A jegybanki alapkamatról részletesen

2020.04.10.

Az utóbbi időben többször is szóba került a hírekben, illetve nálunk is a jegybanki alapkamat, és rengeteg kérdést kaptunk ezzel kapcsolatban. Az alábbi cikkben tehát összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót, így egyszerre válaszolhatjuk meg a kérdéseiteket.

A jegybanki alapkamatról részletesen

jegybanki alapkamat az a referencia kamatláb, amit a jegybank a kereskedelmi bankok felé fizet a nála elhelyezett, kéthetes lejáratú kötvények után – jelenleg ez 0,9%. Magyarországon a jegybank a Magyar Nemzeti Bank, és feladata az ország monetáris politikájának a meghatározása. Elsődleges célja pedig az árstabilitás elérése és fenntartása, valamint a hosszú távú gazdasági növekedés elérése. Ehhez alacsony szinten kell tartania az inflációt, ami által az árakat stabilizálni lehet. Az inflációs cél a fogyasztói árak 3%-os átlagos emelkedése, vagyis a Magyar Nemzeti Bank ennyiben határozta ezt meg. Emellett a jegybank feladata a forint értékének megőrzése is a többi devizával szemben. Mint az utóbbi időkben láthattuk az Euró árfolyama kapcsán, ez nem mindig sikerül. Magyarországon és a világ számos államában a jegybank hitelez is – főleg kereskedelmi bankok számára nyújt kölcsönöket –, de emellett ügyel a pénzügyi rendszer stabilitására, felügyeli a kereskedelmi a banki ügyleteket, és fenntartja a gazdasági rendszer működését is.

jegybanki alapkamat meghatározását a monetáris tanács végzi, ami bizonyos időszakonként ülésezik, és tagjai az MNB mindenkori elnöke, az MNB mindenkori alelnökei, valamint kiválasztott közgazdászok.

Ami a jegybanki alapkamat emelését illeti, erre sajnos nincs válaszunk; senki sem tudja megmondani, mikor fog az MNB emelni rajta. A koronavírus gazdasági hatásainak mérséklésére több országban csökkentek az irányadó kamatlábak, nálunk azonban ez szinte lehetetlen, annyira alacsony az értéke. Ha viszont emelkedni kezd, akkor a változó kamatozású hitelek referenciakamatai is nőni fognak.

Amennyiben kérdésed lenne a jegybanki alapkamattal kapcsolatban, keress fel bennünket megadott elérhetőségeink egyikén!

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Ajánlott hitelek

Fapados Kölcsön

THM

6,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Számlás Prémium250 Könnyített Kölcsön

THM

9,5 - 10,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 6.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

5,6%

Futamidő

15 hó

Hitelösszeg

40.000 Ft - 600.000 Ft

§

További blogbejegyzések