Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Személyi kölcsön igényléséhez elfogadott jövedelem típusok

2016.08.23.
Szerző: Expresszkolcson
Utoljára módosítva: 2020. szeptember 18. 12:59

Milyen típusú és mekkora jövedelem szükséges a személyi kölcsön igényléséhez?

Személyi kölcsön igényléséhez elfogadott jövedelem típusok

Személyi kölcsön iránt érdeklődők esetében gyakori észrevétel, hogy a hiteligénylő nem tudja biztosan, milyen típusú és összegű jövedelem szükséges a személyi kölcsön igényléséhez.

Segítségképpen összefoglaltuk az jövedelemtípusokat, valamint a minimális összegeket is. Így könnyebben eligazodhat és kiderül, van-e esélye személyi kölcsön felvételére vagy nincsen.

Az első és legfontosabb tudnivaló az, hogy személyi kölcsön igényléséhez kizárólag a jövedelem típusa és mértéke alapján tudja megállapítani a hitelképességet, hiszen a személyi kölcsön mögött nincs ingatlanfedezet, továbbá más, nagy értékű vagyontárgy sem jöhet számításba. A bank számára a jövedelem az egyetlen biztosítéka a kölcsön visszafizetésének, ezért van a szigorúbb elbírálás.

A jövedelmet minden típusú hitelnél, kölcsönnél igazolni kell! Ide tartozik a személyi kölcsönön kívül a lakáshitel is, sőt még egy „egyszerű” folyószámla hitelkeret is.

A kiindulópont az éppen aktuálisan megállapított nettó minimálbér összege, mely jelenleg 66.480 Ft.

Ezt az összeget is igazolni kell megfelelő dokumentumokkal, folyószámlával vagy egy sima munkáltatói igazolással.

Elvétve akad olyan bank is, amelyik a minimálbérnél kevesebb összegű igazolt jövedelmet is elfogad, de ez nagyon ritka!

Az igazság az, hogy szinte minden kölcsönigényléshez még a minimálbér összege vagy annál nagyobb jövedelem mellé is kell kiegészítő jövedelmet igazolni –ráadásul csak az elfogadható típusokkal számolhatunk! Ezeket lejjebb részletezzük.

Alapjövedelem típusok, melyek valamelyikére mindenképpen szükség lesz: 

  • Rendszeres munkabér, mely bankszámlára érkezik vagy munkáltatói igazolással igazolható havi rendszerességgel. Alapfeltétel a min. 3 hónapja fennálló munkaviszony.
  • Öregségi nyugdíj vagy korkedvezményes nyugdíj
  • Véglegesített rokkantsági ellátás/nyugdíj, melyhez szükséges a véglegesítésről szóló összes dokumentum is, nem csak a havi igazoló szelvény!
  • Bányászok megállapított állandó járadéka ún. bányászjáradék
  • Életjáradék – itt is szükségesek az erről szóló dokumentumok
  • Megbízási díjak esetében dokumentummal kell igazolni, hogy a megbízás időtartama legalább addig tart, mint az igényelt személyi kölcsön futamideje.

Kiegészítő jövedelem típusok, melyeket elfogadnak a bankok, amennyiben a kölcsönhöz az alapjövedelem nem elegendő:

  • Családi pótlék
  • Bármilyen rendszeresen folyósított családtámogatási ellátás
  • Ingatlan bérbeadásából származó jövedelem (csak abban az esetben elfogadható, ha az összeg havi rendszerességgel bankszámlára érkezik)
  • Házastársi tartásdíj (szükség lesz a bírósági végzésre)
  • GYES *
  • GYED *
  • GYET *
  • Cafetéria

* A GYES, GYED, GYET típusú jövedelmeket nem mindegyik bank fogadja el, érdemes az adott bank ide vonatkozó szabályzatát elolvasni!

Fontos tudnivalók vállalkozóknak hiteligénylés benyújtása előtt

Milyen adózási kategóriába tartozik a vállalkozás? ( Kft, BT, Egyéni Vállakozó, KATA-s, stb)

Alapvető dokumentumok megléte: NAV-tól jövedelemigazolás és köztartozás mentességről szóló igazolás

Vállalkozói bankszámla (akkor is feltétel, ha nem érkezik rá jövedelem!)

Vállalkozóként készpénzben kapja a fizetését? Ez még nem kizáró ok, de mindenképpen nézzen utána a kiválasztott bank saját szabályzatában.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlataink

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Hirdetés

MBH Személyi Kölcsön

THM

12,9% - 23,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Hirdetés

További blogbejegyzések

A gyorskölcsön kizáró tényezői!

A gyorskölcsön kizáró tényezői!

2017.10.20.

Manapság sokkal szigorúbb feltételei vannak a gyorskölcsön felvételének, mint korábban. Lássuk, mik azok a kizáró tényezők, melyek megléte mellett bár nagyon szeretnének segíteni, a banki ügyintézők is csak tárják a kezüket.

Tovább olvasom
Gyors személyi kölcsön online összehasonlítással

Gyors személyi kölcsön online összehasonlítással

2019.01.18.

Ha hitelt veszel fel, akkor nyilván a lehető leghamarabb szeretnél a pénzhez jutni. Mindenki így van ezzel, és nem is csoda; egy gyors személyi kölcsön online gyakran életmentő lehet. Ahhoz, hogy a legjobbat kaphasd, egyvalamit mindenképpen meg kell tenned, ez pedig a hitelek összehasonlítása!

Tovább olvasom
Gyorskölcsön kell? Váratlan kiadása keletkezett?

Gyorskölcsön kell? Váratlan kiadása keletkezett?

2017.01.16.

Gyorskölcsön kell? Igénybevételével könnyedén átlendülhet egy-egy váratlan, nagyobb összegű kiadás nehézségein! A bankok többféle konstrukciót kínálnak attól függően, mekkora összegre van szüksége, illetve milyen ütemezésben kívánja visszatörleszteni. Ha gyorskölcsön kell, sokféle élethelyzet adódik, amikor egy kisebb összeg, melyhez  gyorsan hozzájut, megoldja a problémát. Ezt követően ütemezetten, kis részletekben visszatörlesztve, rendezheti tartozását a bank felé. Mikor […]

Tovább olvasom
Személyi kölcsön hosszú futamidőre – mi a maximum?

Személyi kölcsön hosszú futamidőre – mi a maximum?

2019.11.30.

Egy személyi kölcsön hosszú futamidőre szeretne felvenni, számos ajánlatból válogathat. A legtöbb banknál ugyanannyi a maximum, tehát alapvetően nem ez alapján kell kiválasztani azt a hitelt, amire beadjuk az igénylést. Persze ez is fontos, hiszen minél hosszabb, annál alacsonyabb a havi törlesztési kötelezettség, de ez más tényezőktől is függ.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával