Figyelem! Változott a CSOK rendelet!

2018.04.12.

A CSOK rendelet sokakat érint, de voltak a felvételével kapcsolatban nehézségek, amik megoldásért kiáltottak. Idén március 15.-én viszont hatályba léptek azok a módosítások, amiknek köszönhetően egyszerűbbé válik a felvétele. Ráadásul valamivel szélesebb körben is elérhető lesz!

Figyelem! Változott a CSOK rendelet!

Nézzük akkor a CSOK rendelet változásait:

 • Az igényléséhez a legtöbbször csak személyi igazolványra, lakcímkártyára, adókártyára, TB-kártyára, az adásvételi szerződésre, vagy az építési naplóra lesz szükség, illetve a bank kér még egy büntetőjogi felelősséggel vállalt nyilatkozatot is.
 • Az elbírálás ideje lakás vásárlásakor 30, építésnél, vagy bővítésnél pedig maximum 60 nap lesz.
 • A kérelem benyújtására ezentúl 180 nap áll rendelkezésre az adásvételi szerződés megkötése után.
 • A CSOK-kal együtt felvehető kamattámogatott hitelt a kamattámogatás elvesztése nélkül is fel lehet használni az igénylést követő 6 hónap után is.
 • Külföldi TB-igazolással is igényelhető, amennyiben a pár haza szeretne költözni, és az egyikük vállalja, hogy az elbírálást követő 180 napban hazai TB jogviszonyt létesít.
 • Több ingatlan is megvásárolható, mert a tulajdonjogra vonatkozó korlátozást megszüntették.
 • Mostantól lehetőség van arra is, hogy ha újabb gyermekek születtek, akkor a szülők csak az ő beszámításukat kérjék elbíráláskor.
 • A változtatás hatálybalépésével kiskorú árva is szerezhet tulajdont a gyámhatóság rendelkezésének megfelelő mértékben támogatott személy mellett.
 • A 10 millió forintos CSOK mellé igényelhető, maximum 10 millió forintos, kedvezményes hitel felvétele már úgy is lehetséges, hogy a még nem hitelképes fiatalok szülei, vagy más közeli hozzátartozójuk adóstársként vehet részt az ügyletben.
 • Mostantól már megkezdett bővítésre is igénybe lehet venni a CSOK-ot, és a teljes költséget lehet vele fedezni.
 • A CSOK-ot már megkezdett bővítésre is igénybe lehet venni, illetve a teljes költséget lehet belőle fizetni.
 • Az adó-visszatérítés maximum 5 millió forintig igényelhető – a 27%-os ÁFA-tartalmú számlák benyújtása után –, és a CSOK igénylésekor tett nyilatkozatok megfelelőségét a NAV fogja vizsgálni.
 • CSOK-ot már az öregségi nyugdíjban, korhatár előtti nyugdíjban, vagy szolgálati járandóságban részesülők is igényelhetik.

Ezekkel a változtatásokkal a CSOK igénylése sokaknak könnyebbé válik, így talán Neked is. További információról az MNB oldalán olvashatsz, kattints ide.

További blogbejegyzések

A falusi CSOK-hoz ezek a dokumentumok szükségesek

A falusi CSOK-hoz ezek a dokumentumok szükségesek

2020.05.05.

A CSOK-ot, vagyis a Családok Otthonteremtési Kedvezményét mindenki ismeri már, még azok is, akik nem jogosultak rá, hiszen a csapból is ez folyik jó ideje. A falusi CSOK szinte teljesen ugyanaz, csak a megvásárolható ingatlanok köre kisebb. Azokra az 5.000 fő alatti településeken található ingatlanokra vonatkozik, ahol a lakosság száma a 2003-as évhez képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Vagyis ahol a mostani népesség nem éri el a 95%-ot a 2003. január elsejei népességszámhoz képest. A falusi CSOK-hoz ezek szerint vidékre kell költözni, viszont ahhoz, hogy megkapd, teljesítened kell néhány feltételt.

Tovább olvasom
Legkedvezőbb lakáshitel?

Legkedvezőbb lakáshitel?

2019.09.16.

A legkedvezőbb lakáshitel igényléssel, nem lesz egyszerű a dolgod. Magyarországon ma körülbelül 30 kereskedelmi banknál vehetsz fel ilyen típusú kölcsönt, ráadásul bankonként több konstrukciót is találsz, vagyis rengeteg adatot kell összehasonlítanod.

Tovább olvasom
Lakáslízing, vagy lakáshitel – mi a különbség?

Lakáslízing, vagy lakáshitel – mi a különbség?

2019.05.06.

Ha lakást vásárolnál, akkor több lehetőséged is van, de most maradjunk annál a helyzetnél, amikor nem áll a rendelkezésedre a teljes vételár; ebben az esetben választhatsz a lakáshitel és a lakáslízing között. A kérdés csak az, hogy melyikkel jársz jobban!

Tovább olvasom
Falusi CSOK – mit kell tudni róla?

Falusi CSOK – mit kell tudni róla?

2019.05.16.

Mindig is vidéki életről álmodoztál? Belefáradtál a nagyvárosi zűrzavarba, és nyugodtabb életre vágysz? A következő projekt a családalapítás, és a gyermekeidnek a legjobbat szeretnéd adni? Akkor ideje megismerkedned a falusi CSOK-kal!

Tovább olvasom