Az akciós jelzáloghitelek nem csak lakáscélra igényelhetőek. Létezik szabad felhasználású, illetve adósságrendező típusuk is. Előnyük a személyi kölcsönökkel szemben, hogy mivel fedezetet kell bevonni a hitelügyletbe, lényegesen alacsonyabb kamattal juthatunk hozzájuk, illetve az akár 30 éves futamidő miatt kisebb a havi törlesztőrészlet is.

Az akciós jelzáloghitelek - Ahol bankok több engedményt nyújtanak, pl. elengedik az értékbecslés összegét a közjegyzői díjat vagy, akár a folyósítási összeget. Szóval díjmentesen igényelheted a kölcsönt.

Egy jelzáloghitelbe több, de maximum 3 ingatlanfedezetet lehet bevonni. Az ingatlanok piaci értékének maximum 80%-a lehet, de az esetek nagy többségében ennél is kevesebb. Mindenképp szükség van az igényléshez munkáltatói igazolásra, illetve a minimum 3 hónapos munkaviszony is alapfeltétel, viszont manapság a határozott idejű munkaviszony már nem kizáró ok. Vállalkozók is igényelhetnek jelzáloghitelt, de legalább egy éves vállalkozói múltat és egy lezárt üzleti évet igazolniuk kell. A KHR státusz viszont feltétlenül kizáró ok! Ha a jelzáloghitelt hitelkiváltásra vesszük fel, akkor a problémamentes hitelmúltat igazolni kell, amihez pénzintézettől függően 2-6 havi bankszámlára van szükség.

Fontos tudni, hogy a jelzáloghitel 90 napot meghaladó késedelme esetén a bank felmondja a szerződést és elárverezheti azt, ezért fontos, hogy biztonsággal fizethető legyen a törlesztőrészlet. A hitel és a futamidő gondos kiválasztásával lehet alacsonyan tartani. Érdemes a lehető leghosszabb futamidő mellett dönteni, hiszen így a törlesztőrészlet alacsony lesz, és a későbbiekben lehetőség nyílik az elő-, vagy végtörlesztésre is. Az előtörlesztéssel a futamidő, vagy a törlesztőrészlet csökken, de akár egyszerre mindkettőt is lehet választani. Tudni kell, hogy ez szerződésmódosítást is jelent, aminek a díját ki kell fizetni. A végtörlesztésnél is fennáll a díjfizetés valószínűsége.

Ha az  akciós jelzáloghitelek közül szeretnél felvenni kölcsönt, akkor mielőtt leadod az igénylésedet, tekintsd meg akciós ajánlatainkat, és hasonlítsd is össze őket a többivel, hogy a legjobb mellett dönthess! Oldalunk segítségével ezt könnyedén megteheted, és ha kérdésed, észrevételed lenne, vagy tanácsot szeretnél kérni, keress bennünket bizalommal megadott elérhetőségeinken!

A THM-be beleszámolják:

 •     a folyósítási díjat
 •     az ügyintézés díját
 •     az adminisztrációk költségeit
 •     a kezelési költséget
 •     az értékbecslési díjat
 •     a helyszíni szemle díját
 •     az ingatlan-nyilvántartási  díjat
 •     a hitelközvetítői díjat
 •     a számlavezetési díjat

Nem számolják bele:

 •     a közjegyző díját
 •     az ingatlanfedezeti biztosítás díját
 •     a szerződésmódosítás díját
 •     az előtörlesztés és a végtörlesztés díját
 •     az egyéb költségeket
 •     a kamatváltozásokból következő többletköltségeket

THM-el kapcsolatos információt bővebben itt találsz, kattints ide. 

Egy jelzáloghitelnél számos plusz költség lehetséges, mint például a közjegyzői díj, vagy a számlavezetés díja, amiket akció keretein belül el szoktak engedni. Ugyanígy vonatkozhat akció a kamatra is.

Ugyanazokat, amelyeket bármilyen egyéb jelzáloghitelek esetében, ugyanis a feltételekre nem vonatkozik akció. Fedezetre és önerőre minden jelzáloghitelnél szükség van. Az utóbbit a JTM szabályozás alapján számolják ki: lakásvásárlásnál a vételár minimum 20%-a, de általában magasabb.

Az első lépés az előzetes hitelbírálat, ezt követően össze kell állítani a szükséges dokumentumokat, majd be kell nyújtani a hiteligénylést. Ezután a bank értékbecslést végeztet, majd következik a hitelbírálat. Végül következik a szerződéskötés, amit a folyósítás követ, majd a jelzálogjog bejegyzése a földhivatalnál, amit a bank intéz.

Személyazonosító okmányra lesz szükség, ezen felül pedig lakcímkártyát, jövedelemigazolást, bankszámlakivonatokat, adásvételi szerződést, tulajdoni lapot, alaprajzot kell benyújtani. Ezeken felül a bank helyszínrajzot, építési engedélyt, költségvetést és használati megosztási szerződést is kérhet.

Sajnos ez nem lehetséges az állami szabályozás miatt. Megoldható azonban személyi kölcsönből is, de fontos tudni, hogy ez befolyásolni fogja a jelzáloghitel maximálisan felvehető összegét. A JTM szabályozás ugyanis kimondja, hogy a jövedelem maximum 50%-a fordítható törlesztésre, vagy, ha magas, akkor a 60%-a, és ebbe beleszámítják majd az önerőhöz felvett személyi kölcsön törlesztését is. Olvasd el erről cikkünket is, kattints ide. 

A rövid futamidővel akkor járhatsz jól, ha a jövedelmed magas, és gyorsan szeretnéd visszatörleszteni a kölcsönödet, hosszabb futamidő esetén pedig alacsonyabbak lesznek a kamatok és a törlesztőrészletek, ám a törlesztés akár három évtizedig is tarthat.

Szerződésmódosítással bármikor megváltoztatható a futamidő, de fontos tudni, hogy ennek minden esetben díja van.

Amennyiben hosszabb ideig nem tudod fizetni a törlesztőrészleteidet, akkor a bank felmondja a hitelszerződést, a teljes tőketartozás egy összegben válik esedékessé, és értékesítik a fedezetül szolgáló ingatlant. Ha 90 napnál tovább tartozol az aktuális minimálbér összegével, akkor az adataid a KHR negatív adóslistára kerülnek, és minden további hitelfelvétel lehetetlenné válik. Érdemes jelezni a banknak a fizetési nehézségeket, mert van lehetőség könnyítésre, de csak abban az esetben, ha nincs késedelemben a befizetés.

Load More