Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

THM a fogyasztási hiteleknél 5,9% és egyéb rendelkezések

2020.03.21.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. szeptember 22. 10:22

A szerdai bejelentés után csütörtökön a kormányrendelet is megjelent: a vállalati és a lakossági hitelek törlesztését felfüggesztették. A fizetési moratórium minden hitelre érvényes. THM a fogyasztási hiteleknél 5,9 százalék. Lássuk a részleteket!

THM a fogyasztási hiteleknél 5,9% és egyéb rendelkezések

A magyar kormány több gazdasági lépésről is határozott a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre reagálva. A szerdán bejelentett intézkedések fő eleme az, hogy felfüggesztették a vállalati és lakossági hitelek törlesztését, illetve maximalizálták a fogyasztási kölcsönök teljes hiteldíj mutatóját, az ilyen típusú hiteleknél a THM 5,9 százalék lett. A fizetési moratórium minden pénzintézet és adós között kötött hitelügyletre vonatkozik, beleértve a pénzügyi lízing szerződéseket, a vállalati kölcsönöket, lakáshiteleket, személyi kölcsönöket és még a diákhiteleket is.

Az intézkedés azokra a hitelekre érvényes, amelyeket 2020. március 18-ig folyósítottak, a törlesztések felfüggesztése eredetileg ez év végéig, azaz 2020. december 31-ig tart, de elképzelhető, hogy a jövőben kitolják a határidőt. A fizetési moratórium nemcsak a tőkére és a kamatokra vonatkozik, hanem a járulékos díjakra is, például a kezelési költséget sem kell egyelőre fizetni. A kormányrendelet alapján az intézkedés automatikus, de aki továbbra is szeretné hitelét normál ütemben törleszteni, az megteheti azt.

A felfüggesztett hiteltörlesztéseknél a kölcsön futamideje megnövekszik a moratóriumi időszakkal. A másik komoly változás az, hogy a 2020. 03. 19-étől kötött fogyasztási hiteleknél a teljes hiteldíj mutató (THM) értéke legfeljebb öt százalékkal haladhatja meg a mindenkori jegybanki alapkamatot. Ez azt jelenti, hogy jelenleg maximum 5,9 százalékos THM mellett lehet fogyasztási hitelt igényelni. Kiemelendő, ez a fogyasztási (azaz a zálogjoggal nem biztosított) hitelekre érvényes, úgy, mint a személyi kölcsönök, folyószámlahitelek, hitelkártyák.

A rendelkezésben még bőven akadnak kérdéses pontok, egyelőre néhány dologról nem tudni azt, hogyan is fog működni a gyakorlatban. Például: azok, akik továbbra is normál ütemben törlesztenék hitelüket, mi a teendőjük, hogy kell azt kérvényezniük? Vagy: mi a helyzet a moratórium ideje alatti kamatokkal? Arra az időszakra sincs kamatmentesség, miként fogják ezt majd kérni a pénzintézetek?

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

Dokumentumok, amikre szükséged lesz hitelfelvétel során

2022.12.01.

Szükséged lesz a hitelfelvételhez különféle dokumentumokra, nem elég csupán a szándék – az alábbiakból megtudhatod, melyekre.

Tovább olvasom
Hitelkártyát, hogy használjuk megfelelően?

Hitelkártyát, hogy használjuk megfelelően?

2018.11.04.

Kétféle véleményt hallhatunk azoktól, akiknek valaha volt hitelkártyája. Mert hitelkártyát használni sokak szerint lehúzás, és ez a világ legrosszabb dolga, mások viszont akár egyszerre többet is használnak, és nagyon szeretik a vele járó előnyöket. Nekik van igazuk!

Tovább olvasom
Mit kell tudni az annuitásos hitelekről?

Mit kell tudni az annuitásos hitelekről?

2020.04.04.

Sokaknak nem mond semmit az annuitásos hitel, pedig a legtöbb konstrukció ilyen. Alapvetően arról van szó, hogy a kölcsön teljes futamideje alatt azonosak a törlesztőrészletek, vagy legalábbis így lehet a legkönnyebben felismerni ezt a hiteltípust, ám egyéb részletei is vannak, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Tovább olvasom
Használtautó vagy új, amit hitelre érdemes vásárolni?

Használtautó vagy új, amit hitelre érdemes vásárolni?

2020.02.27.

Valójában nem az a kérdés, hogy mit érdemes hitelre vásárolni, hiszen ha nincs annyi hozzáférhető pénzed, amiből kifizetheted az autót, akkor mindenképp hitelt kell felvenned. Az igazi kérdés az, hogy mind az új, mind a használt autó esetében melyik az a hiteltípus, ami jobban megéri.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával