Az elmúlt években láthattuk, hogyan képesek megsokszorozódni az ingatlanárak. Egy tíz évvel ezelőtt 10-15 millió forintba kerülő lakás mára akár 40.000.000 forintot is érhet az elhelyezkedésétől függően. Idén azonban végre fordulat állt be a piacon, ugyanis azt láthattuk, hogy az ingatlanárak csökkennek. De legalábbis stagnálnak, aminek persze főleg a vásárlók örülhettek. Hogy mit hoz a jövő, azt még nem tudhatjuk, ezért most nézzük meg, mi történt a közelmúltban.

Egy szakértő csoport által létrehozott statisztika szerint nem csak az ingatlanárak csökkentek. A vásárlások száma is alacsonyabb az egy évvel korábbi értékekhez képest, ezzel együtt pedig az árak is változóak voltak. Pesten a panellakások átlagos négyzetméterára 7.000 forinttal lett alacsonyabb. A belvárosi ingatlanok négyzetméterárai pedig 75.000 forinttal csökkentek, a budai téglalakásoknál ezzel szemben 1.000 forintos emelkedés volt tapasztalható, de ezt inkább stagnálásnak neveznénk. Természetesen volt ennél drasztikusabb emelkedés is. A pesti téglalakások 19.000 forinttal, a budai panelek pedig 56.000 forinttal drágultak négyzetméterenként.

Lakáshitet igényelnél hasonlítsd össze az ajánlatokat itt, kattints ide. 

Az átlagos lakásárak változását is érdemes megnézni, hiszen ezek nem feltétlenül a négyzetméterárak alakulása szerint mozognak. A belvárosi ingatlanárak csökkentek a négyzetméterár szerint, az átlagáruk viszont nőtt, a budai panelek pedig négyzetméter alapon többe kerülnek, az értékesített lakások átlagára mégis alacsonyabb.

Azt, hogy az ingatlanárak csökkentek, számos tényező együttes hatásának köszönhetjük. Egyrészt a babaváró hitel és a kedvezményes CSOK hitel, valamint a falusi CSOK érkezése miatt a vásárlók egy része inkább kivárt, másrészt a fentebb említett szakértői csoport statisztikája szerint a befektetési céllal vásárlók aránya csökkent, vagyis jelentősen esett a készpénzes vásárlások száma.

Nem tudhatjuk, hogy ez a tendencia megmarad-e, de ha nem, akkor talán most érdemes lakást vásárolnod, amíg az ingatlanárak csökkennek, és nem kezdenek ismét meredek emelkedésbe. Hasonlítsd össze a legjobb lakáshitel-ajánlatainkat, és válaszd a számodra legmegfelelőbbet, ha pedig kérdésed lenne, vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

Partnerünk válogatott lakáshitel ajánlatait is érdemes megtekinteni, ehhez kattints a linkre. 

Egy helyen összehasonlíthatod a bankok aktuális lakáshitel ajánlatait!

Reméljük hasznos volt, amit olvastál. Értékeld cikkünket!