Az ingatlanárak csökkennek?

2019.12.25.

Az elmúlt években láthattuk, hogyan képesek megsokszorozódni az ingatlanárak. Egy tíz évvel ezelőtt 10-15 millió forintba kerülő lakás mára akár 40.000.000 forintot is érhet az elhelyezkedésétől függően. Idén azonban végre fordulat állt be a piacon, ugyanis azt láthattuk, hogy az ingatlanárak csökkennek. De legalábbis stagnálnak, aminek persze főleg a vásárlók örülhettek. Hogy mit hoz a jövő, azt még nem tudhatjuk, ezért most nézzük meg, mi történt a közelmúltban.

Az ingatlanárak csökkennek?

Egy szakértő csoport által létrehozott statisztika szerint nem csak az ingatlanárak csökkentek. A vásárlások száma is alacsonyabb az egy évvel korábbi értékekhez képest, ezzel együtt pedig az árak is változóak voltak. Pesten a panellakások átlagos négyzetméterára 7.000 forinttal lett alacsonyabb. A belvárosi ingatlanok négyzetméterárai pedig 75.000 forinttal csökkentek, a budai téglalakásoknál ezzel szemben 1.000 forintos emelkedés volt tapasztalható, de ezt inkább stagnálásnak neveznénk. Természetesen volt ennél drasztikusabb emelkedés is. A pesti téglalakások 19.000 forinttal, a budai panelek pedig 56.000 forinttal drágultak négyzetméterenként.

Lakáshitet igényelnél hasonlítsd össze az ajánlatokat itt, kattints ide. 

Az átlagos lakásárak változását is érdemes megnézni, hiszen ezek nem feltétlenül a négyzetméterárak alakulása szerint mozognak. A belvárosi ingatlanárak csökkentek a négyzetméterár szerint, az átlagáruk viszont nőtt, a budai panelek pedig négyzetméter alapon többe kerülnek, az értékesített lakások átlagára mégis alacsonyabb.

Azt, hogy az ingatlanárak csökkentek, számos tényező együttes hatásának köszönhetjük. Egyrészt a babaváró hitel és a kedvezményes CSOK hitel, valamint a falusi CSOK érkezése miatt a vásárlók egy része inkább kivárt, másrészt a fentebb említett szakértői csoport statisztikája szerint a befektetési céllal vásárlók aránya csökkent, vagyis jelentősen esett a készpénzes vásárlások száma.

Nem tudhatjuk, hogy ez a tendencia megmarad-e, de ha nem, akkor talán most érdemes lakást vásárolnod, amíg az ingatlanárak csökkennek, és nem kezdenek ismét meredek emelkedésbe. Hasonlítsd össze a legjobb lakáshitel-ajánlatainkat, és válaszd a számodra legmegfelelőbbet, ha pedig kérdésed lenne, vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

Partnerünk válogatott lakáshitel ajánlatait is érdemes megtekinteni, ehhez kattints a linkre. 

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Ajánlott hitelek

Számlás könnyített kölcsön

THM

17,0% - 20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 - 6.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

5,6%

Futamidő

15 hó

Hitelösszeg

40.000 Ft - 600.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 - 8.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

OTP Gépkocsinyeremény betét – mit kell tudni róla?

OTP Gépkocsinyeremény betét – mit kell tudni róla?

2019.05.07.

Ha azt mondjuk, gépkocsinyeremény betét, akkor az idősebbek lelki szemei előtt megjelennek a Zsigulik és Trabantok, a fiatalabbak meg talán azt se tudják, mi fán terem az ilyesmi. Vajon akkor mi történik, ha azt mondjuk, manapság is van ilyen, sőt: az OTP Gépkocsinyeremény betéten manapság már nem a KGST országok műszaki csodáit lehet megnyerni, hanem minden szempontból modern autókat, ráadásul ez egy megtakarítási forma is. Lássuk a részleteket!

Tovább olvasom
Jelzáloghitelekről bővebben

Jelzáloghitelekről bővebben

2018.12.08.

A jelzáloghiteleket a legtöbbször ingatlan megvásárlására veszik fel, de a lényege az, hogy a fedezetet vonnak be mögé. Ha épp a felvételét tervezed, akkor összefoglaljuk neked, hogy mit kell tudnod a jelzáloghitelekről.

Tovább olvasom
Miért éri meg a fix törlesztőrészlet?

Miért éri meg a fix törlesztőrészlet?

2018.08.29.

Szeretnél hitelt felvenni, de nem tudod eldönteni, hogy fix, vagy változó kamatozású hitelt válassz? Tartasz a kamatkockázatoktól? Egyre többen választják a bankoknál a fix kamatozású hiteleket. Hiszen a futamidő végéig fix a törlesztőrészletet nyújtanak, és a törlesztőrészlet a végtörlesztésig nem változtatható sem az adós, sem a bank részéről.

Tovább olvasom
10 kérdés és válasz a hitelfelvétel előtt

10 kérdés és válasz a hitelfelvétel előtt

2019.04.30.

Hitelfelvétel előtt érdemes megtekintened a 10 kérdés és válaszra vonatkozó írásunkat, mikor és hogyan igényeljük a kölcsönt, tudj meg többet a hitel lehetőségekről.

Tovább olvasom