Fizetendő illeték, ingatlanvásárlásnál 2018-ban?

2018.10.25.

Mivel pörög az ingatlanpiac, érdemes minden szegmensére kitérnünk, hogy ha ingatlanfedezetű hitelt tervezel felvenni, akkor minden eshetőségre fel tudj készülni. Fontos részlete az ingatlanvásárlásnak az utána fizetendő illeték. Lássuk, mik a tudnivalók idén!

Fizetendő illeték, ingatlanvásárlásnál 2018-ban?

Ha ingatlant vásárolsz, akkor a fizetendő illeték a vételár 4%-a. Ha ezt sokallod, akkor érdemes az adóhivatalnál tájékozódni, hogy van-e valamilyen lehetőséged a csökkentésére, vagy akár az illetékmentességre. Az utóbbi akkor áll fenn, ha a vásárolt ingatlan értéke alacsonyabb, mint az egy évvel korábban, vagy a vásárlást követő egy éven belül eladott ingatlan értéke, emellett a házastársak, vagy egyenesági rokonok közötti adásvétel is illetékmentes, de akkor sem kell fizetned, ha telket vásárolsz, és négy éven belül megkezdődik rajta a lakóház építése. Új építésű lakás vásárlásakor szintén nem kell illetéket fizetned, ha 15.000.000 forintnál kevesebbért vetted, de akkor sem, ha önkormányzati, vagy állami tulajdonú lakást vásárolsz. Ha ez lesz az első otthonod, még nem múltál el 35 éves, és a lakás értéke nem haladja meg a 15.000.000 forintot, akkor csak az illeték felét kell kifizetned, és ha kéred, akkor még 12 hónapos részletfizetést is biztosítanak a számodra!

Ha megvásároltad az ingatlant, akkor ezt 30 napon belül köteles vagy bejelenteni az ingatlanügyi hatóságnak az adásvételi szerződés benyújtásával. Ha ezt nem teszed meg, akkor mulasztási bírságot szabnak ki rád! A bejelentés után az ingatlanügyi hatóság továbbítja az adóhatóságnak, ami ezután fizetési meghagyást küld neked, amiben szerepelni fog az összeg, amit illetékként fizetned kell. Ezt 30 napon belül meg is kell tenned, ellenkező esetben ugyanis késedelmi pótlékot is felszámolnak!

Ha ingatlant vásárolnál, és ehhez lakáshitelt szeretnél felvenni, akkor a végső döntés meghozatala előtt hasonlítsd össze a jelenleg elérhető hitellehetőségeket, hogy olyat találhass, ami mindenben megfelel az igényeidnek! Oldalunk segítségével ezt könnyen megteheted, és ha ezek után is maradnának kérdéseid, tedd fel őket nekünk megadott elérhetőségeink egyikén!

További blogbejegyzések

Azonnali kölcsön az expresszkolcson.hu által

Azonnali kölcsön az expresszkolcson.hu által

2018.12.03.

Azonnali kölcsön? Nincs időd kivárni a személyi kölcsönök pár napos átfutási idejét, de még a gyorskölcsön 24 óráját is soknak találod a jelenlegi helyzetedben? Van egy jó hírünk! Ugyan nem azonnal, de egy órán belül pénzhez juthatsz, ha a MiniKölcsönt választod, és ami még jobb, csupán pár kattintás!

Tovább olvasom
Mindent a babaváró hitelről, július 1.-től!

Mindent a babaváró hitelről, július 1.-től!

2019.06.30.

Mint már bizonyára tudod, a július 1.-től igényelhető a kormány legújabb családtámogatási kedvezménye. De talán vannak még homályos foltok az igényléssel, illetve a támogatás mikéntjével kapcsolatban. Ezért cikkünkben összefoglalunk mindent a babaváró hitelről.

Tovább olvasom
CIB lakáshitel részletek

CIB lakáshitel részletek

2019.03.18.

Mivel az utóbbi időben felpörgött az ingatlanpiac, és a CSOK is hozzátette ehhez a magáét, a lakáshitelek is rohamos fejlődésnek indultak. Minden bank megpróbál a konkurencia alá licitálni, így a kamatok is egyre kedvezőbbek. Nézzük meg, mit tud nyújtani a CIB lakáshitel!

Tovább olvasom
Sberbank Fair Expressz személyi kölcsönéhez, hogyan lehet hozzájutni?

Sberbank Fair Expressz személyi kölcsönéhez, hogyan lehet hozzájutni?

2018.08.20.

Mióta lecsengett a válság, és visszatért a hitelfelvételi kedv, a bankok egymást túllicitálva jönnek li az újabbnál újabb konstrukciókkal, hogy magukhoz csábítsák az ügyfeleket. Az elmúlt időszak statisztikái alapján a Sberbank Fair Expressz személyi kölcsöne a legnépszerűbb, hiszen a kamata akár 9,89% is lehet, a THM pedig ennek megfelelően 7,97%-tól maximum 14,64%-ig terjed, és ha minden feltételt teljesítesz, akkor két napon belül folyósítják is!

Tovább olvasom