Szükséges önerő a lakáshiteleknél általánosan

2020.01.23.

Általánosan ismert tény, hogy egy jelzáloghitel felvételekor önerőt is fel kell mutatni, és ez már régóta így van. A JTM szabályozás bevezetése előtt volt ugyan lehetőség arra, hogy lakáshitelhez juthasson olyan ügyfél is, aki nem rendelkezik semmiféle megtakarítással. De a legtöbbször épp ezek a hitelek dőltek be, amikor beütött a válság 2006 környékén. Tulajdonképpen ennek köszönhető az adósságfék-szabályozás bevezetése. A szükséges önerő a lakáshiteleknél ebben került meghatározásra. Az alábbiakban pedig ezt ismertetjük általánosságban.

Szükséges önerő a lakáshiteleknél általánosan

A szükséges önerő a lakáshiteleknél az ingatlan értékéből számolható ki a legegyszerűbben, hiszen a JTM szabályozás kimondja, hogy a bank maximum a piaci érték 80%-át hitelezheti meg. Ez elviekben azt jelenti, hogy például egy 30.000.000 forint értékű lakás megvásárlásához 6.000.000 forintra van szükség önerőként. A bankok – kihasználva a szövegezésből fakadó jogi kiskaput – általában magasabb összeget várnak el, hiszen akár 30-40% is lehet az elvárt önerő bizonyos pénzintézeteknél.

A legtöbben ennek ellenére hitelből vásárolnak lakást mind a mai napig, amiben persze semmi meglepő nincs. A legtöbb embernek nincs több tízmilliós megtakarítása, és akinek mégis, az sem feltétlenül szeretné azt egy az egyben felhasználni egy lakás megvásárlásához. Éppen ennek folyományaként a hitelpiac köszöni szépen, jól van, sőt, virágzik. Még akkor is, ha a szükséges önerő a lakáshitelek esetében rengeteg ember lehetőségeit meghaladja. Nyilván erre is létezik megoldás, hiszen személyi kölcsönnel megoldható ez is, de a JTM szabályozás miatt ennek törlesztése befolyásolni fogja a lakáshitelként felvehető hitelösszeg mértékét is. Érdemes tehát körültekintően belevágni egy lakáshitel felvételébe, mert nem biztos, hogy pozitív lesz a hitelbírálat, és ha mégis, lehet, hogy nem lesz kedvező a helyzet néhány év elmúltával.

Amennyiben kérdésed lenne a hitelezésről, vagy a szükséges önerőről a lakáshiteleknél, vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

Amennyiben hitelfelvétel előtt állsz, akkor olvasd el a JTM szabályzattal kapcsolatos írásunkat és vedd végig a részleteket. Kattints ide.

Takarék jelzáloghitel Takarék jelzáloghitel

További blogbejegyzések

Átlagos jövedelemmel mennyi lakáshitelt kaphatok?

Átlagos jövedelemmel mennyi lakáshitelt kaphatok?

2020.01.16.

Ismét egy kérdés, amire nem lehet, vagy legalábbis mi nem tudunk egyenes választ adni. Mennyi az átlagos jövedelem? Amit a statisztikusok mondanak, vagy az átlagember jövedelme? És pontosan melyik átlagemberé? A probléma ezzel az, hogy a statisztikákba beleszámolják azokat a fizetéseket is, amelyeket egy átlagember el sem tud képzelni. A végükön pedig általában rengeteg nulla van, és hiába él csupán néhány ember az országban, aki ennyire magas jövedelemmel rendelkezik, ezek az összegek alaposan eltorzítják a statisztika végeredményét.

Tovább olvasom
A CSOK 2019 – mik az újdonságok?

A CSOK 2019 – mik az újdonságok?

2019.03.14.

Az év eleje óta terjed a hír, hogy változik a CSOK, méghozzá nem kis mértékben, így Te is hallhattál már róla, a részleteivel azonban nem biztos, hogy tisztában vagy. Pedig érdemes alaposabban tájékozódni a témában, hiszen könnyen előfordulhat, hogy míg eddig nem sikerült államilag támogatottá válnod, most sikerülhet, és új otthonba költözhetsz a családoddal! Épp ezért készült ez a cikk, hogy bemutassuk Neked és a többi olvasónknak a CSOK 2019-es újításait!

Tovább olvasom
Lakáshitel folyamata – mit kell tudni róla?

Lakáshitel folyamata – mit kell tudni róla?

2019.07.22.

Most, hogy eloszlott a babaváró hitellel kapcsolatos összes bizonytalanság, és tényként tekinthető az önerőként való felhasználhatósága, ismét fellendült az ingatlanhitelek iránti érdeklődés. Mivel a hozzánk fordulók nagy többsége az első ingatlanhitelét szeretné felvenni, általában az ügymenettel kapcsolatos kérdéseket tesznek fel nekünk. Éppen ezért jelen cikkünkben összefoglaljuk a lakáshitel folyamatát.

Tovább olvasom
Emelkednek a lakáshitel kamatok – pontosan mit jelent ez?

Emelkednek a lakáshitel kamatok – pontosan mit jelent ez?

2020.03.03.

A változó kamatozású hitelek tulajdonosai az utóbbi időben igencsak meglepődhettek, mert a hiteleik kamata megemelkedett, méghozzá nem is kicsit. Az emelkedő lakáshitel kamatok persze csak a lakáshitelek azon részére jellemzőek, amelyek a BUBOR-hoz kötöttek.

Tovább olvasom