Széchenyi Munkahelymegtartó hitel

A Széchenyi munkahelymegtartó hitel a Széchenyi Kártya Program részeként egy olyan kedvezményes kölcsönt jelent, amely a foglalkoztatotti létszám megtartásában, a munkabérek, személyi jellegű ráfordítások, valamint egyéb személyi jellegű kifizetések megelőlegezésében segít a vállalkozásoknak.

A Széchenyi munkahelymegtartó hitel a megújított Széchenyi Kártya Program egyik eleme. A Széchényi hitelt azért módosították, fejlesztették, alakították át több ponton is, hogy ellensúlyozni tudja azokat a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket, amelyek a mikro-, kis-, és középvállalkozásokat érintik.

A Széchenyi Kártya Program több ponton igyekszik segíteni a feltételeknek megfelelő honi cégeket. A hitelprogram a vállalkozások működésének és/vagy beruházásainak finanszírozásában vállal szerepet kedvezményes, célzott, speciális kölcsönökkel. A Széchenyi hitel 2020-ban életre hívott új konstrukcióit úgy határozták meg, hogy azok hatékonyan tudjanak hatni a járványhelyzet okozta gazdasági visszaesés ellenében.

A program egyik ilyen új eleme a Széchenyi munkahelymegtartó hitel. A kölcsönfajta elsősorban munkabér megelőlegezésre, személyi jellegű ráfordításokra használható. A hitel igénylésének feltétele, hogy a vállalkozásnak nem lehet lejárt köztartozása, sem hiteltartozása, ezenkívül vállalnia kell, hogy a munkavállalók 90 százalékát megtartja. A kölcsön futamideje 2 év, a törlesztés kilenc hónap után kezdődik, az ügyleti kamat 2,5 százalék, a kamattámogatás 2,4 százalék, tehát a nettó ügyleti kamat 0,1 százalék. A kezelési költséget fedezi az állami támogatás. A szerződéskötési díj egyszeri 0,5 százalék, ami legfeljebb 1 millió forint lehet.

A Széchenyi munkahelymegtartó hitel elsődleges célja az, hogy ne csökkenjen a munkavállalók száma. A konstrukció előnye, hogy likviditási forrást tud biztosítani a munkabérek fedezetére, és egészen 750 millió forint összegig igényelhető. Állami kamat-, kezelési költség- és kezességi díjtámogatás jár hozzá, és akár ingatlanfedezet nélkül is elérhető. A hitelbírálat gyors és egyszerű, a kölcsön az ország több mint 200 pontján igényelhető. Ahogyan említettük, a Széchenyi munkahelymegtartó hitel keretében maximum 750 millió forintot lehet igényelni, de a kért összeg legfeljebb az adott vállalkozás 24 havi bérköltségével lehet megegyező. A fiatal, 2019-ben alapított cégeknél becsült összeget (amelyet a működés első két évére várnak) kell figyelembe venni.

Így kaphatod meg a hitelt

Széchenyi Munkahelymegtartó hitel - Kalkuláció

1. Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Széchenyi Munkahelymegtartó hitel - Kiválasztás

2. Kiválasztás

Kattints az "érdekel" gombra és kérj ajánlatot.

Széchenyi Munkahelymegtartó hitel - Igénylés

3. Igénylés

Állítsd össze a bank által kért dokumentumokat és add be hiteligénylésedet.

Széchenyi Munkahelymegtartó hitel - Szerződés

4. Szerződés

A kiválasztott bankban megtörténik a szerződéskötés, majd ezt követően hamarosan a folyósítás.

Gyakran Ismételt Kérdések

Magyarországon bejegyzett mikro-, kis- és középvállalkozások, illetve egyéni vállalkozók. Akad olyan termék, amelynél legalább egy lezárt üzleti év szükséges, de ez nem mindenütt kizáró ok.

A beruházási hitelek elsősorban a mikro-, közép-, és kisvállalkozásoknak szólnak. Sokféle feltétel van, hiszen a termék is sokféle lehet. Ami általában alapvető, az a magyarországi telephely, legalább egy lezárt üzleti év, valamint a köztartozás és hiteltartozás mentesség.

Az agrár hitel voltaképpen egy vállalkozói hitelfajta. Számos formája van, amelyet a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások tudnak hasznosítani. Működéshez, beruházáshoz egyaránt hasznos lehet, sokféle célt szolgálhat.

A vállalkozói folyószámlahitel fix költsége a kamat, amelyet a bank naponta számol a fennálló tartozásra, de akadhatnak más költségek, díjak is, mint például a kezelési költség.

A legnagyobb előnye az, hogy segíthet átmeneti pénzzavarok esetében. A vállalkozás pénzforgalmi számlájához nyújtott hitelkeretből szabad felhasználású kölcsönhöz juthatunk. A keret nagyságát a hitelező pénzintézet határozza meg az alapján, hogy a vállalkozásunk milyen helyzetben van, hogy alakult az árbevétele az elmúlt időszakban.

A célra több lehetőség is akad. A kereskedelmi bankok sokféle hitelterméket ajánlanak vállalkozóknak különböző célokra, valamint rendelkezésre állnak az olyan programok, mint a Széchenyi hitel, vagy az NHP Hajrá. Az állam igyekszik támogatni a hazai mikro-, kis-, és középvállalkozásokat, kamattámogatást és könnyített feltételeket biztosít számukra a különböző hiteleknél.

A kezdő vállalkozások kategóriájába általában azok a vállalkozások tartoznak, amelyek még nem működnek, vagy nincs jelentős üzleti múltjuk, még nem rendelkeznek egy teljes, lezárt üzleti évvel.

Belföldi székhelyű cégek, amelyek a hatályos törvény szerint megfelelnek a mikro-, kis-, és középvállalkozások kritériumainak. Emellett egyéni vállalkozók, egyéni cégek, őstermelők, családi gazdálkodók és a szövetkezetek is igényelhetnek ilyen kölcsönt.

Kizárólag a vállalkozás tevékenységével kapcsolatban használhatjuk fel az igényelt összeget, ezen belül azonban sok mindenre lehet költeni. Például lehet belőle beruházást, vagy céges forgóeszközt finanszírozni, állami, vagy európai uniós támogatást megelőlegezni, vagy akár hitel is kiváltható vele.

Fel kell keresni egy regisztráló irodát, amelyek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénél, a helyi kereskedelmi és iparkamaránál, vagy a KAVOSZ-irodákban érhetőek el. Az igényléshez össze kell gyűjteni/kitölteni az adott termékhez szükséges dokumentumokat. Ki kell választani a forgalmazó bankok közül azt, amellyel szeretnénk szerződést kötni.

Legutóbbi blogbejegyzések

Növekszik a babaváró hitel népszerűsége

Növekszik a babaváró hitel népszerűsége

2021.07.26.

A babaváró hitel népszerűsége ismét emelkedni kezdett; ennek okára keressük a magyarázatot alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom
Milyen hatásai lehetnek a dollár erősödésének?

Milyen hatásai lehetnek a dollár erősödésének?

2021.07.22.

Erősödött a dollár júniusban, és bár hullámzó a teljesítménye, bizakodásra ad okot a jelenlegi állapota is – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Hogyan biztosítsunk magunknak jövedelmet munkanélküliség esetén?

Hogyan biztosítsunk magunknak jövedelmet munkanélküliség esetén?

2021.07.21.

Jövedelmet munkanélküliség esetén biztosítani magunknak nem egyszerű, de nem is lehetetlen – az alábbiakból megtudhatod, mi a teendő ebben a helyzetben!

Tovább olvasom
Mivel nyújt többet egy prémium lakossági bankszámla?

Mivel nyújt többet egy prémium lakossági bankszámla?

2021.07.20.

A prémium lakossági bankszámlák segítségével különféle előnyökhöz juthatsz – mutatjuk, mit kell tudnod róluk!

Tovább olvasom