Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Kedvező, fix kamatozású lakáshitelt miért érdemes felvenni?

2020.10.23.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. október 26. 16:57

Ingatlanvásárlásnál – amennyiben azt hitelből szeretnénk megoldani – van lehetőség kedvező, fix kamatozású, illetve változó kamatozású lakáshitelek közül választani. Mindegyiknek más az előnye, illetve mindkettőnek van hátránya is; az alábbiakban megnézzük, melyiket miért érdemes választani.

Kedvező, fix kamatozású lakáshitelt miért érdemes felvenni?

A kedvező, fix kamatozás előnyei

A rögzített kamat megkérdőjelezhetetlen előnye a stabilitás. Aki ezt választja, előre tud tervezni, minden hónapban ugyanazt az összeget fizeti, és nem kell tartania a kamatkörnyezet változásaitól. A Magyar Nemzeti Bank esetleges alapkamat-emelésétől, vagy bármilyen egyéb problémától. Annak érdekében, hogy a változó kamatozású hiteleket valamelyest háttérbe szorítsák. A bankok számos kedvező, fix kamatozású hitelt kínálnak, ám fontos azt is figyelembe venni, hogy jelenleg ezek valamivel többe kerülnek. Havi szinten akár öt számjegyű összeg is maradhat azok zsebében, akik a változó kamatozású hitelek közül választanak, ám ez nem marad így örökre.

Ha olcsóbb, nem biztos, hogy jobb is

A változó kamatozású hitelek legfontosabb jellemzője, hogy viszonylag gyakori a kamatperiódusuk. Azaz gyakran változik a kamatuk is. Jelenleg ez alacsonyabb még a leginkább kedvező, fix kamatozású hitelénél is. Viszont egyrészt kiszámíthatatlan, másrészt bármikor megtörténhet, hogy a Magyar Nemzeti Bank megemeli a jegybanki alapkamatot. Ami ezeknél a hiteleknél hirtelen és drasztikus kamatemelkedést vonhat maga után. Sokan – így mi is – már évekkel ezelőttre datálták ennek megtörténtét, és eddig ez nem következett be. Ám ez nem jelenti azt, hogy nem is fog. A jegybanki alapkamat mesterséges alacsony szinten tartása ugyanis csak időlegesen oldható meg, és egy 20 évre felvett ingatlanhitel esetében igencsak nagy az esély arra, hogy valamikor a jövőben – és épp e 20 év alatt valamikor – változik a kamatozás.

Mi a helyes döntés?

Ha valaki nem szeretne foglalkozni a hitelével, és minden hónapban ugyanazt az összeget szeretné fizetni, akkor egy kedvező, fix kamatozású hitel ideális megoldás. Ha viszont fontos a pénzügyi tudatosság, akkor a változó kamatozás jelenleg jobb, és egy esetleges kamatemelés esetén a hitelkiváltással fixálható a probléma.

Ha kedvező, fix kamatozású, vagy épp változó kamatozású hitelt szeretnél felvenni, tekintsd meg ajánlatainkat, és indítsd el az igénylés folyamatát online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Az annuitásos hitelek lényege

Az annuitásos hitelek lényege

2020.11.05.

Említettük már párszor az annuitásos hiteleket itt, a blogunkon, ám sosem fejtettük ki azt, hogy valójában miről is van szó, pedig aki nem foglalkozik behatóan a pénzügyi témákkal, az valószínűleg nem tudja pontosan, hogy mit jelent ez a kifejezés. Az alábbiakban ezt a mulasztást pótoljuk.

Tovább olvasom
Fix vagy változó kamatozású lakáshitelt válasszunk?

Fix vagy változó kamatozású lakáshitelt válasszunk?

2020.12.21.

Ha jelzáloghitelt szeretnél felvenni, akkor fix vagy változó kamatozású hitelt igényelhetsz. Érdemes tisztában lenned a különbségekkel; ezeket az alábbiakban olvashatod!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával