Elindult az NHP Hajrá 2020. április 20-án, ami a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja kibővült igénybevételi lehetőséggel és meghosszabbított futamidővel, és ráadásul 4%-os kamattámogatással, aminek következménye az eddigi fix 2,5%-os kamatszint helyetti, még kedvezőbb árazás.

Még nem ismerjük a most elindult NHP Hajrá összes részletét, de a nagyját már igen. A finanszírozás a hiteligénylő vállalkozás működésébe kell, hogy besegítsen, vagyis nem lehet felhasználni például bérbeadási célú ingatlanvásárlásra, de saját részre, például telephely létesítésére már igen. A visszaesett forgalmú, illetve növekedést tervező vállalkozások számára a megnövelt futamidő jelent majd könnyebbséget, ezt ugyanis 20 évre emelték, ám ez nem automatikusan adott, viszont kedvezőbb hitelkonstrukció alakítható ki a segítségével. Az elindult NHP Hajrá futamidejének esetében a legfontosabb, hogy az nem lehet hosszabb a beruházás amortizációs idejénél, ezzel ugyanis a fedezettség nem lenne minden esetben biztosított, tehát a 20 éves futamidő az ingatlan beruházásokra és fejlesztésekre lesz majd hozzáférhető.

Az eredeti NHP maximum 2,5%-on fixált kamatozása mellé az MNB 4%-os kamattámogatást biztosít a bankok számára. Ennek a legnagyobb előnye az, hogy megnövekszik a haszonkulcsuk, aminek következtében árversenybe kezdhetnek, vagyis a most elindult NHP Hajrá igénylői csak még jobban járhatnak, és ugyanezt a pénzintézetek is elmondhatják magukról. Még abban az esetben is jól járhat a bank, ha egyáltalán nem számít fel kamatot a hitel után, hiszen az eddigi 2,5%-hoz képest most 4% hasznot realizálhat. Lássuk be, ez mindkét fél számára kihagyhatatlan üzlet!

Valószínűsíthető, hogy a részvételi feltételek változatlanok maradnak, vagyis minden KKV számára nyitott lesz ez a lehetőség, bár ezzel kapcsolatban még nem beszélhetünk bizonyosságokról. A legalább egy teljes lezárt üzleti év szintén valószínű, de egyes bankoknál ez akár két év is lehet. Fontos továbbá a tiszta jogi háttér, illetve a pozitív pénzügyi múlt is, ha azonban ezek megvannak, nem lesz akadálya annak, hogy igényelhessük cégünk számára a a most elindult NHP Hajrát.

Ha kérdésed lenne az NHP Hajrával kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal megadott elérhetőségeink egyikén!

Reméljük hasznos volt, amit olvastál. Értékeld cikkünket!