Olcsóbbak lettek a személyi kölcsönök július 1-től!

2020.07.08.

Új rendeletet adott ki Magyarország kormánya, ami a THM-plafonról szól, illetve az alapkamat is 0,75%-ra csökkent, aminek következtében olcsóbbak lettek a személyi kölcsönök, ami számszerűsítve annyit tesz, hogy a THM-értékük 5,9% helyett maximum 5,75% lehet egészen az idei év végéig, azaz 2020. december 31.-ig.

Olcsóbbak lettek a személyi kölcsönök július 1-től!

A koronavírus-járvány kapcsán a kormány számos intézkedést hozott – ilyen volt például a fizetési moratórium is –, amelyek a gazdaság talpon maradását segítették elő. Az, hogy a személyi kölcsönök olcsóbbak lettek, ennek is köszönhető, illetve a Magyar Nemzeti Bank alapkamat-csökkentésének, amiből következik, hogy a személyi kölcsönök THM-értéke 2020-ban nem haladhatja meg az alapkamat+5%-os szintet. Az alapkamat meghatározásának idejéhez viszonyítva az érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat az irányadó az adott naptári félév teljes időtartamára. Az új érték tehát július 1.-től fejt ki hatást a banki termékekre.

Fontos viszont tudatosítanunk magunkban, hogy a csökkenés csupán 0,15%, vagyis egy kisebb, egy-másfél millió forintos személyi kölcsönnél ez csupán néhány száz forintnyi eltérést jelenthet a havi törlesztőrészletekben, de természetesen minél nagyobb hitelösszeget igénylünk, annál nagyobb lesz az eltérés is. Hogy tisztább legyen a kép, számszerűsítjük: a kedvezményes időszakban havonta nagyjából 100-300 Ft megtakarítást jelent az alacsonyabb törlesztőrészlet, ami nagyjából 600-1.800 forint az év végéig. Mondhatjuk tehát, hogy olcsóbbak lettek a személyi kölcsönök, ám ez valójában nem számottevő, tehát ha most szeretnél személyi kölcsönt igényelni, még mindig akkor jársz a legjobban, ha alaposan tájékozódsz.

2021. január 1.-től ugyanis ez a csökkentés már valószínűleg nem lesz érvényben, és a hitelek visszaállnak a korábbi, normálisnak nevezhető értékeikre. Éppen ezért mindenképp tájékozódj arról, hogy az adott bank adott személyi kölcsöne milyen THM-értékű volt, illetve lesz a jövőben, mert igaz, hogy most olcsóbb lett, ám a későbbiekben komoly anyagi veszteséget is okozhat neked, ha nem a megfelelő konstrukciót veszed fel.

Ha könnyedén szeretnéd megoldani a hitelek összehasonlítását, használd oldalunkat, ha pedig kérdésed lenne, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

További blogbejegyzések

Cetelem személyi kölcsön – mit kell tudni róla?

Cetelem személyi kölcsön – mit kell tudni róla?

2019.03.16.

A személyi kölcsönök piaca egyre csak bővül és bővül, hiszen ez a legnépszerűbb hiteltermék az ügyfelek körében. Nem véletlen, hiszen egyszerűen és gyorsan hozzáférhetőek, a kondícióik pedig kedvezőek. Magyarországon manapság szinte minden banknál találhatunk olyan hitelkonstrukciót, ami megfelelhet az igényeinknek, így a Cetelem Banknál is.

Tovább olvasom
2020-ban mennyi hitelt vehetek fel minimálbérrel?

2020-ban mennyi hitelt vehetek fel minimálbérrel?

2020.02.10.

2020-ban a minimálbér bruttó 161.000 forint, ám a hitelfelvételnél a bankok a nettó összeget vizsgálják, ami lényegesen alacsonyabb, mindössze 107.500 forint. Az alábbiakban arról olvashatsz, hogy 2020-ban mennyi hitelt vehetsz fel ekkora jövedelem esetén.

Tovább olvasom
Az adósságrendező hitel előnyeiről!

Az adósságrendező hitel előnyeiről!

2017.11.21.

Az adósságrendező hitel célja egy, vagy több, már korábban felvett hitel összevonása, cseréje.

Tovább olvasom
A törlesztőrészlet – pontosan miből tevődik össze?

A törlesztőrészlet – pontosan miből tevődik össze?

2019.03.12.

Mindenki tudja, hogy ha hitelt veszünk fel, akkor azt törlesztenünk is kell; hiteltípustól és az igényelt hitelösszegtől függ, hogy mennyi is lesz a törlesztőrészlet. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy miből is tevődik ez össze. Lássuk kicsit részletesebben!

Tovább olvasom