Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Moratórium után emelkednek a törlesztők?

2020.06.24.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. szeptember 22. 12:24

A magyar kormány gazdasági intézkedéscsomagjának részeként március derekán jelentette be, hogy fizetési moratóriumot hirdet. A hitelek tőke-, és kamatfizetési kötelezettségét érintő moratórium azokra a kölcsönökre vonatkozik, amelyeket a bejelentés előtt kötöttek, a felfüggesztés határideje pedig 2020. december 31. Mi lesz a moratórium után?

Moratórium után emelkednek a törlesztők?

A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés ellensúlyozására a magyar kormány többféle intézkedést hozott. Az egyik legfontosabb az úgynevezett fizetési moratórium volt, ami azt jelenti, hogy a március 18. előtt kötött hitelek tőke-, és kamatfizetési kötelezettségét (magánszemélyeknek és vállalkozásoknak egyaránt) felfüggesztették. Azt egyből tudni lehetett, hogy a felfüggesztés határideje 2020 év vége és a jogos kérdés is egyből felmerült: mi lesz ezt követően, emelkednek-e a törlesztők a moratórium után?

A válasz: nem emelkednek a törlesztők. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) állásfoglalása szerint a jövő év január elseje utáni első törlesztőrészlet és kamatrész összege nem lehet magasabb annál a törlesztőrészletnél, amelyet a szerződés szerint az adott adósnak akkor kellene megfizetni, ha nem lett volna fizetési moratórium. Azaz a moratórium után minden marad a régiben, pontosabban az MNB azt várja a bankoktól, hogy a törlesztő részletek emelése helyett inkább futamidő-hosszabbítással éljenek. Az adós egyébként ezzel kapcsolatban egyeztethet hitelező bankjával, azaz lehetőség van arra is, hogy a futamidő ne hosszabbodjon, persze abban az esetben a törlesztőrészletek emelkedni fognak

Összességében a fizetési moratórium miatt nem lehetséges a törlesztők emelése, az azzal kapcsolatos terhek pótlására a bankon nem élhetnek ezzel az eszközzel. A jegybank kinyilvánította, hogy a hitelekre vonatkozó fizetési moratórium miatt nem nőnek a törlesztőrészletek a moratórium után. Az ügyfelek havi terhe 2021 januárjától maximum ugyanannyi lesz, mintha nem is lett volna felfüggesztés. Az időközben felhalmozódott kamatok futamidő-hosszabbítással fizethetők meg. Fontos tudni viszont, hogy a változó kamatozású hitelek kamata módosulhat az idei év hátralévő részében, és 2021. januártól az akkor fennálló kamatnak megfelelő törlesztőrészletet kell fizetni. E változásnak azonban nincs köze a moratóriumhoz, az adott hitelszerződés feltételeivel magyarázható.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Használtautó vagy új, amit hitelre érdemes vásárolni?

Használtautó vagy új, amit hitelre érdemes vásárolni?

2020.02.27.

Valójában nem az a kérdés, hogy mit érdemes hitelre vásárolni, hiszen ha nincs annyi hozzáférhető pénzed, amiből kifizetheted az autót, akkor mindenképp hitelt kell felvenned. Az igazi kérdés az, hogy mind az új, mind a használt autó esetében melyik az a hiteltípus, ami jobban megéri.

Tovább olvasom
Kölcsön futamideje hogy változhat?

Kölcsön futamideje hogy változhat?

2019.09.18.

A fenti kérdésre a válasz igen egyszerű: szerződésmódosítással. A kölcsön futamideje mindig attól függ, hogy Te mit választasz az igénylés leadásakor, ám lehetnek olyan helyzetek, amikor változtatni szeretnél, esetleg muszáj. Lássuk a menetét!

Tovább olvasom
Önerő pontosítása a lakásvásárláskor – pontosan mi fogadható el?

Önerő pontosítása a lakásvásárláskor – pontosan mi fogadható el?

2020.05.18.

Lakáshitelt, illetve gyakorlatilag bármilyen fedezet alapú, azaz jelzáloghitelt csakis akkor igényelhetsz, illetve abban az esetben fogják folyósítani a számodra, ha rendelkezel önerővel – ez egy olyan, alapvető információ, amit mindenki ismer, akit akár csak egy minimális szinten is foglalkoztat a hitelezés, illetve szeretne valamilyen kölcsönt felvenni. Az önerő pontosítása viszont már sokaknak nincs meg, pedig érdemes tisztában lenni egyrészt a fogalommal, másrészt azokkal a kiskapukkal, amelyek abban az esetben is lehetővé teszik a hitelfelvételt, ha nem áll rendelkezésre a bankok által elvárt alaptőke.

Tovább olvasom
Adunk három tippet a személyi kölcsön felvételéhez

Adunk három tippet a személyi kölcsön felvételéhez

2020.07.28.

A hitelfelvétel komoly dolog, amit nem szabad meggondolatlanul végrehajtani, és a legjobb az, ha minden ezzel kapcsolatos tanácsot alaposan átgondolsz. Az alábbiakban mi is adunk három tippet a személyi kölcsön felvételéhez, amit érdemes megfogadnod, sőt, más hiteltermékek esetében is jól teszed, ha felidézed őket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával