Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Eladhatom az ingatlanom, ha van rajta teher?

2020.11.15.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. november 15. 13:04

Természetesen minden körülmények között eladhatod az ingatlanod, még akkor is, ha jelzáloghitellel terhelt, csupán oda kell figyelned néhány dologra, amikre egyéb esetekben nem. Lássuk a részleteket!

Eladhatom az ingatlanom, ha van rajta teher?

Ha eladod az ingatlanod, amin teher van, akkor más típusú adásvételi szerződést kell kötnöd a vevővel, mintha a lakás tehermentes lenne. Mivel nem Te leszel az első, aki jelzáloggal terhelt ingatlant szeretne eladni, a bankok is fel vannak készülve rá, így tulajdonképpen csak annyi történik, hogy a vételár egy része nem a zsebedbe vándorol, hanem a hiteled kiegyenlítésére fordítják. Ha a vevő készpénzzel vásárol, akkor elutalja, vagy utaltatja egy ügyvéd segítségével a hitelre vonatkozó részt, a maradékot pedig akkor kapod meg, amikor töröltetted a jelzálogjogot az ingatlanról, ha viszont hitelből veszi meg az eladó ingatlanod, az lényegesen hosszabb ideig tart. Magyarországon ugyanis nem lehetséges a bankok közötti hitelátvállalás az egyes jelzáloghitelek személyre szabottsága miatt, ezért a vevődnek hiteligénylést kell indítania a saját bankjánál, ami – mint Te is tudod – legalább egy hónapos átfutási időt jelent.

Ha azért akarod eladni az ingatlanod, mert valamilyen okból fizetésképtelenné váltál, akkor első lépésként vedd fel a kapcsolatot a bankoddal, mert lehetséges, hogy tudnak Neked segíteni abban, hogy megtarthasd az otthonodat. A lehetőséget mindenképp megkapod arra, hogy értékesítsd az ingatlanod, ám erről jobb, ha a bank is tud. Ha viszont csak átmeneti a fizetési nehézség, akkor fizetéskönnyítést is kaphatsz, amivel lényegesen jobban járhatsz, mint az ingatlan eladásával, ha viszont tényleg tartós a fizetésképtelenség, minél előbb indítsd meg az értékesítést, mert a késedelmi kamatokkal csak növekszik az összeg, amivel tartozol a banknak.

Reméljük, hogy segítettünk az ingatlanod eladásában, még ha csak szerény eszközeink is vannak ehhez. Amennyiben kérdésed lenne a témával kapcsolatban, keress fel bennünket megadott elérhetőségeink egyikén!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Lakásbiztosítási kampány: akár tízezreket spórolhatsz a biztosításon

Lakásbiztosítási kampány: akár tízezreket spórolhatsz a biztosításon

2024.02.21.

Bár a lakásbiztosítás nem a háztartások legnagyobb kiadása, nagyon nem mindegy, hogy melyik biztosítónál kötjük meg a szerződést. Idén ráadásul az új szabályok szerint márciusban is felmondható a lakásbiztosítás. Szakértőink röviden és közérthetően írnak a lakásbiztosításról, és bemutatják az új szabályokat is.

Tovább olvasom
Építkezés CSOK Pluszból: ismerd meg a legfontosabb feltételeket

Építkezés CSOK Pluszból: ismerd meg a legfontosabb feltételeket

2024.01.05.

A CSOK Plusz 2024-től segíti a családokat új ingatlanhoz jutni. Új ingatlan esetén azonban nem csak vásárlásra kell gondolni. Építkezhetünk is. Utánajártunk, hogy miért érdemes CSOK Plusz segítségével építkezni, és megmutatjuk a legfontosabb részleteket is.

Tovább olvasom
Mit tartalmaz a tulajdoni lap, és hogyan kérhetjük le?

Mit tartalmaz a tulajdoni lap, és hogyan kérhetjük le?

2023.03.14.

A tulajdoni lap lekérésének szabályai 2023 januártól megváltoztak; az alábbiakban erről tudhatsz meg mindent!

Tovább olvasom
5 dolog a foglalóról, amit érdemes tudnod

5 dolog a foglalóról, amit érdemes tudnod

2021.04.16.

Álmaink házának megtalálásával egy sor fontos kérdésre is felelnünk kell. Hogyan és mikor kössünk adás-vételi szerződést, hogyan és mikor fizessünk? Kis utánajárással a válaszok nem is tűnnek annyira bonyolultnak. Első lépésben nézzük meg, hogy mit kell tudnunk a foglalóról.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával