Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakáshitel vagy babaváró hitel?

2020.11.05.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. november 5. 14:16

Ha ingatlant szeretnétek vásárolni, de nincs hozzá elegendő fedezetetek, akkor hitelt kell fölvennetek – ez evidens. Vannak azonban speciális helyzetek, amikor nem egyszerű a döntés, hiszen számos hitelkonstrukció jelent meg az utóbbi időben a piacon, amik ilyen-olyan előnyökkel rendelkeznek a lakáshitelekkel szemben; ilyen a babaváró hitel is.

Lakáshitel vagy babaváró hitel?

Tegyük fel, hogy mindössze 10.000.000 forintra lenne szükségetek, mert a többi rendelkezésre áll. Ilyen esetben vajon lakáshitel vagy babaváró hitel lenne a jobb megoldás?

Amennyiben szeretnétek gyereket, akkor lakáshitel és a babaváró hitel közül az utóbbit kell választanotok, hiszen a 0,5%-os összköltsége páratlan lehetőséget jelent, ellenkező esetben viszont már bonyolultabb a helyzet. Tegyük fel, hogy mindenben megfeleltek a feltételeknek, de nem szeretnétek az elkövetkező öt évben gyereket vállalni. A babaváró hitel természetesen ebben az esetben is opció marad, ám vannak olyan tényezők, amelyekről jobb, ha tudtok.

Öt éves kamatperiódusú, 3% alatti kamatozású lakáshitelt több bank is kínál akár már havi 200.000 forintnyi jóváírás mellett is, ezzel szemben a babaváró hitel kamata lényegesen magasabb lesz az öt év lejártával, ha nem születik gyermeketek, és ha ez nem lenne elég, az elmaradt kamatokat utólag, egy összegben követeli majd a bank. A babaváró hitel kamatát az állampapírhozam alapján számolják, ami emiatt drasztikusan is megnőhet, ezért ha nem szeretnétek gyermeket a következő öt évben, akkor a lakáshitelt érdemesebb választanotok.

Van azonban egy bizonyos helyzet, amikor a babaváró hitel a jobb választás a gyermektelenséget választó párok számára is: ha öt éven belül vissza akarják és tudják törleszteni az egész hitelt. Mivel a babaváró hitel alapvetően személyi kölcsön, ezért az igénylése lényegesen egyszerűbb, mint egy lakáshitelé. Nincs önerő, nincs fedezet, nincs előtörlesztési díj – ezzel szemben a lakáshitelnél mindhárom van, az utóbbi pedig 1%, sőt, közjegyzői díjat is fizetni kell.

Ha csupán 10.000.000 forintra van szükségetek az ingatlanvásárláshoz, és maximum öt éven belül vissza is tudjátok törleszteni, vagy ha gyermeket is szeretnétek, akkor a babaváró hitel Nektek való konstrukció. Ha viszont egyik sem igaz Rátok, akkor a lakáshitel mellé tegyétek a voksotokat.

Amennyiben kérdésetek lenne a témával kapcsolatban, forduljatok hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeinken!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Referenciakamat emelkedése, mi várható a babaváró hitelnél!

Referenciakamat emelkedése, mi várható a babaváró hitelnél!

2020.04.08.

Idén tovább emelkedik a referenciakamat a babaváró hitelnél, és egyelőre nem tudhatjuk, meddig. Novemberben kezdődött a dolog, de akkor még nem tűnt veszedelmesnek, mostanra azonban már mindenki elkezdett aggódni – és nem véletlenül. Nézzük mi történik, ha a referenciakamat emelkedése megtörténik.

Tovább olvasom
Babaváró támogatás – mit érdemes tudni róla?

Babaváró támogatás – mit érdemes tudni róla?

2019.05.22.

A kormány egyre újabb támogatási módokat mutat be a demográfiai problémák orvoslására; ennek első képviselője volt a CSOK, amit bemutatása óta folyamatosan finomítanak és kiegészítenek. Erre a legújabb példa a babaváró támogatás, ami tulajdonképpen egy kedvezményes hitelkonstrukció. Lássuk a részleteit!

Tovább olvasom
Mekkora jövedelemre van szükség a Babaváró hitelhez?

Mekkora jövedelemre van szükség a Babaváró hitelhez?

2021.10.07.

A Babaváró hitelt az állam az Otthonteremtési program keretében folyósítja az igénylőknek. A legspeciálisabb támogatási forma jelenleg, hiszen a feltételek teljesülése esetén vissza nem térítendő támogatássá alakul át.

Tovább olvasom
Növekszik a babaváró hitel népszerűsége

Növekszik a babaváró hitel népszerűsége

2021.07.26.

A babaváró hitel népszerűsége ismét emelkedni kezdett; ennek okára keressük a magyarázatot alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával