Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Önerő pontosítása a lakásvásárláskor – pontosan mi fogadható el?

2020.05.18.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. szeptember 22. 10:57

Lakáshitelt, illetve gyakorlatilag bármilyen fedezet alapú, azaz jelzáloghitelt csakis akkor igényelhetsz, illetve abban az esetben fogják folyósítani a számodra, ha rendelkezel önerővel – ez egy olyan, alapvető információ, amit mindenki ismer, akit akár csak egy minimális szinten is foglalkoztat a hitelezés, illetve szeretne valamilyen kölcsönt felvenni. Az önerő pontosítása viszont már sokaknak nincs meg, pedig érdemes tisztában lenni egyrészt a fogalommal, másrészt azokkal a kiskapukkal, amelyek abban az esetben is lehetővé teszik a hitelfelvételt, ha nem áll rendelkezésre a bankok által elvárt alaptőke.

Önerő pontosítása a lakásvásárláskor – pontosan mi fogadható el?

Az önerő pontosítása, amit érdemes magával az önerővel kezdeni, hiszen sokan nincsenek tisztában ennek mibenlétével. A JTM szabályozás szerint a bank a megvásárolni kívánt ingatlan értékének maximum 80%-át finanszírozhatja egy jelzáloghitel folyósításával, a maradékot pedig Neked kell önerőből megoldanod. Lényeges tudnivaló, hogy a 80% csupán a legfelső határ, ám a legtöbb pénzintézet maximum 60-70%-ot folyósít az ügyfeleinek, ennél többet viszont szinte soha nem hiteleznek meg. Ebből levonható a következtetés, hogy az önerőnek legalább a megvásárolt ingatlan értékének 30, de inkább 40%-át kell fedeznie annak érdekében, hogy a bank a maradékot biztosítani tudja egy hitel formájában.

Van azonban többféle lehetőséged is, ha nem rendelkezel egy ekkora összeggel: egy személyi kölcsön, avagy egy másik, sőt, akár több ingatlan pótfedezetként való bevonása. Manapság már akár 10.000.000 forint is elérhető fedezet nélkül, és mivel egy személyi kölcsön szabad felhasználású, akár önerő is lehet belőle. Fontos azonban, hogy a JTM szabályozás szerint a havi törlesztőrészleted nem lehet több a jövedelmed 50%-ánál, illetve ha magasabb, mint havi nettó 500.000 forint, akkor a 60%-ánál, és ezt az összes meglévő hiteledre kell vonatkoztatni. Ha a személyi kölcsön törlesztőrészlete eléri ezt, akkor ingatlanhitelt már nem tudsz felvenni, viszont ekkor megoldást nyújthat a pótfedezet bevonása, melyből – banktól függően – akár három is lehet, de kettő biztosan. Ilyenkor a jelzálogot az összes bevont ingatlanra bejegyzik, és ez által ráadásul magasabb hitelösszeg is elérhető.

Amennyiben kérdésed lenne az önerővel kapcsolatban, keress bennünket elérhetőségeinken!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Gyorskölcsönt másképpen, online, azonnal!

Gyorskölcsönt másképpen, online, azonnal!

2019.06.26.

Gyorskölcsönt másképpen? Hiszen még csak pár éve létezik! Miért változtatnának rajta már most? Nos, az alábbiakban röviden kifejtjük a gyorskölcsönök fejlődését, és elmondjuk, mi várható a közeljövőben!

Tovább olvasom
Válogass több bank ajánlatából!

Válogass több bank ajánlatából!

2020.01.20.

Ki ne szeretne jól járni egy hitelügylettel? Ha te is így gondolod, és a legjobbat keresed, semmiképp se csapj le az első, kihagyhatatlannak tűnő hitelkonstrukcióra, hanem inkább válogass több bank ajánlatából oldalunk segítségével!

Tovább olvasom
Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

Plusz pénz állt a házhoz? Mit érdemes tennünk, ha extra bevételhez jutunk?

2020.09.09.

Ha váratlanul kisebb-nagyobb bevételre teszünk szert, érdemes elgondolkodnunk azon, mit kezdjünk vele. Természetesen nyomban el is költhetjük, de érdemes hosszabb távra gondolva cselekedni. Nézzük, mit kezdjünk az extra pénzzel, hogy jó helyre kerüljön!

Tovább olvasom
A hitelfelvétel egyszerű, de hamarosan indul az ünnepi szezon!

A hitelfelvétel egyszerű, de hamarosan indul az ünnepi szezon!

2018.11.02.

Tudjuk, hogy még csak ősz van, de már benne járunk, és alig van némi idő hátra karácsonyig. Sokan az utolsó pillanatra hagyják az ajándékok megvásárlását és az ezzel kapcsolatos dolgokat. A korábbi évek tapasztalatából tudhatnák, hogy mindenki más is ezt teszi, és emiatt tömeg és lökdösődés tapasztalható mindenhol.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával