Jelzáloghitel fix részletre? Ma már ez sem lehetetlen! Nyilvánvaló tény, hogy valamit valamiért, de a fix részletű jelzáloghiteleknek gyakorlatilag nincs hátrányuk, csak a megfelelőt kell kiválasztani!

Lássuk először, hogy miért érdemes a jelzáloghitelt fix részletre felvenni. Ha az árfolyam-ingadozás mellett a kamatváltozás veszélye is fennáll, akkor a legjobb döntés ebben a formában felvenni a jelzáloghitelt. A kamatváltozás akkor lehetséges, ha a hitelfelvétel időpontjában érvényes kamatláb változik a kamatperiódus alatt. Ez esetben viszont érdemes átgondolni a kamatperiódus hosszát, mert a kamatláb a kamatperiódus alatt akár csökkenhet is, ez pedig a törlesztőrészlet csökkenésével jár együtt, ha nem fix részletre vettük fel a hitelt! Ma Magyarországon viszont az a helyzet, hogy a jegybanki alapkamat nagyon alacsony, és innen már szinte csak emelkedni tud, így mindenképpen érdemes a jelzáloghitel fix részletre, mert a veszteség a futamidő végén az ellenkező esetben többszázezer forint is lehet!

A fix részletű jelzáloghitel lehet szabad felhasználású és ingatlancélú is, de mindkettőnek hasonlóak a feltételei. A szokásos 18. betöltött életév, a személyi igazolvány és a lakcímkártya, valamint az állandó, bejelentett, magyarországi lakcím elengedhetetlen, illetve be kell szerezni egy munkáltatói igazolást, és a minimum 3 hónapos munkaviszony is fontos, viszont a határozott idejű munkaviszony nem kizáró ok. Vállalkozóknak legalább az egy éves vállalkozói múlt és egy lezárt üzleti év a kitétel. Fontos tudni, hogy a KHR listán való szereplés automatikus elutasítást jelent!

A fentiek mellett a fedezetül szolgáló ingatlanra is vonatkoznak előírások, amik bankonként eltérnek, tehát az sem mindegy, hogy milyen lakást, vagy házat szeretnénk fix részletű jelzáloghitelre megvásárolni! Azt is fontos tudni, hogy az ingatlan piaci értékének maximum 80%-át kaphatjuk meg hitel formájában, de ez az esetek nagy többségében ennél alacsonyabb.

Ha jelzáloghitel fix részletre konstrukciót szeretnél felvenni, akkor mielőtt beadod az igénylésed, hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait, és válaszd azt, amelyik a számodra a leginkább megfelelő! Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Tartalmazza:

 • a folyósítási díjat
 • az ügyintézés díját
 • az adminisztrációk költségeit
 • a kezelési költséget
 • az értékbecslési díjat
 • a helyszíni szemle díját
 • az ingatlan-nyilvántartási  díjat
 • a hitelközvetítői díjat
 • a számlavezetési díjat

Nem tartalmazza:

 • a közjegyző díját
 • az ingatlanfedezeti biztosítás díját
 • a szerződésmódosítás díját
 • az előtörlesztés és a végtörlesztés díját
 • az egyéb költségeket
 • a kamatváltozásokból következő többletköltségeket

THM-ről bővebben itt olvashatsz, kattints ide.

Eleinte csupán késedelmi kamatokkal kell számolni, de később, a szerződésben meghatározott idő leteltével a hitel felmondásra kerül, és a fennmaradt tartozást egy összegben követeli a bank.

A rövid futamidővel akkor jársz jól, ha a jövedelmed magas, és gyorsan szeretnéd visszatörleszteni a kölcsönödet, mert így alacsonyabb költséggel veheted fel a hitelt, hosszabb futamidő esetén pedig alacsonyabbak lesznek a kamatok és a törlesztőrészletek, ám a költség összességében magasabb.

Minden további nélkül, ám azt tudnod kell, hogy a szerződésmódosításnak díja van.

Egy átlagos jelzáloghitel törlesztőrészletei változhatnak a futamidő alatt, hiszen a kamatperiódus erre is hatással van. A fix törlesztőrészletű jelzáloghitelek viszont kiszámíthatóak, így nagyobb biztonságot nyújtanak; igaz, cserébe valamivel magasabb a kamatuk, bár ez sem általános. Bővebb információt itt találsz a fix törlesztőrészlettel kapcsolatosan, kattints ide.

Fedezetre minden jelzáloghitel felvételéhez szükség van, az önerőt pedig a JTM szabályozás alapján állapítják meg; lakásvásárlás esetén a vételár minimum 20%-a, de általában magasabb, mert a bankok határozzák meg a mértékét.

Ugyanaz, mint bármelyik másik jelzáloghitel esetében: az előzetes hitelbírálatot követően össze kell állítanod a szükséges dokumentációt, majd benyújthatod a hiteligénylésedet. Ezután a bank értékbecslést végeztet egy szakemberrel, ezt követően pedig hitelbírálaton kell átesned. A bírálat után következik a szerződéskötés, amit a folyósítás követ, a legutolsó lépés pedig a jelzálogjog bank által végzett bejegyzése a földhivatalnál.

Az egyik személyazonosító okmányodra szükséged lesz, ezen felül pedig lakcímkártyát, jövedelemigazolást, bankszámlakivonatokat, adásvételi szerződést, tulajdoni lapot, alaprajzot kell benyújtanod. A bank helyszínrajzot, építési engedélyt, költségvetést és használati megosztási szerződést is kérhet attól függően, hogy milyen típusú jelzáloghitelt igényelsz.

Az önerőt személyi kölcsönből is meg tudod oldani, de jó, ha tudod, hogy ez befolyásolni fogja a jelzáloghitel maximálisan felvehető összegét. A JTM szabályozás szerint ugyanis a jövedelmed maximum 50%-át fordíthatod törlesztésre, vagy, ha magas a jövedelmed, akkor a 60%-át, és ebbe beleszámítják majd az önerőhöz felvett személyi kölcsön törlesztőrészleteit is.

Ha rövid futamidővel számolsz, akkor abban az esetben éri meg, ha a jövedelmed magas, és gyorsan szeretnéd visszatörleszteni a kölcsönödet, a hosszabb futamidő pedig az alacsonyabb kamatok és a törlesztőrészletek érdekében lehet jó választás.

Load More