Szükséges önerő a lakáshiteleknél általánosan

2020.01.23.

Általánosan ismert tény, hogy egy jelzáloghitel felvételekor önerőt is fel kell mutatni, és ez már régóta így van. A JTM szabályozás bevezetése előtt volt ugyan lehetőség arra, hogy lakáshitelhez juthasson olyan ügyfél is, aki nem rendelkezik semmiféle megtakarítással. De a legtöbbször épp ezek a hitelek dőltek be, amikor beütött a válság 2006 környékén. Tulajdonképpen ennek […]

Szükséges önerő a lakáshiteleknél általánosan

Általánosan ismert tény, hogy egy jelzáloghitel felvételekor önerőt is fel kell mutatni, és ez már régóta így van. A JTM szabályozás bevezetése előtt volt ugyan lehetőség arra, hogy lakáshitelhez juthasson olyan ügyfél is, aki nem rendelkezik semmiféle megtakarítással. De a legtöbbször épp ezek a hitelek dőltek be, amikor beütött a válság 2006 környékén. Tulajdonképpen ennek köszönhető az adósságfék-szabályozás bevezetése. A szükséges önerő a lakáshiteleknél ebben került meghatározásra. Az alábbiakban pedig ezt ismertetjük általánosságban.

A szükséges önerő a lakáshiteleknél az ingatlan értékéből számolható ki a legegyszerűbben, hiszen a JTM szabályozás kimondja, hogy a bank maximum a piaci érték 80%-át hitelezheti meg. Ez elviekben azt jelenti, hogy például egy 30.000.000 forint értékű lakás megvásárlásához 6.000.000 forintra van szükség önerőként. A bankok – kihasználva a szövegezésből fakadó jogi kiskaput – általában magasabb összeget várnak el, hiszen akár 30-40% is lehet az elvárt önerő bizonyos pénzintézeteknél.

A legtöbben ennek ellenére hitelből vásárolnak lakást mind a mai napig, amiben persze semmi meglepő nincs. A legtöbb embernek nincs több tízmilliós megtakarítása, és akinek mégis, az sem feltétlenül szeretné azt egy az egyben felhasználni egy lakás megvásárlásához. Éppen ennek folyományaként a hitelpiac köszöni szépen, jól van, sőt, virágzik. Még akkor is, ha a szükséges önerő a lakáshitelek esetében rengeteg ember lehetőségeit meghaladja. Nyilván erre is létezik megoldás, hiszen személyi kölcsönnel megoldható ez is, de a JTM szabályozás miatt ennek törlesztése befolyásolni fogja a lakáshitelként felvehető hitelösszeg mértékét is. Érdemes tehát körültekintően belevágni egy lakáshitel felvételébe, mert nem biztos, hogy pozitív lesz a hitelbírálat, és ha mégis, lehet, hogy nem lesz kedvező a helyzet néhány év elmúltával.

Amennyiben kérdésed lenne a hitelezésről, vagy a szükséges önerőről a lakáshiteleknél, vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

Amennyiben hitelfelvétel előtt állsz, akkor olvasd el a JTM szabályzattal kapcsolatos írásunkat és vedd végig a részleteket. Kattints ide.

[vc_custom_heading text=”Egy helyen összehasonlíthatod a bankok aktuális lakáshitel ajánlatait!” font_container=”tag:h3|text_align:center” google_fonts=”font_family:Source%20Sans%20Pro%3A200%2C200italic%2C300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C900%2C900italic|font_style:600%20bold%20regular%3A600%3Anormal” link=”url:https%3A%2F%2Fexpresszkolcson.hu%2Fjelzaloghitel%2F||target:%20_blank|” el_class=”ribbon-blue”]

További blogbejegyzések

Falusi CSOK – nézzük meg részletesen!

Falusi CSOK – nézzük meg részletesen!

2019.04.08.

Valószínűleg Te is hallottál már a „falusi CSOK-ról”, hiszen az utóbbi időben elég sok fórumon foglalkoztak vele. Most végre megszületett az ezzel kapcsolatos döntés is. Mi is górcső alá vesszük ezt az intézkedést, hiszen könnyen meglehet, hogy ez fogja beindítani a vidéki ingatlanpiacot!

Tovább olvasom
Lakáshitelhez általános dokumentumok – mit kell beszerezni?

Lakáshitelhez általános dokumentumok – mit kell beszerezni?

2019.12.16.

Ha lakáshitelt szeretnél felvenni, akkor már most készülj fel egy hosszadalmas procedúrára, és arra is, hogy számos dokumentumot kell majd beszerezned annak érdekében, hogy megkaphasd az igényelt hitelösszeget. A lakáshitelhez általános dokumentumok listája igencsak hosszú, és az alábbiakban fel is soroljuk őket, nehogy kimaradjon valami, és ezért elutasítsák a kérelmedet. A lakáshitelhez általános dokumentumok egy […]

Tovább olvasom
Végtörleszthetem a lakáshitelem?

Végtörleszthetem a lakáshitelem?

2019.11.15.

Végtörleszthetem a lakáshitelem? Röviden: igen, végtörlesztheted a lakáshiteled, ám ehhez számos tényezőt kell figyelembe venned, nem elég csupán a fennálló tőketartozás rendezéséhez szükséges összeggel rendelkezni. Lássuk a részleteket! Amikor végtörleszted a lakáshiteledet, számolnod kell a végtörlesztési díjjal. Mivel a bank már nem számíthat fel kamat a futamidő hátralévő részére, ezzel kompenzálja a kieső bevételt. Szerencsére létezik […]

Tovább olvasom
Lakáshitel mellé, önerőként személyi kölcsön?

Lakáshitel mellé, önerőként személyi kölcsön?

2018.03.15.

A lakáshitel közös jellemzője, hogy a néhány éve bevezetett adósságfék-szabályozás egyik eleme miatt a felvett hitel összege a megvásárolni kívánt ingatlan piaci értékének maximum 80%-a lehet, tehát 20% önerőre mindenkinek szüksége van, aki hitelből szeretné megoldani az ingatlanvásárlást. De mit tehet az, akinek nem áll a rendelkezésére a megfelelő összeg, tehát lakáshitel mellé igényelhető-e kölcsön?

Tovább olvasom