Tegyük fel, hogy mindenben megfeleltek a feltételeknek, de nem szeretnétek az elkövetkező öt évben gyereket vállalni. A babaváró hitel természetesen ebben az esetben is opció marad, ám vannak olyan tényezők, amelyekről jobb, ha tudtok.

Öt éves kamatperiódusú, 3% alatti kamatozású lakáshitelt több bank is kínál akár már havi 200.000 forintnyi jóváírás mellett is, ezzel szemben a babaváró hitel kamata lényegesen magasabb lesz az öt év lejártával, ha nem születik gyermeketek, és ha ez nem lenne elég, az elmaradt kamatokat utólag, egy összegben követeli majd a bank. A babaváró hitel kamatát az állampapírhozam alapján számolják, ami emiatt drasztikusan is megnőhet, ezért ha nem szeretnétek gyermeket a következő öt évben, akkor a lakáshitelt érdemesebb választanotok.

Van azonban egy bizonyos helyzet, amikor a babaváró hitel a jobb választás a gyermektelenséget választó párok számára is: ha öt éven belül vissza akarják és tudják törleszteni az egész hitelt. Mivel a babaváró hitel alapvetően személyi kölcsön, ezért az igénylése lényegesen egyszerűbb, mint egy lakáshitelé. Nincs önerő, nincs fedezet, nincs előtörlesztési díj – ezzel szemben a lakáshitelnél mindhárom van, az utóbbi pedig 1%, sőt, közjegyzői díjat is fizetni kell.

Ha csupán 10.000.000 forintra van szükségetek az ingatlanvásárláshoz, és maximum öt éven belül vissza is tudjátok törleszteni, vagy ha gyermeket is szeretnétek, akkor a babaváró hitel Nektek való konstrukció. Ha viszont egyik sem igaz Rátok, akkor a lakáshitel mellé tegyétek a voksotokat.

Amennyiben kérdésetek lenne a témával kapcsolatban, forduljatok hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeinken!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

11,17% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Fix Kamat személyi kölcsön

THM

11,73% - 19,86%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 12.000.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Decembertől kedvezőbb konstrukcióban érhető el a babaváró kölcsön!

Decembertől kedvezőbb konstrukcióban érhető el a babaváró kölcsön!

2019.12.22.

A babaváró hitel már új korában sem volt rossz konstrukció, nem véletlenül tett szert igen hamar komoly népszerűségre. Viszont decembertől kedvezőbb lett, bár ennek előnyét csak azok „élvezhetik”, akiknek nem születik gyermekük a megszabott öt éven belül.

Tovább olvasom
Tények és tévhitek a Babaváró hitellel kapcsolatban

Tények és tévhitek a Babaváró hitellel kapcsolatban

2021.03.09.

Mit érdemes tudni a Babaváró hitellel kapcsolatban? Mi a Babaváró hitel? Kik igényelhetik? Milyen dokumentumok szükségesek az igényléshez? Megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket a Babaváró hitellel kapcsolatban.

Tovább olvasom
Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

Milliókat is bukhatunk a lakástámogatásokon, ha nem születik gyermek

2021.11.22.

Ha nem születik gyermek, nem tartjuk be az adott támogatás fő feltételét, ennek pedig következményei is vannak. Pénztárcánk bánhatja a hiányosságot, sőt akár komoly anyagi gondba is kerülhetünk. Vajon a jövőben nagyobb válságot is okozhat ez a helyzet?

Tovább olvasom
Akár hitelkiváltásra is használható a Babaváró hitel!

Akár hitelkiváltásra is használható a Babaváró hitel!

2021.04.23.

Egyre nagyobb terhet jelentenek a korábbi hitelek törlesztései? Hiába igyekszünk visszafizetni havonta a hitelkártya-tartozásunkat, valahogy mégsem akar csökkenni az összeg megfelelő ütemben? Lehet, hogy itt a megoldás! A Babaváró hitel ugyanis hitelkiváltásra is felhasználható.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával