Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Az annuitásos hitelek lényege

2020.11.05.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. november 5. 18:17

Említettük már párszor az annuitásos hiteleket itt, a blogunkon, ám sosem fejtettük ki azt, hogy valójában miről is van szó, pedig aki nem foglalkozik behatóan a pénzügyi témákkal, az valószínűleg nem tudja pontosan, hogy mit jelent ez a kifejezés. Az alábbiakban ezt a mulasztást pótoljuk.

Az annuitásos hitelek lényege

Az annuitásos hitelek törlesztőrészletei a teljes futam idő alatt azonosak, emiatt kiszámítható a hitel visszafizetése, viszont figyelembe kell venni, hogy a törlesztőrészleten belül nem egyenlő arányú a tőke és a kamat aránya – a tőke a felvett hitel összege, a kamat pedig a bank által felszámított díj. Eleinte a kamat a lesz magasabb a törlesztőrészletben, ami miatt a tőketartozás csak alig-alig csökken, de idővel ez szép lassan megfordul, és a kamat a végére szinte elenyészővé válik a törlesztésben.

Talán érdemes lehet tudni, hogy a bankok konstrukciói között megtalálhatóak lineáris és annuitásos hitelek is, ám az előbbi csakis devizahitelekhez kérhető, ami a lakossági hitelezésben már nem nagyon jellemző. A lineáris törlesztési mód esetében a havi törlesztőrészlet folyamatosan változik a kamat és kezelési költség összegének változásai miatt. A futamidő alatt minden hónapban ugyanakkora összeggel csökken a tőketartozás, a kamatot pedig a fennmaradó részből számítja a bank, azaz egyre alacsonyabb lesz.

Azt gondolhatnád, hogy eszerint az annuitásos hitel egy előnyös konstrukció, ám ez csak a normális törlesztési rend szerint igaz. Ha ugyanis elő-, vagy végtörlesztésre kerül sor, akkor kifejezetten hátrányos helyzetet teremt. Ha egy személyi kölcsön végtörlesztése a futamidő közben történik, akkor az addig befizetett törlesztés nagyrészt a kamatokra megy el, és észrevehetően nagyobb összeget kell majd tőketörlesztés címén befizetni, mint amennyire az eltelt idő alapján számítanál. Ezzel a bank a szerződésbe foglalt nyereség megtérülését biztosítja a maga számára, aminek lényege, hogy a hitel üzlet – se több, se kevesebb.

Ha annuitásos hitelt szeretnél felvenni, válogass személyi kölcsön és jelzáloghitel-ajánlataink között, ha pedig kérdésed lenne, vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Mit kell tudni az annuitásos hitelekről?

Mit kell tudni az annuitásos hitelekről?

2020.04.04.

Sokaknak nem mond semmit az annuitásos hitel, pedig a legtöbb konstrukció ilyen. Alapvetően arról van szó, hogy a kölcsön teljes futamideje alatt azonosak a törlesztőrészletek, vagy legalábbis így lehet a legkönnyebben felismerni ezt a hiteltípust, ám egyéb részletei is vannak, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Tovább olvasom
Mi az az annuitásos hitel? Tudd meg, hogyan működik!

Mi az az annuitásos hitel? Tudd meg, hogyan működik!

2023.05.17.

A Magyarországon felvett kölcsönök szinte mindegyikét annuitásos módon törlesztik az adósok. De mi az az annuitásos hitel? Tudnunk kell, hogy a hitelünk annuitásos? Fontos ez nekünk? (Vigyázat, spoiler: igen, fontos) Megmutatjuk, röviden, hogy mi az az annuitásos hiteltörlesztés, és miért lehet fontos ez. Mert van, amikor fontos.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával