Ha szabad felhasználású hitelről esik szó, akkor mindenki a személyi kölcsönökre gondol, pedig akad ezen kívül is olyan hiteltípus, amelyik felvételekor nem szükséges hitelcélt meghatározni. Ilyen a szabadon felhasználható jelzáloghitel is, ami a nyilvánvalón felül is különbözik néhány dologban a személyi kölcsönöktől.

A nyilvánvaló persze csak azoknak az, akik foglalkoznak is a hitelekkel, ezért nem hagyjuk ki a felsorolásból. A személyi kölcsönök esetében nem szükséges a fedezet, a szabadon felhasználható jelzáloghitel csak fedezettel igényelhetők, így viszont ehhez a termékhez kötelező. A további különbségek már magának a hitelnek a felépítésében érhetőek tetten: a futamidőben, illetve a felvehető hitelösszegben. Vegyük is sorra ezeket!

Egy átlagos személyi kölcsön futamideje féltől nyolc évig terjedhet, míg a szabadon felhasználható jelzáloghiteleknél ez a lakáshitelekéhez hasonlít. Vagyis 20-25-30 év attól függően, hogy melyik pénzintézetnél nézzük a kondíciókat. Példaként a nálunk is megtalálható OTP Szabad Felhasználású Jelzáloghitelt hoznánk fel, amelynél a futamidő 60-300 hónap, vagyis 5-25 év. Erre a magas, vagy magasabb hitelösszeg miatt lehet szükség, hiszen egy szabadon felhasználható jelzáloghitel-konstrukcióban akár több tízmillió forintot is lehet igényelni. Az OTP Bank példájánál maradva ez 40.000.000 forint –, míg a személyi kölcsönök jelenlegi maximuma 10.000.000 forint.

És hogy miért is érdemes szabadon felhasználható jelzáloghitelt igényelni? Nos, egy családi ház komolyabb mértékű felújítása személyi kölcsönből nem megoldható, hiszen csak egy tetőszerkezet-csere meghaladja azt az összeget, amit személyi kölcsönként fel lehet venni, de felhozhatnánk azt is, hogy ha mégis elég a 10.000.000 forint, akkor viszont a magas kamatok és a rövid futamidő miatt nagyon magas lenne a törlesztőrészlet, míg a jelzáloghitel esetében ez lényegesen alacsonyabb lenne.

Ha szabadon felhasználható jelzáloghitelt keresel, tekintsd meg ajánlatainkat, kérdés esetén pedig vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Egy helyen összehasonlíthatod a bankok aktuális jelzáloghiteleit!

Szabadon felhasználható jelzáloghitel – futamidő és hitelösszeg részletezve
5 (100%) 2 értékelés