Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakástakarék, mit kell tudni róla?

2018.05.29.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. szeptember 17. 09:41

A lakástakarék, azaz a lakás-takarékpénztár állam által támogatott megtakarítási lehetőség; az állami támogatás mértéke fix 30% befizetésenként, de ez maximum évi 72.000 Ft lehet, Ebből következik, hogy a maximálisan befizethető összeg havi 20.000 (évi 240.000) Ft.

Lakástakarék, mit kell tudni róla?

Hátránya a más típusú megtakarítási lehetőségekhez képest, hogy csak és kizárólag lakáscélra lehet felhasználni, vagyis ingatlanvásárlásra, építkezésre, meglévő ingatlanhitel elő-, vagy végtörlesztésére, felújításra, korszerűsítésre, illetve bővítésre. Fontos, hogy nem csak lakáshitelhez, hanem lakáscélú lízinghez, illetve szabad felhasználású hitel előtörlesztésére is el lehet költeni a lakástakarék megtakarításunkat, de utóbbira csak akkor, ha ingatlanhitelt váltottunk ki vele!

A lakástakarék megtakarítás futamideje minimum 4, maximum 10 év lehet. Ha a futamidő lejárta előtt felmondod, akkor az addig kapott állami támogatásokat vissza kell fizetned, de a befizetett összeget és annak kamatait megkapod. Ha 4 évnél hosszabb futamidőre kötötted a megtakarítási szerződést, de a negyedik év után fel akarod használni az addig befizetett összeget, akkor viszont megkapod az állami támogatást is, de csak akkor, ha igazolod a lakáscélt! A szerződés módosítása menet közben is megoldható, viszont a költségeit ki kell fizetned, és ez lakás-takarékpénztáranként más-más összeget jelent!

Jó, ha tudod, hogy az állami támogatás mértéke megtöbbszörözhető. Amennyiben több szerződést kötsz, de csak akkor, ha egyenesági rokonodat teszed meg a többi szerződés kedvezményezettjének. Tehát a házastársad, a gyermekeid, testvéred, szüleid lesznek a kedvezményezettek. A családi összefogás eredménye pedig egy jóval nagyobb megtakarítás lesz, amiből könnyedén megoldhatjátok a családi otthon megvásárlását!

Ha szeretnéd egy biztos hozamú, magas értékű befektetésbe tenni a pénzed, vagy kifejezetten ingatlan vásárlása a célod. Akkor mindenképp válaszd a lakás-takarékpénztárak egyikét. De mielőtt aláírnád a szerződést, hasonlítsd össze az ajánlatokat oldalunk segítségével, majd azt a konstrukciót válaszd, ami a leginkább megfelelő számodra! Ha kérdésed, vagy észrevételed lenne, illetve tanácsra lenne szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

Milyen futamidőre kösd a lakás-takarékpénztári megtakarítást?

Milyen futamidőre kösd a lakás-takarékpénztári megtakarítást?

2018.06.08.

A lakás-takarékpénztári szerződéseket minimum négy, maximum tíz évre kötheted, ha úgy döntesz, hogy ezt a megtakarítási formát választod, de érdemes utánaszámolnod, hogy az idő és hozam tekintetében melyik lehetőséggel jársz a legjobban.

Tovább olvasom
CSOK 10+15 – mit kell tudni róla?

CSOK 10+15 – mit kell tudni róla?

2019.06.07.

A CSOK háromgyermekes családok számára igénybe vehető típusát 10+10-nek hívták egészen tavaly decemberig, azóta azonban CSOK 10+15 a neve, és nyilván te is kitaláltad, hogy a 10 és a 15 forintot jelent, méghozzá milliós tételben! Nagycsaládosoknak ez komoly segítséget jelent a saját otthon megteremtéséhez, de azoknak is, akik csak most tervezik a családalapítást. Ha Téged is érint, akkor érdemes lesz elolvasnod a cikkünket!

Tovább olvasom
Nagycsaládos autótámogatás – mit kell tudni róla?

Nagycsaládos autótámogatás – mit kell tudni róla?

2019.07.30.

Az utóbbi időben a kormány látványos engedményeket, illetve támogatásokat biztosít a családoknak, illetve azoknak, akik családot szeretnének alapítani. A babaváró hitel mellett újabban a nagycsaládos autótámogatás a legnépszerűbb téma. Hiszen ennek derültek ki a legutóbb a részletei, így most mi is foglalkozunk vele egy cikk erejéig. Ha további információk jelennek meg róla, akkor természetesen vissza is fogunk térni rá.

Tovább olvasom
Mire használható fel a lakástakarék összeg?

Mire használható fel a lakástakarék összeg?

2018.04.16.

Sokan nem tudják, hogy a közismert célokon felül mire lehet felhasználni a lakástakarék által elérhető megtakarítási összeget és az állami támogatást, ezért úgy döntöttünk, hogy minden részletre kiterjedően végigvesszük a lakásvásárláson és felújításon, valamint a hitel-előtörlesztésen felüli lehetőségeket!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával