MNB vállalati hitelmoratórium: mit jelent?

2020.04.28.

Sajnos rengetegen tapasztalják meg, hogy milyen hatással van egy világjárvány a gazdaságra. Egész ágazatok álltak le egyik napról a másikra – elég csak a vendéglátásra, vagy a turizmusra gondolni, de az ezekhez kapcsolódó ágazatok sem elhanyagolhatóak, mint a repülőtársaságok, a szállások, vagy az ezeket kiszolgáló vállalkozások.

MNB vállalati hitelmoratórium: mit jelent?

Vannak olyan szektorok, ahol jelenleg a bevétel konkrétan nulla, míg kiadások így, vagy úgy, de keletkeznek; ilyen lehet például a hitelek törlesztése, ami a legtöbb vállalkozás életében jelen van, és egy normálisan, azaz pár hónappal ezelőtti módon működő világban abszolút nem jelent problémát, pillanatnyilag viszont lehetetlen. Annak érdekében, hogy ezek a vállalkozók, illetve cégek túléljék a következő hónapokat, a Magyar Nemzeti Bank javaslatára a kormány kihirdette a vállalati hitelmoratóriumot, ami segít az elkövetkezendő időszakban a vállalkozásokat fenntartani, de legalábbis könnyíteni a helyzetükön.

vállalati hitelmoratórium nem csak a vállalkozások, de a bankok számára is különösen fontos, hiszen egy pénzintézetnek is elemi érdeke, hogy a hitelek ne dőljenek be tömegével, mivel számukra sem előnyös, ha fel kell mondaniuk a hitelszerződéseket, a vállalkozások esetében pedig egy felmondott hitelszerződés akár automatikusan csődöt is jelenthet. Éppen ezért mindkét fél érdeke, hogy valamilyen módon megoldás szülessen, ami lehet a fizetési ütemezés átalakítása, türelmi idő, vagy a hitelszerződés teljes újraírása.

Fontos, hogy nem csak a vállalati hitelmoratórium az egyetlen segítség, amit a kormány a vállalkozások számára nyújt. A bejelentés szerint a koronavírus-járvány által kiemelten érintett szektorokban, vagyis a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kultúra és a taxiszolgáltatás esetében 2020. június 30.-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét is elengedik.

Az MNB vállalati hitelmoratóriumra vonatkozó javaslata valamennyi vállalati hitelre vonatkozik, és a törlesztés felfüggesztését kéri 2020. végéig. Remélhetőleg még ezt az időszakot sem kell végigvárnunk, csupán néhány hónapot, és a gazdaság visszatérhet a régi kerékvágásba – bár személyes véleményünk szerint a járvány lecsengése után már semmi nem lesz ugyanolyan, mint volt.

Amennyiben kérdésed lenne a vállalati hitelmoratóriummal kapcsolatban, tedd fel nekünk megadott elérhetőségeinken!

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Ajánlott hitelek

Cofidis Adósságrendező Hitel

THM

13,36 - 22,32%

Futamidő

36 - 84 hónap

Hitelösszeg

500.000 Ft - 5.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

8,3% - 14,9%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

5,6%

Futamidő

15 hó

Hitelösszeg

40.000 Ft - 600.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A hiteligénylést befolyásolja a koronavírus

A hiteligénylést befolyásolja a koronavírus

2020.04.07.

A banki ügyeink intézésének nagy részére igaz az, hogy online is megoldható, hiszen az utalásokat eddig is lehetett mobilalkalmazáson, vagy netbankban intézni, és egy személyi kölcsön, hitelkártya, vagy egyéb hiteligénylés is megoldható volt eddig is az interneten keresztül. A lakáshitelek esetében azonban más a helyzet, hiszen rengetegszer kell személyesen befáradni a bankfiókba, mire folyósításra kerül az összeg. Lássuk, mi a teendő ebben az esetben most, a koronavírus-járvány idején, a hiteligénylést mennyire befolyásolja.

Tovább olvasom
Hogy fizethetem tovább a hitelem, ha nem szeretnék élni a moratóriummal?

Hogy fizethetem tovább a hitelem, ha nem szeretnék élni a moratóriummal?

2020.05.13.

Azt a kérdést, hogy hogy fizethetem tovább az adott hitelt, ha nem kívánok élni a fizetési moratóriummal, amit a kormány ajánlott fel a koronavírus-járvány idejére. Számos helyen fejtették már ki, ám mégis rengetegen kérdezik meg tőlünk. Éppen ezért az alábbiakban olvashatóak az ezzel kapcsolatos tudnivalók.

Tovább olvasom
A hitelmoratórium folytatódik

A hitelmoratórium folytatódik

2020.09.21.

A hitelmoratórium bevezetése a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a gazdaságvédelmi intézkedések egyike volt tavasszal, mely az év végével ért volna véget.

Tovább olvasom
A moratóriumot igénybe vettem, így is kérhetek másik kölcsönt?

A moratóriumot igénybe vettem, így is kérhetek másik kölcsönt?

2020.09.25.

Többen is kérdezték tőlünk az utóbbi időben, hogy ha a moratóriumot igénybe vették, vehetnek-e fel másik kölcsönt. Ennek okán úgy döntöttünk, hogy bővebben kifejtjük, mi is a hivatalos helyzet ezzel kapcsolatban.

Tovább olvasom