Fizetendő illeték, ingatlanvásárlásnál 2018-ban?

2018.10.25.

Mivel pörög az ingatlanpiac, érdemes minden szegmensére kitérnünk, hogy ha ingatlanfedezetű hitelt tervezel felvenni, akkor minden eshetőségre fel tudj készülni. Fontos részlete az ingatlanvásárlásnak az utána fizetendő illeték. Lássuk, mik a tudnivalók idén!

Fizetendő illeték, ingatlanvásárlásnál 2018-ban?

Ha ingatlant vásárolsz, akkor a fizetendő illeték a vételár 4%-a. Ha ezt sokallod, akkor érdemes az adóhivatalnál tájékozódni, hogy van-e valamilyen lehetőséged a csökkentésére, vagy akár az illetékmentességre. Az utóbbi akkor áll fenn, ha a vásárolt ingatlan értéke alacsonyabb, mint az egy évvel korábban, vagy a vásárlást követő egy éven belül eladott ingatlan értéke, emellett a házastársak, vagy egyenesági rokonok közötti adásvétel is illetékmentes, de akkor sem kell fizetned, ha telket vásárolsz, és négy éven belül megkezdődik rajta a lakóház építése. Új építésű lakás vásárlásakor szintén nem kell illetéket fizetned, ha 15.000.000 forintnál kevesebbért vetted, de akkor sem, ha önkormányzati, vagy állami tulajdonú lakást vásárolsz. Ha ez lesz az első otthonod, még nem múltál el 35 éves, és a lakás értéke nem haladja meg a 15.000.000 forintot, akkor csak az illeték felét kell kifizetned, és ha kéred, akkor még 12 hónapos részletfizetést is biztosítanak a számodra!

Ha megvásároltad az ingatlant, akkor ezt 30 napon belül köteles vagy bejelenteni az ingatlanügyi hatóságnak az adásvételi szerződés benyújtásával. Ha ezt nem teszed meg, akkor mulasztási bírságot szabnak ki rád! A bejelentés után az ingatlanügyi hatóság továbbítja az adóhatóságnak, ami ezután fizetési meghagyást küld neked, amiben szerepelni fog az összeg, amit illetékként fizetned kell. Ezt 30 napon belül meg is kell tenned, ellenkező esetben ugyanis késedelmi pótlékot is felszámolnak!

Ha ingatlant vásárolnál, és ehhez lakáshitelt szeretnél felvenni, akkor a végső döntés meghozatala előtt hasonlítsd össze a jelenleg elérhető hitellehetőségeket, hogy olyat találhass, ami mindenben megfelel az igényeidnek! Oldalunk segítségével ezt könnyen megteheted, és ha ezek után is maradnának kérdéseid, tedd fel őket nekünk megadott elérhetőségeink egyikén!

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Ajánlott hitelek

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

8,3% - 14,9%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

Provident Heti Kölcsön

THM

5,7%

Futamidő

72 hét

Hitelösszeg

40.000 Ft - 420.000 Ft

§

Számlás könnyített kölcsön

THM

17,0% - 20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 - 6.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

CSOK használt házra

CSOK használt házra

2019.05.21.

A CSOK az utóbbin idők slágertémája szinte mindenhol; a tévé, rádió és az online hírportálok ezzel vannak tele. Mi se maradhatunk ki belőle, hiszen tényleg egy lényeges témáról van szó. Ráadásul az újdonságok között az is szerepel, hogy idén már a CSOK használt házra is igénybe vehető, ami jókora lökést adhat nem csak az ingatlanpiacnak, de a hitelezésnek is. Mivel mi pont ez utóbbival foglalkozunk, érintettek vagyunk benne.

Tovább olvasom
Kaphatok-e személyi kölcsönt, ha a fizetésemből letiltás van?

Kaphatok-e személyi kölcsönt, ha a fizetésemből letiltás van?

2018.02.16.

Van az az élethelyzet, amikor mindenképp szükség lenne némi pénzre, függetlenül a körülményektől. A személyi kölcsön szinte minden esetben jó megoldás, viszont a hitelbírálat keresztül tud húzni minden számítást, akár egy egyszerű letiltás miatt.

Tovább olvasom
OTP személyi kölcsön feltételei

OTP személyi kölcsön feltételei

2019.03.01.

Mindegy, hogy melyik banktól veszel fel hitelt, vannak kritériumok, amiknek meg kell felelned ahhoz, hogy az igényelt pénzösszeghez juthass. Az OTP személyi kölcsön feltételei hasonlítanak a más bankok által támasztottakhoz, ám akad néhány különbség, amik miatt érdemes részletesebben is megismerkedni velük.

Tovább olvasom
Kamat jelentése

Kamat jelentése

2019.02.14.

Mindenki tudja, mi az a kamat – vélik sokan, de ez nem biztos, hogy így is van, vagy legalábbis nem pontosan. Úgy gondoltuk, hogy érdemes erről a témáról is írnunk egy rövid értekezést, hiszen a jó pap is holtig tanul. Akkor nézzük mi a kamat jelentése.

Tovább olvasom