Figyelem! Változott a CSOK rendelet!

2018.04.12.

A CSOK rendelet sokakat érint, de voltak a felvételével kapcsolatban nehézségek, amik megoldásért kiáltottak. Idén március 15.-én viszont hatályba léptek azok a módosítások, amiknek köszönhetően egyszerűbbé válik a felvétele. Ráadásul valamivel szélesebb körben is elérhető lesz!

Figyelem! Változott a CSOK rendelet!

Nézzük akkor a CSOK rendelet változásait:

 • Az igényléséhez a legtöbbször csak személyi igazolványra, lakcímkártyára, adókártyára, TB-kártyára, az adásvételi szerződésre, vagy az építési naplóra lesz szükség, illetve a bank kér még egy büntetőjogi felelősséggel vállalt nyilatkozatot is.
 • Az elbírálás ideje lakás vásárlásakor 30, építésnél, vagy bővítésnél pedig maximum 60 nap lesz.
 • A kérelem benyújtására ezentúl 180 nap áll rendelkezésre az adásvételi szerződés megkötése után.
 • A CSOK-kal együtt felvehető kamattámogatott hitelt a kamattámogatás elvesztése nélkül is fel lehet használni az igénylést követő 6 hónap után is.
 • Külföldi TB-igazolással is igényelhető, amennyiben a pár haza szeretne költözni, és az egyikük vállalja, hogy az elbírálást követő 180 napban hazai TB jogviszonyt létesít.
 • Több ingatlan is megvásárolható, mert a tulajdonjogra vonatkozó korlátozást megszüntették.
 • Mostantól lehetőség van arra is, hogy ha újabb gyermekek születtek, akkor a szülők csak az ő beszámításukat kérjék elbíráláskor.
 • A változtatás hatálybalépésével kiskorú árva is szerezhet tulajdont a gyámhatóság rendelkezésének megfelelő mértékben támogatott személy mellett.
 • A 10 millió forintos CSOK mellé igényelhető, maximum 10 millió forintos, kedvezményes hitel felvétele már úgy is lehetséges, hogy a még nem hitelképes fiatalok szülei, vagy más közeli hozzátartozójuk adóstársként vehet részt az ügyletben.
 • Mostantól már megkezdett bővítésre is igénybe lehet venni a CSOK-ot, és a teljes költséget lehet vele fedezni.
 • A CSOK-ot már megkezdett bővítésre is igénybe lehet venni, illetve a teljes költséget lehet belőle fizetni.
 • Az adó-visszatérítés maximum 5 millió forintig igényelhető – a 27%-os ÁFA-tartalmú számlák benyújtása után –, és a CSOK igénylésekor tett nyilatkozatok megfelelőségét a NAV fogja vizsgálni.
 • CSOK-ot már az öregségi nyugdíjban, korhatár előtti nyugdíjban, vagy szolgálati járandóságban részesülők is igényelhetik.

Ezekkel a változtatásokkal a CSOK igénylése sokaknak könnyebbé válik, így talán Neked is. További információról az MNB oldalán olvashatsz, kattints ide.

Ajánlataink

Archívum

Címkék

Ajánlott hitelek

Fapados Kölcsön

THM

6,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 - 8.000.000 Ft

§

Számlás Prémium400 Könnyített Kölcsön

THM

7,4% - 7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 8.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Babaváró támogatás – mit érdemes tudni róla?

Babaváró támogatás – mit érdemes tudni róla?

2019.05.22.

A kormány egyre újabb támogatási módokat mutat be a demográfiai problémák orvoslására; ennek első képviselője volt a CSOK, amit bemutatása óta folyamatosan finomítanak és kiegészítenek. Erre a legújabb példa a babaváró támogatás, ami tulajdonképpen egy kedvezményes hitelkonstrukció. Lássuk a részleteit!

Tovább olvasom
Falusi CSOK – nézzük meg részletesen!

Falusi CSOK – nézzük meg részletesen!

2019.04.08.

Valószínűleg Te is hallottál már a „falusi CSOK-ról”, hiszen az utóbbi időben elég sok fórumon foglalkoztak vele. Most végre megszületett az ezzel kapcsolatos döntés is. Mi is górcső alá vesszük ezt az intézkedést, hiszen könnyen meglehet, hogy ez fogja beindítani a vidéki ingatlanpiacot!

Tovább olvasom
A falusi CSOK-hoz ezek a dokumentumok szükségesek

A falusi CSOK-hoz ezek a dokumentumok szükségesek

2020.05.05.

A CSOK-ot, vagyis a Családok Otthonteremtési Kedvezményét mindenki ismeri már, még azok is, akik nem jogosultak rá, hiszen a csapból is ez folyik jó ideje. A falusi CSOK szinte teljesen ugyanaz, csak a megvásárolható ingatlanok köre kisebb. Azokra az 5.000 fő alatti településeken található ingatlanokra vonatkozik, ahol a lakosság száma a 2003-as évhez képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Vagyis ahol a mostani népesség nem éri el a 95%-ot a 2003. január elsejei népességszámhoz képest. A falusi CSOK-hoz ezek szerint vidékre kell költözni, viszont ahhoz, hogy megkapd, teljesítened kell néhány feltételt.

Tovább olvasom
CIB lakáshitel részletek

CIB lakáshitel részletek

2019.03.18.

Mivel az utóbbi időben felpörgött az ingatlanpiac, és a CSOK is hozzátette ehhez a magáét, a lakáshitelek is rohamos fejlődésnek indultak. Minden bank megpróbál a konkurencia alá licitálni, így a kamatok is egyre kedvezőbbek. Nézzük meg, mit tud nyújtani a CIB lakáshitel!

Tovább olvasom