Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

THM a fogyasztási hiteleknél 5,9% és egyéb rendelkezések

2020.03.21.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. szeptember 22. 10:22

A szerdai bejelentés után csütörtökön a kormányrendelet is megjelent: a vállalati és a lakossági hitelek törlesztését felfüggesztették. A fizetési moratórium minden hitelre érvényes. THM a fogyasztási hiteleknél 5,9 százalék. Lássuk a részleteket!

THM a fogyasztási hiteleknél 5,9% és egyéb rendelkezések

A magyar kormány több gazdasági lépésről is határozott a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre reagálva. A szerdán bejelentett intézkedések fő eleme az, hogy felfüggesztették a vállalati és lakossági hitelek törlesztését, illetve maximalizálták a fogyasztási kölcsönök teljes hiteldíj mutatóját, az ilyen típusú hiteleknél a THM 5,9 százalék lett. A fizetési moratórium minden pénzintézet és adós között kötött hitelügyletre vonatkozik, beleértve a pénzügyi lízing szerződéseket, a vállalati kölcsönöket, lakáshiteleket, személyi kölcsönöket és még a diákhiteleket is.

Az intézkedés azokra a hitelekre érvényes, amelyeket 2020. március 18-ig folyósítottak, a törlesztések felfüggesztése eredetileg ez év végéig, azaz 2020. december 31-ig tart, de elképzelhető, hogy a jövőben kitolják a határidőt. A fizetési moratórium nemcsak a tőkére és a kamatokra vonatkozik, hanem a járulékos díjakra is, például a kezelési költséget sem kell egyelőre fizetni. A kormányrendelet alapján az intézkedés automatikus, de aki továbbra is szeretné hitelét normál ütemben törleszteni, az megteheti azt.

A felfüggesztett hiteltörlesztéseknél a kölcsön futamideje megnövekszik a moratóriumi időszakkal. A másik komoly változás az, hogy a 2020. 03. 19-étől kötött fogyasztási hiteleknél a teljes hiteldíj mutató (THM) értéke legfeljebb öt százalékkal haladhatja meg a mindenkori jegybanki alapkamatot. Ez azt jelenti, hogy jelenleg maximum 5,9 százalékos THM mellett lehet fogyasztási hitelt igényelni. Kiemelendő, ez a fogyasztási (azaz a zálogjoggal nem biztosított) hitelekre érvényes, úgy, mint a személyi kölcsönök, folyószámlahitelek, hitelkártyák.

A rendelkezésben még bőven akadnak kérdéses pontok, egyelőre néhány dologról nem tudni azt, hogyan is fog működni a gyakorlatban. Például: azok, akik továbbra is normál ütemben törlesztenék hitelüket, mi a teendőjük, hogy kell azt kérvényezniük? Vagy: mi a helyzet a moratórium ideje alatti kamatokkal? Arra az időszakra sincs kamatmentesség, miként fogják ezt majd kérni a pénzintézetek?

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

1.000.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Időnyerő Személyi Kölcsön

THM

12,8% - 23,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Szabad felhasználású jelzáloghitel – Hitel kedvezőbb feltételekkel, korlátok nélkül

Szabad felhasználású jelzáloghitel – Hitel kedvezőbb feltételekkel, korlátok nélkül

2017.08.25.

Szabad felhasználású jelzáloghitel felvételével pl. rendezhetjük régebben felvett hiteleinket, könnyebben valósíthatjuk meg céljainkat akkor is, ha éppen nem áll rendelkezésünkre elég készpénz. Elszámolási kötelezettség nélkül használhatjuk fel éppen arra, amire szeretnénk. Közkedvelt hitel típus ingatlannal rendelkezők körében.

Tovább olvasom
Legkedvezőbb hitelajánlatokat kínáljuk

Legkedvezőbb hitelajánlatokat kínáljuk

2019.06.18.

A legkedvezőbb hitelajánlatokat keresed? Nyilván, hiszen ha nem így lenne, nem lennél itt. Mindenki így gondolkodik, legalábbis nagyon reméljük, hiszen ez tartja fent a piaci versenyt. Aminek következménye az egyre kedvezőbb hitelkonstrukciók megjelenése, amiből nem csak a bank, de az ügyfelek is profitálhatnak.

Tovább olvasom
Mekkora jövedelem szükséges egy lakáshitelhez?

Mekkora jövedelem szükséges egy lakáshitelhez?

2019.12.28.

Amikor felteszik nekünk a fenti kérdést, vagyis hogy mekkora jövedelem szükséges lakáshitel esetén, mindig visszakérdezünk: milyenhez? Nem mindegy ugyanis a felvett összeg, és persze a futamidő is meghatározza a havi törlesztőrészletet. A JTM szabályozás alapján pedig ezekből, illetve a jövedelem mértékéből számítják ki a folyósítható hitelösszeget.

Tovább olvasom
Erste folyószámlahitele

Erste folyószámlahitele

2019.04.14.

Váratlan kiadás, vagy hó végi pénzzavar esetén több lehetőség közül lehet választani: egyrészt ott a kölcsönkérés egy rokontól, ismerőstől, de ez egy idő után kényelmetlen és kínos lesz, ha gyakran ismétlődik. A másik lehetőség egy bankhoz fordulni, de ez rengeteg ügyintézéssel jár. Mi a megoldás? A hitelkeret! Nézzünk meg egy példát alaposan, és legyen ez az Erste folyószámlahitele!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával