Koronavírus hatása az ingatlanpiacra

2020.11.19.

A koronavírus hatásait mindannyian érezzük, hiszen alapjaiban változtatta meg a mindennapjainkat, a gazdaságot, sőt, az ingatlanpiacot is. Az alábbiakban ennek részletezésére kerítünk sort.

Koronavírus hatása az ingatlanpiacra

Milyen hatással van a koronavírus a gazdaságra?

A gazdaság a koronavírus hatására lassul: a turizmus és a vendéglátás gyakorlatilag vegetál, a szolgáltatóipar viszonylag jól üzemel, sőt, emelkedő tendenciát mutat, bizonyos termékek ára növekszik, míg másoké csökken. Aki csak teheti, jelenleg a kivárásra voksol, aki pedig nem, az a különféle mentőcsomagokban bízik. Ilyen azonban az ingatlanpiacra vonatkoztatva nincs, és a közeljövőben nem is lesz, hiszen az ingatlan viszonylag jól tartja az értékét, és vannak jelenleg fontosabb ágazatok is, amelyeknek ténylegesen segítségre van szüksége.

A bérleti piac sajátosságai

Az albérletek árai az utóbbi nyolc-tíz évben a triplájára növekedtek, de akadnak olyan területek, ahol akár az ötszörösét is gond nélkül el lehet kérni egy lakásért, hiszen lesz, aki kiveszi – ez volt legalábbis a tendencia 2020 tavaszáig, ám a koronavírus hatása itt is megmutatkozott, méghozzá igen gyorsan. A rövid távú lakáskiadás a turizmus megszűnésével leállt, és hirtelen rengeteg kiadó lakás került elő, ami lenyomta az árakat. Nem kell azonban drasztikus csökkenésre gondolni, csupán néhány százalékra, ám már ez is elegendőnek bizonyult, hogy az ingatlantulajdonosok körében eluralkodjon a pánik.

Az eladó lakások árának változására nem érdemes várni

Mivel valószínűleg átmeneti helyzetben vagyunk, amikor mindenki kivár, a lakásárak nem csökkentek érdemben; százalékosan még annyit sem, mint az albérletek árai. A kereslet ugyan beszűkült, de a lakások áraiban nem várható további csökkenés a közeljövőben, mivel a tulajdonosok képesek kivárni a kedvezőbb gazdasági feltételeket.

Biztosan a koronavírus hatása mindez?

Lényeges azonban megjegyezni, hogy már az első negyedévben is csökkentek a lakásárak, amikor a koronavírus még meg sem jelent hazánkban, ám, ami a bérleti piacot illeti, ott egyértelműen a koronavírus hatása a jelenlegi helyzet.

Mit hoz a jövő?

Gazdasági szempontból jöhetnek még meglepetések, így érdemes figyelemmel kísérni a történéseket, és ez igaz az ingatlanpiacra is.

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Ajánlott hitelek

Számlás Prémium400 Könnyített Kölcsön

THM

7,4% - 7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 8.000.000 Ft

§

Cofidis Megújuló Hitel

THM

20,35%

Futamidő

57 hónap

Hitelösszeg

1.500.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 - 8.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Eladhatom az ingatlanom, ha van rajta teher?

Eladhatom az ingatlanom, ha van rajta teher?

2020.11.15.

Természetesen minden körülmények között eladhatod az ingatlanod, még akkor is, ha jelzáloghitellel terhelt, csupán oda kell figyelned néhány dologra, amikre egyéb esetekben nem. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom